Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 feb 2012 - Anul XVII, nr. 38 (4943)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Nemulţumiri la nivel înalt

Abundenţa producătorilor tradiţionali din Bucovina, contestată vehement în ţară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Producătorii tradiţionali din Bucovina, cei care în ultimii doi ani de zile au cunoscut o creştere şi o extindere deloc de neglijat, devenind foarte vizibili inclusiv în Capitală, sunt contestaţi vehement de marii procesatori din România. Aceştia din urmă susţin că atestatul de produs tradiţional s-a dat mult prea uşor, iar mare parte din marfă este produsă în regim industrial, astfel că li se face o concurenţă neloială. Consecinţa este că se cer criterii mult mai restrictive pentru atestarea lor, iar Ministerul Agriculturii a sistat deja, pentru moment, acordarea avizelor de produs tradiţional.

 

Compromiterea produsului tradiţional autentic, riscul cel mai mare 

Doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, a organizat ieri o întâlnire cu toţi producătorii din judeţ, în care a expus pe larg această problemă. El a arătat că la mijlocul lunii trecute, când a participat la o şedinţă organizată de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară, la care au fost invitaţi marii procesatori din ţară, produsul tradiţional a fost contestat foarte puternic. De altfel, în momentul de faţă toată lumea admite că acest sector „scârţâie” şi trebuie luate măsuri urgente pentru ca cei care într-adevăr fac un produs de calitate, tradiţional, să nu fie compromişi.

 

Produse luate din supermarketuri şi botezate tradiţionale 

Referitor la această problemă, directorul DSVSA a declarat: „Marii procesatori au ridicat o problemă care este discutată şi la nivel de Uniune Europeană, pentru faptul că unii fac fel de fel de produse contrafăcute, chiar le cumpără din supermarketuri, le reetichetează şi spun că vând produs tradiţional. Şi asta nu face decât să compromită produsele tradiţionale autentice, iar atunci când un procesator face produs tradiţional să fie pus şi el sub semnul întrebării”.

El a avertizat că se vor face controale riguroase pe această temă şi probabil în viitor se va face o diferenţiere între produsele tradiţionale, care vor fi puţine şi realizate după reguli şi reţete extrem de stricte, în timp ce ceilalţi producători vor putea ieşi pe piaţă doar cu produse de tip tradiţional, care nu trebuie să fie confundate cu primele.

În opinia lui Petrea Dulgheru, judeţul Suceava are puterea de a ieşi cu 15, maximum 20 de produse tradiţionale autentice, omologate de Uniunea Europeană.

 

Scheul: „Sub masca acestor produse tradiţionale mulţi au abuzat, asta este clar”

Preşedintele Asociaţiei „Produs în Bucovina”, Alexandru Scheul, a admis şi el că problema este una reală: „Am găsit şi la noi în asociaţie falsuri. Una scria pe etichetă şi alta era în realitate. Pe cei pe care i-am găsit i-am dat afară din asociaţie. Sub masca acestor produse tradiţionale mulţi au abuzat, asta este clar.

Eu, ca preşedinte, o să convoc toţi membrii asociaţiei, cu caietul de sarcini, o să analizăm fiecare produs în parte şi o scoatem trei-patru produse în cadrul asociaţiei, pe care să le putem omologa la nivel european, iar cu acestea România şi Bucovina să se poată prezenta ca produse tradiţionale”.

Conform lui Scheul, în asociaţie se află 34 de membri, din care 14 sunt în domeniul prelucrare carne.

La nivel de judeţ producătorii atestaţi ca tradiţionali de Ministerul Agriculturii sunt mult mai mulţi, însă, a explicat Petrea Dulgheru, nu toţi au şi ieşit efectiv pe piaţă cu produse.

 

Ofensiva controalelor asupra producătorilor tradiţionali

Ion Ţăran Baciu, cel mai cunoscut producător tradiţional din judeţ, prezent şi el la întâlnirea de la DSVSA Suceava de ieri, a relatat cum a simţit deja pe propria piele ofensiva marilor producători.

„La magazinul pe care îl am în Bucureşti am fost verificat recent, cei de la Protecţia Consumatorilor mi-au luat şapte produse, căutau să vadă dacă nu au nitriţi. Unii clienţi spuneau <Dumneata ai nitriţi în produse...>. O unitate mare din Bucureşti a reclamat că nu respect ce am pe etichetă şi ulterior s-a dovedit că produsele nu aveau nitriţi”, ne-a declarat Baciu, care admite şi el însă că la unii colegi sunt probleme legate de calitatea şi reţeta unui produs tradiţional.

Produsul tradiţional autentic trebuie să fie făcut după o reţetă cât mai simplă, fără nici un fel de adaosuri, şi să treacă prin etape de afumare sau băiţuire. Practic, dacă un preparat obişnuit este injectat şi scos pe piaţă imediat, cel tradiţional trece prin etape de producţie care îi scad din cantitate, cauză din care este şi mai scump.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Abundenţa producătorilor tradiţionali din Bucovina, contestată vehement în ţară.
 Vizualizări articol: 1127 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 11 voturi
Abundenţa producătorilor tradiţionali din Bucovina, contestată vehement în ţară5.0511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa traiesti 1000 de ani domnule baciu ... trimis de
(16 feb 2012, 11:55:04
am avut ocazia sa degust produsele dumneavuastra si da sunt intradevar de nota 10
1.1  RE: Sa traiesti 1000 de ani domnule baciu ... trimis de
(16 feb 2012, 13:11:45
termenul " tradiţional " îmi sună bine
şi-mi conferă şi-o oarecare încredere
ce dacă bucureşteanului nu-i convine ?
nu că bucovineanu-i " fudul de sine "
da-s bune( dacă-s ţărăneşti autentice) !
***
sunt şi contrafaceri , e şi monopol
da'.. nu ne mai încurcăm în d-astea
ăla trimite acum Corpul de Control
să-şi elimine concurenţa !( e riposta)winking
1.2  RE: Sa traiesti 1000 de ani domnule baciu ... trimis de
(16 feb 2012, 14:49:10
De ce nu se mai altereaza produsele facute in Bucovina, ma intreb!?

Cele facute la mama acasa, termenul lor de pastrare era mic. Chiar si puse la fum sau untura!

Am cumparat de la ei ceafa de porc si se implinesc aproape 3 luni si nu se mai strica....doar s-a invinetit!

S-au ,,desteptat"" si Bucovinenii!
2.   Comentariu trimis de
(16 feb 2012, 12:07:57
Pune-ti la fiert produse de la Killer si sa vedeti ce roseata iese din produse parca e rugina!!Acestea sunt produse traditionale?
2.1  RE: Comentariu trimis de
(16 feb 2012, 12:17:20
Nu de la rugina din salam nu stii tu sa scrii. In contextul dat se scrie "puneti" si nu "pune-ti". Pune-ti tu burta pe carte si dupa ce termini cu cititul te poti apuca si de scris. Pana atunci, have a break!
2.2  RE: Comentariu trimis de
(16 feb 2012, 12:29:58
@CERCETAS problema-i reala, isi taie craca de sub picioare primind tot sub sigla asta...
3.   Zz trimis de
(16 feb 2012, 12:15:05
pai , in centru , Simbata si Duminica, cei care prezinta spre vinzare produsele, sunt firmele ce au maazine de desfacere in oras......asa ca, ori in centru, ori la un oarecare magazin de mezeluri din oras, este acelasi lucru......
nu cred ca sunt undeva produse bio suta la suta.....nu cred.......
de sarbatori am cumparat din centru niste mezeluri si nu mai spun cum aratau si ce gust aveau dupa nici 3 zile......dar pretul, ohooo!.......
3.1  RE: Zz trimis de
(16 feb 2012, 12:20:20
Am o prietana care cumpara frecvent de la tonetele din fata Prefecturii. de doi ani ma chinui sa ii explic ca sunt aceleasi produse de la magazinele de profil (Mazanaiesi, Sasca, Rogelia s.a.) doar ca preturile sunt cu cel putin 50% mai mari. Nu am cu cine cine vorbi, odata fixata aceasta idee, falsa, in cap, nici-o sansa de extirpare.
3.2  RE: Zz trimis de
(16 feb 2012, 12:34:02
@CERCETAS tu compari produsele din magazine cu cele vandute la tonetatongue pai praful de pe ele face toti banii! Temperaturile variabile si prea mari la care-s pastrate...
3.3  RE: Zz trimis de
(16 feb 2012, 16:46:10
in salamul de la rogelia ghiciti ce am gasit...bucati de coaja de salam.Ce nu se vinde se reprelucreaza
4.   Ninja trimis de
(16 feb 2012, 13:48:51
Daca nu-ti plac produsele Killer nu le mai cumpara, eu unul nu prea mancam mezeluri dar de cand am descoperit produsele astea mai tot timpul imi iau cand merg pe la malll sau carrefour si sunt chiar foarte bune fata de ce gasesti in super marketuri....
4.1  RE: Ninja trimis de
(16 feb 2012, 14:06:01
Reguli de utilizare a produselor Killer precum si pentru multe alte produse.
1.Cumperi produsul.
2.Iei un lighean si un cantar.
3.Cantaresti produsul.
3.Storci produsul bine, bine, bine, bine, bine....deasupra ligheanului.
4.Cantaresti produsul.Apoi poti sa te miri si sa faci un calcul pe banii aruncati in vant.
5.Cu lichidul rezultat poti sa-l bei sau sa-te speli pe cap sau sa-ti faci o clisma, fiecare cum vrea.
6.Daca ai baut lichidul, fa de paza la veceu!
7.Daca vrei sa chelesti spala-te pe cap.
8.Daca vrei sa stai in pat, fa-ti o clisma.
etc.etc.etc.
5.   COMPLETARE trimis de
(16 feb 2012, 13:56:31
DEPINDE SI DIN CE ZONE POLUATE PROVINE ,,MATERIA PRIMA''.DACA S-AR FACE INTR-ADEVAR NISTE ANALIZE MAI SERIOSE,DOUA TREIMI DINTRE ,,PRODUCATORI'' SI-AR INCHIDE FIRMELE.
UNTUL PRODUS LA C-LUNG,DACA-L TINETI CATEVA ORE LA TEMP CAMEREI,MIROASE CA SI MARGARINA,ASA CA MAI,, MOALE'' UN PIC CU MINCIUNILE DE PE AMBALAJE.
6.   @abcESEdar !!! trimis de
(16 feb 2012, 14:07:46
Bre l@b@giule, bre !!! Dupa faptul ca esti un agramat care ne otraveste zilnic cu mizerii scrise in "versuri" cu rime de c@c@t, cel mai tare ma deranjeaza ca nici macar n-ai bunul simt sa recunosti c-o sooji non stop. Cand ti-am spus sa-i faci matarangii mele o oda, ti-am spus doar pentru faptul ca pentru tine MATARANGA REPREZINTA MUZA TA !!! De asta ies si "versurile" tale de ca(c@t)litate . Si mai las-o balta cu fanteziile "mele" erotice ! Stii foarte bine ca tu mi-ai propus s-o sooji, onanistule !!! Din ce-am observat, se pare ca i-ai facut o lucrare de supercalitate lui mclean devreme ce-ti ia apararea.rolling on the floor=))=))=))
7.   Ion Taran Baciu trimis de
(16 feb 2012, 15:11:10
Credeti ca Baciu nu-si aduce carnea din import? Bullshit.
8.   Minciuni bucovinene. trimis de
(16 feb 2012, 16:43:13
in primul rand din cate se stie achizitionarea, abatorizarea carnurilor de la persoane fizice [ tarani ] este interzisa,,care o face o face cu pile sau pe barba lui.
iar ca urmare a legilor strambe ale slugilor europei fiecare trebuie sa dea produselor o garantie de minim 7-9 zile,,,deci daca ar fi traditional dupa 3 zile de stat pe taraba ,,pa s-ar duce dracului carnatu de casa si restul preparatelor,singura care mai rezista este slanina. de aia si baciu si altii stau la targuri cate o saptamana cu produsele si apoi le mai aduce si in magazine ce nu se vinde,,ca sunt ,,,FOARTE''''' traditionale.
 ☭  ☭ www.e-uri.ro/lista-e-uriaditivi-alimentari/
sunt atattea modele de e-uri de conservanti si de stabilizatori ca statul inca nu are puterea si capacitatea sa le identifice pe toate.
si sa fiu sincer,,,,nici unul dar nici unul din produsele asa zise traditionale de la targurile care au avut loc in suceava nu aveau carne de porc de casa,,de tara,,
toate erau de carcasa de inport crescute cu hormoni de crestere intensiva.
si ne mai miram de ce avei copii obezi si fetite in clasa a 2-a cu ciclu menstrual.
si uite asa asta este tara noastra fratilor,,,minciuna,,minciuna, si iar minciuna/
cea mai mare valoare si avutie di ziua de astazi este ; sa-ti poti permite sa stii ce mananci. credetima este un mare lux .
9.   Killer trimis de
(16 feb 2012, 17:27:44
o fi pirpiriu ala de a spus pe un post tv ca a mancat in USA eugenia,ca altfel murea de foame?apoi neica nu am nimic cu produsele tale gustoase,numai ca ele nu sunt traditionale,sunt produse la scara industriala si as intreba cu ce carne? mira -m-as ca porcii sacrificati sa fie crescuti , hraniti traditional.si atunci unde este traditionalul?asa ca lasati crescatorii de animale sa produca traditional carnea si sa o prepare ,laptele ,branza ,casul ,urda,smantana asa cum bucovinenii stiu din mosi stramosi si nu industrial.
9.1  RE: Killer trimis de
(16 feb 2012, 21:33:00
Nu inteleg ce vrei sa spui, dar asa - ca idee: aici se gasesc produse romanesti facute pentru export, de aceeasi caliate ca si in Romania, doar eticheta este schimbata.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei