Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 oct 2011 - Anul XVI, nr. 247 (4845)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   23 imagini |   ø fişiere video

Manifestări

Zilele municipiului Vatra Dornei, ediţia 2011

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 14-16 octombrie 2011, la Vatra Dornei au avut loc Zilele Dornei 2011. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Promovarea Produsului Turistic Ţara Dornelor”, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, prin Fondul European de Dezvoltare Regională (85 %), Guvernul României (12,8 %) şi cofinanţat de bugetul local cu 2,2 %. Valoarea totală a proiectului este de 942.224,09 lei, iar în cadrul acestuia se organizează patru evenimente majore: Zilele Dornei (14 – 16 octombrie 2011), Sărbătorile zăpezii (ianuarie – februarie 2012, în trei weekenduri consecutive), Festivalul Cetinii (august 2012, în două zile consecutive), Festivalul Ouălor Încondeiate (trei zile consecutive în perioada premergătoare sărbătorilor Pascale 2012).

 

Oaspeţi din Polonia

Vineri, în prima zi a manifestărilor, după deschiderea oficială a  Zilelor Dornei, care a avut loc în prezenţa oficialilor locali, la Sala Oglinzilor de la Primăria Municipiului Vatra Dornei, a fost primită delegaţia din Koziegłowy-Polonia.

Între oraşele Vatra Dornei şi Kozieglowy există un acord de înfrăţire semnat în anul 2006, materializat în special prin schimburi de experienţă ale administraţiilor locale din cele două localităţi şi schimburi culturale între formaţiile păstrătoare a tradiţiilor poloneze din Kozieglowy şi Ansamblul „Dorna Dorului”, condus de Dumitru Candrea. În anul 2009, primarul dornean, Ioan Moraru, a primit cheia oraşului Kozieglowy.

 

Lansări de carte

Asociaţia Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor, împreună cu Filiala „Arboroasa” a Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina, a continuat seria manifestările dedicate cărţii şi creatorilor de frumos şi cu ocazia Zilelor Dornei, organizând vineri lansarea cărţilor „Îndemn” şi „Legende şi adevăr”, care îl au ca autor pe profesorul Gruia Ungurian, şi a volumului de poezie „Parfumul dimineţii”, scris de învăţătorul Gheorghe Vicol.

Gheorghe Vicol este la a 30 apariţie editorială şi este posesor al mai multor premii literare. Gruia Ungurian se află la cea de-a treia carte de literatură şi este coautor la două lucrări de specialitate.

După ce moderatorul momentului literar, scriitorul Gheorghe Patza, preşedintele Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor, i-a prezentat pe cei doi autori, prof. Paraschiva Abutnăriţei, secretar ASATD, a prezentat volumului de poezie „Îndemn”, menţionând că Gruia Ungurian ştie să „se joace cu cuvintele” (primul său volum de poezie se intitulează „Joc de cuvinte”) şi dovedeşte cu acest volum o mai mare abilitate în mânuirea mijloacelor de exprimare artistică.

În opinia prof. Alina Leonte Dupu, de la Şcoala Nr.4 Vatra Dornei, volumul de poezie „Îndemn”, este o provocare pentru profesori prin mesaj, prin valoarea textelor, prin simbolul copertelor.

Volumul de proză „Legende şi adevăr”, semnat tot Gruia Ungurian, a fost prezentat de prof. Dorina Paicu, iar poeta Anica Facina a făcut prezentarea volumului de poezie „Parfumul dimineţii”, de Gheorghe Vicol, pornind cu descifrarea sensului titlului, pe care-l consideră o metaforă a dimineţii vieţii, copilăria. În paginile cărţii, autorul transpune poetic momente emoţionante din viaţă, lumea animalelor, a florilor, a gâzelor, realizând texte de o mare muzicalitate, foarte gustate de copii.

La final, Gruia Ungurian şi-a definit creaţia metaforic: „izvorul potoleşte setea călătorului, scriitorul aduce o rază de lumină în sufletul cititorului”, în timp ce Gheorghe Vicol a mărturisit că scrierile sale sunt dovada dragostei pentru copii, „ce pot fi cei mai obiectivi şi aspri judecători ai celor mari. De aceea nu e deloc uşor să scrii pentru copii, să le cunoşti sufletul şi să te ridici la nivelul aşteptărilor lor”.

Cu cele trei cărţi lansate vineri, numărul de titluri semnate în acest an de scriitorii dorneni se ridică la 15, un adevărat record în domeniul scrisului, aşa cum a remarcat primarul Ioan Moraru.

 

Târgul meşterilor populari

Tot vineri, pe podul pietonal de pe râul Dorna a fost deschis „Târgului meşterilor populari”,  iar la Muzeul Etnografic Vatra Dornei a fost vernisată „Expoziţia etnografică”. Din cauza vremii foarte reci, a precipitaţiilor şi a rafalelor de vânt, cea mai mare parte a meşterilor populari au renunţat sâmbătă la a mai participa la manifestarea de la Vatra Dornei.

 

Cuplurile de aurale anului 2011

20 de cupluri care împlinesc anul acesta 50 de ani de căsătorie au fost sărbătorite vineri, la Primăria Vatra Dornei. Fiecare cuplu sărbătorit a primit din partea administraţiei locale 500 de lei, sumă acordată în urma unei Hotărâri de Consilu Local, o sticlă de şampanie, flori şi tort. Cuplurile de aur au început să fie sărbătorite la Vatra Dornei din anul 2008.

 

Concursuri sportive şi demonstraţii de Trial Bike şi Via Ferrata

Turişti, locuitori ai bazinului Dornelor şi cetăţeni ai oraşului au avut parte, în ziua de sâmbătă, de mai multe concursuri sportive cum ar fi handbal, baschet şi şah, demonstraţii de Trial Bike şi Via Ferrata.

Obişnuiţi cu mountain-biking-ul, dornenilor nu le-a fost greu să treacă la trial bike şi să-şi adune prietenii din ţară pentru a participa la competiţia organizată sâmbătă. Întrecerile au constat în traversarea unor trasee cu obstacole făcute special pentru acest concurs, fără ca picioarele sau mâinile rider-ilor să atingă obstacolele sau solul, concurenţii demonstrând că deţin control total al bicicletei la viteze mici.

“Iţi trebuie mult curaj, antrenament, îndemânare, multă concentrare, forţă şi echipament pe măsură, în special o bicicletă creată special să reziste şi să poată depăşi obstacolele. Un traseu de trial trebuie parcurs pe bike, fără a ne sprijini cu mâna sau piciorul de altceva în afară de pedale sau de ghidon. În momentul în care ai atins obstacolul pe care îl escaladezi, intervine depunctarea sau eliminarea participanţilor din traseu”, ne-a spus unul dintre concurenţi.

La demonstraţia de sâmbătă,  accentul s-a pus pe executarea unor acrobaţii pe obstacole puse special pentru această întrecere, în care concurenţii au trebuit să arate că reuşesc să realizeze un echilibru perfect, stilul, originalitatea şi tehnica.

“Terenul este un pic alunecos, se sare cu bicicleta de pe rampe, înălţimea este destul de mare, iar aterizarea poate să fie uneori cu surprize”, ne-a declarat Petrică Ariciuc, şeful Serviciului Salvamont şi organizatorul principal al concursurilor.

 

Spectacole folclorice şi concerte pentru dorneni şi turiştii aflaţi în staţiune

Timp de trei zile, organizatorii au pregătit pentru locuitorii din Vatra Dornei şi turiştii aflaţi în staţiune spectacole în aer liber şi un foc de artificii. Vineri, 14 octombrie, pe scena de pe malul drept al râului Dorna au evoluat Fanfara Municipiului Vatra Dornei, Ansamblul „Brăduleţul” din Dorna Arini, Mădălina Candrea, Ansamblul „Maramureşul” din Vişeu, Ionuţ Candrea, Ansamblul „Balada” din Bistriţa, Ansamblul „Dorna Dorului” din Vatra Dornei şi cunoscutul solist Fuego.

Sâmbătă, 15 octombrie, primii care au evoluat în faţa sutelor de spectatori care au înfruntat frigul şi ninsoarea au fost câţiva copii,  care au realizat un moment coregrafic de excepţie, “Iordan Steps In Time”. Au urcat pe scenă în aplauzele dornenilor membrii trupei rock Nord-Est, care au interpretat melodii proprii, dar şi câteva preluări din repertoriul formaţiilor de rock cunoscute, după care atmosfera a fost încălzită la propriu, prin dans şi muzică, de trupa Datina. Membrii formaţiei, Andreea Cristea şi Marius China, sunt cunoscuţi dornenilor prin numeroasele prezenţe la Serbările zăpezii, dar de această dată au venit şi cu melodii noi, astfel încât melodiile vechi, deja cunoscute alături de cele noi, pe care publicul le-a învăţat repede, au făcut din spaţiul din faţa scenei un imens ring de dans.

Andreea Bănică şi dansatorii care au însoţit-o la Vatra Dornei au oferit tuturor fanilor săi un spectacol pe care cu siguranţă nu îl vor uita. În timpul show-ului, vedeta a schimbat şi câteva cuvinte cu fanii de pe Facebook. Andreea Bănica a interpretat cele mai bune piese ale sale, printre care se numără “Love in Brasil”, “Samba” sau “Le Ri Ra” şi a fost răsplătită cu aplauze. 

Duminică, programul artistic a fost deschis de Fanfara Municipiului Vatra Dornei, după care pe scenă au urcat Ansamblul „Dor bucovinean” din Dorna Candrenilor, solistul dornean Ionuţ Candrea, Ansamblul „Poieniţa” din Poiana Stampei, solistele Ilioara Ştefănel şi Mădălina Candrea, Ansamblul „Plaiurile Dornelor” din Vatra Dornei şi Ansamblul Profesionist „Doina Oltului”, împreună cu soliştii vocali Cătălin Bărbulescu, Victoria Cică, Gabriel Zăvoianu şi Costinel Alexandrescu.

Aşteptat de fani încă de la orele amiezii, puţin înainte de ora 20,00, pe scenă a urcat Ştefan Bănică JR, care a reuşit timp de o oră să realizeze “un spectacol desăvârşit”. A fost un show live cu o încărcătură sentimentală care se regăseşte doar în concertele lui Ştefan Bănică JR. Concertul de la Vatra Dornei a lui Ştefan Bănică a făcut parte din turneul de promovare a albumului “Super Love“, solistul interpretând, pe lângă melodii de dragoste, piese cu puternic mesaj social deja cunoscute şi melodii de pe noul album.

 

Cupa Dornelor la alergare pe şosea

Primăria Municipiului Vatra Dornei şi C.S.M. “Dorna” Vatra Dornei, în parteneriat cu Direcţia pentru Sport Suceava, au organizat a VI-a ediţie a Cupei Dornelor la alergare pe şosea, concurs interjudeţean înscris în calendarul Federaţiei Române de Atletism, la care au fost prezenţi peste 350 de sportivi de la de la 23 de cluburi din ţară, din opt judeţe (Cluj, Bistriţa-Năsăud, Bacău, Neamţ, Botoşani, Maramureş, Iaşi şi Suceava).

Startul s-a dat la ora 12,00 din faţa Cazinoului din Vatra Dornei, concursul desfăşurându-se pe străzile Republicii, Negreşti şi în Parcul Municipiului. Aşa cum am aflat de la organizatorul evenimentului, Cristian Prâsneac, Cursa I, de 800 m, a fost destinată celor mai mici concurenţi înscrişi la categoriile copile 3 şi copii III. Cursa II, de 1500 m, a fost destinată fetelor înscrise la categoriile copile 1 şi copile 2, în timp ce Cursa III, tot de 1500 m, a fost destinată băieţilor înscrişi la categoriile copii 1 şi copii 2. Cea mai spectaculoasă a fost Cursa IV, pe o distanţă de 3000 m, destinată junioarelor şi juniorilor III, II şi I.

La finalul competiţiei, primarul Municipiului Vatra Dornei, Ioan Moraru, a acordat Trofeul Cupa Dornelor, premii în bani, diplome şi medalii pentru fiecare ocupant al locurilor I, II şi III, diplome şi cadouri pentru locurile 4 - 6.

 

copii 3

loc1 Cotofona Mihai - LPS Tg. Neamţ

loc 2 Crasmaru Vlad Andrei - CSM Suceava

loc 3 Brusan Razvan - LPS Botoşani

 

copile 3

loc.1 Stratan Florina - CSS Nicu Gane Falticeni

loc.2 Ducan Alexandra - LPS Botosani

loc.3 Serban Nicoleta - Ceahlaul Piatra Neamţ

 

copii 2

loc 1. Mihaescu Claudiu - CSM Dorna Vatra Dornei

loc.2 Prisecaru Andrei - CSM Dorna Vatra Dornei

loc.3 Bohon Andrei - CSM Suceava

 

copile 2

loc 1 Iancu Catalina - Ceahlăul Piatra Neamt

loc 2. Mezdrea Andreea - CSM Dorna Vatra Dornei

loc 3. Angelescu Diana - CSM Suceava

 

copii 1

loc.1 Morariu Liviu - LPS Botoşani

loc.2 Maranduca Albert - CSS Gura Humorului

loc.3 Amarandei Alexandru - LPS Botoşani

 

copile 1

loc.1 Caziuc Simona - LPS Suceava

loc.2 Bruma Ioana - CSS Bacău

loc 3 Arteni Diana - CSS Nicu Gane Fălticeni

 

juniori 3

loc 1 Gafita Andrei - CSM Suceava

loc 2. Benta Augustin - CSS Nicu Gane Fălticeni

loc.3 Blaga Cosmin - Ceahlăul Piatra Neamţ

 

junioare 3

loc 1. Sipos Vanda - Ceahlăul Piatra Neamţ

loc 2 Clipa Livia - Ceahlăul Piatra Neamţ

loc 3 Bucatariu Andreea - LPS Suceava

 

juniori 2

loc 1 Hascioschi Marius - CSS Gura Humorului

loc 2 Leanca Andrei - CSM Dorna Vatra Dornei

loc.3 Chetan Catalin - Cimentul Turda

 

junioare 2

loc 1 Chelariu Iulia - Ştiinţa Bacau

loc 2 Vieru Olivia - LPS Botoşani

loc 3 Iancu Ştefana - CSS Baia Sprie

 

juniori 1

loc 1 Mandiuc Iustin - Ştiinţa Bacău

loc 2 Harstioaga Marius - CSS Bacau

loc 3 Closca Vlad - Ceahlăul Piatra Neamţ

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zilele municipiului Vatra Dornei, ediţia 2011.
 Vizualizări articol: 912 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Zilele municipiului Vatra Dornei, ediţia 20113.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei