Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 oct 2011 - Anul XVI, nr. 247 (4845)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   50 imagini |   ø fişiere video

Misiune caritabilă

ÎPS Pimen a sfinţit ieri Centrul filantropic din Valea Putnei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a sfinţit ieri, împreună cu un sobor de preoţi, Centrul filantropic „Sfântul Vasile cel Mare” din Valea Putnei, comuna Pojorâta.

La etajul întâi al clădirii, peste 20 de bătrâni din localitate, cărora singurătatea le pustieşte sufletul şi care au nevoie de socializare, de hrană caldă, de îngrijire de specialitate, vor găsi un adăpost. Bătrâneţile le vor fi mai uşoare acolo unde Dumnezeu lucrează şi unde oameni cu suflet mare le vor alina suferinţa fizică, dar, în primul rând, pe cea sufletească.

 

Un vis împlinit

Pentru întreaga comunitate a fost o sărbătoare. În ziua în care în calendarul ortodox s-a pomenit Sf. Luca - 18 octombrie, credincioşii parohiei „Sf. Mihail şi Gavril” din Valea Putnei, îmbrăcaţi în costume populare, cu flori în mâini, unii dintre ei ţinând pe braţe ştergare, pe care au aşezat pâine şi sare, pentru a-şi omeni, în acest fel, oaspeţii, şi-au văzut un vis împlinit: sfinţirea Centrului filantropic, locul în care, de mai mult timp, au loc acţiuni caritabile şi activităţi culturale.

Şi poate, mai mult ca oricând, persoanele vârstnice din satul Valea Putnei au aşteptat această zi, pentru a primi binecuvântarea Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor şi pentru a vedea camerele în care îşi vor petrece anii de bătrâneţe, departe de singurătate, uneori de familie, dar mai aproape de Dumnezeu.

 

„Legătură durabilă: creştin – preot – biserică – Dumnezeu”

Slujba de sfinţire a avut loc în biserică şi a fost oficiată de ÎPS Pimen, înconjurat de un sobor de preoţi, în prezenţa unui număr mare de credincioşi. După slujbă, Arhiepiscopul Sucevei a stropit cu agheasmă fiecare cameră în care vor locui bătrânii satului.

Mulţi dintre oamenii care au luat ieri parte la sfinţire au sprijinit în permanenţă biserica din Valea Putnei, construirea centrului filantropic şi tot ce s-a făcut într-o comunitate cu 80 de familii, într-una dintre cele mai mici parohii din judeţ, dar în care, după cum ne-a spus preotul paroh Corneliu Constantin Luca, „sunt oameni credincioşi, buni la suflet, harnici, iubitori de Dumnezeu şi de biserică, calităţi pe care le-am folosit la crearea unei legături durabile: creştin – preot – biserică – Dumnezeu”.

Obişnuit cu greul şi munca, cu disciplina, punctualitatea şi stilul de lucru occidental, după ce a fost preot în diaspora, părintele Luca a reuşit să facă la Valea Putnei lucruri pe care unii doar le-au visat. „Fără fapte, credinţa este moartă”, ne-a spus părintele, „de aceea, am început o continuă <Liturghie a faptelor>, muncind împreună cu toţi creştinii care au vrut să se ostenească pentru sfânta biserică”.

La slujba de sfinţire a Centrului filantropic de la Valea Putnei au luat parte preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şeful IPJ Suceava, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, şeful IŞJ, Petru Carcalete, primarul comunei Pojorâta, Bogdan Codreanu, precum şi alţi şefi de instituţii, oameni de afaceri, invitaţi.

 

Centrul filantropic din Valea Putnei, „rodul credinţei, arătat prin faptă”

„După ani de stăruinţă, rugăciune îngerească, am reuşit să ridicăm Centrul filantropic, care este <rodul credinţei, arătat prin faptă>, o ofertă pentru bătrânii din sat, din judeţ, din ţară, din străinătate, pentru că sunt foarte mulţi oameni nevoiaşi...”, a spus ieri părintele Luca.

Din 2004, parohia de la Valea Putnei a făcut eforturi mari pentru ridicarea acestui centru. În luna iulie 2010, erau deja finalizate lucrările la subsol: centrală termică, ciupercărie, economat modern; la parter: cabinet medical, şcoală duminicală, sală socială cu 100 de locuri, bucătărie şi grup sanitar; finalizate la primul etaj, nouă camere cu hol şi grup sanitar fiecare, precum şi un club pentru persoane vârstnice, care se vor muta în curând în acest centru.

La etajul al doilea, vor fi finalizate alte nouă camere şi sală de protocol, pentru turism religios. La exterior este funcţională o parcare modernă, un solar din metal şi sticlă, şi în desfăşurare amenajarea spaţiilor verzi de odihnă şi recreare. Răspunzând trebuinţelor credincioşilor, parohia îngrijeşte 36 de persoane văduve şi în vârstă, ajutând cu bani, haine şi alimente.

 

Îndemn la cumpătare

ÎPS Pimen a spus în cuvântul său de învăţătură că „este mare lucru să faci un adăpost pentru cei fără adăpost, să oferi o mâncare caldă celor care nu o au, mai ales în vremurile noastre de criză şi economică şi sufletească”.

Sfinţia Sa a completat, printre altele, că o soluţie a crizei este cumpătarea. „Această jertfă”, a spus ÎPS Pimen, referindu-se la construirea cu mari eforturi a centrului pentru bătrâni, „să fie bine primită în Împărăţia Lui Dumnezeu şi numele celor care au jertfit, cei de aici, sau de mai departe, să primească bucuria mântuirii”.

 

Diplome de vrednicie

Părintele Luca l-a rugat pe ÎPS Pimen să înmâneze câteva diplome de vrednicie şi să-i binecuvânteze pe cei care au fost „cei dintâi ctitori ai centrului filantropic din Valea Putnei”. Au primit câte o icoană cu Sf. Mihail şi Gavril, patronii bisericii din Valea Putnei, şi câte o diplomă de vrednicie Ioan Cozariuc, directorul SC Compania Construcţii Feroviare SA Pojorâta, Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Florin Erhan – om de afaceri. Lista cu numele celor care au sprijinit biserica din Valea Putnei, în toate proiectele sociale pe care le-a demarat şi pe care le are în desfăşurare, este mult mai lungă. Printre cei care au primit câte o icoană din partea parohiei se numără şi primarul comunei Pojorâta, Bogdan Codreanu, care este mereu alături de oamenii din Valea Putnei.

 

Armonie, respect, jertfă

Părintele Luca, omul căruia oamenii din Valea Putnei îi poartă un deosebit respect, pentru că le-au insuflat dragostea de frumos, de adevăr, de compasiune, de iubire faţă de aproapele şi le-a fost în permanenţă un exemplu de urmat, ne-a spus că nu ar fi ajuns la aceste rezultate grăitoare în parohia pe care o păstoreşte din anul 2001 dacă nu ar fi avut o colaborare deosebită cu membrii parohiei şi autorităţile locale (Consiliul Local, primarul comunei Pojorâta, Ioan Bogdan Codreanu, directoarea şcolii din Pojorâta, fiică a satului Valea Putnei, Liliana Grigorean, epitropii Simeon Forminte şi Vasile Suhar, preşedinta comitetului de femei, Angela Niculina Ţăran, membri ai Consiliului şi Comitetului parohial). La cererea preotului paroh Luca şi a Consiliului parohial, ÎPS Pimen a aprobat trecerea Parohiei Valea Putnei de la gradul administrativ III la gradul administrativ II.

„Cu smerenie aducem mulţumiri bunului Dumnezeu, pentru toată binecuvântarea primită, înălţând rugăciuni pentru mântuirea sufletelor tuturor credincioşilor care au fost şi sunt jertfitori pentru dreapta credinţă”, a completat părintele Luca.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ÎPS Pimen a sfinţit ieri Centrul filantropic din Valea Putnei.
 Vizualizări articol: 1940 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 12 voturi
ÎPS Pimen a sfinţit ieri Centrul filantropic din Valea Putnei4.0512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Doamne ajuta ! trimis de
(19 oct 2011, 13:21:38
Ma bucur foarte mult de realizarile parintelui Luca .Am fost de mai multe ori la slujba oficiata de parinte si am fost in audienta la Domnia-Sa . Intradevar parintele este un slujitor al biserici cu mult har care a dat multe povete benefice la multi credinciosi care au apelat la Domnia-Sa. Ma rog la Dumnezeu ca parintele Luca sa aiba sanatate ca sa poata conduce acest lacas , spre alinarea suferintei batranilor care vor locui acolo . Cu stima si respect C.V. Radauti .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei