Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 aug 2011 - Anul XVI, nr. 192 (4790)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Întrecere

Concurs de pescuit la păstrăv şi ecologizare a malurilor râului Bistriţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ediţia de anul acesta a Festivalului Naţional al Păstrăvului de la Ciocăneşti a avut în program şi un concurs de pescuit la păstrăv. La întrecere au participat nouă pescari din diferite colţuri ale ţării, locul de desfăşurare a competiţiei fiind râul Bistriţa, de la ieşire din Cârlibaba spre Pasul Prislop. Fiecare concurent a avut ca spaţiu de pescuit un kilometru, fiind asistat în permanenţă de un arbitru şi verificat de comisia de organizare a concursului. După şedinţa tehnică ce a avut loc sâmbătă, între orele 17,00 şi 20,00 s-a desfăşurat prima manşă, a doua desfăşurându-se în dimineaţa zilei de duminică, între orele 7,30 şi 10,30, cu schimbarea standurilor între concurenţi. La final s-a tras linie pentru a se vedea care dintre cei nouă pescari este mai bun la pescuitul cu musca artificială.

 

Pescuit în „ape reci şi tulburi”

De la Tiberiu Podani, pescar din judeţul Bistriţa, am aflat că timpul „joacă feste în fiecare an”, iar apa este mare şi tulbure, spaţiul de trai caracteristic păstrăvului constituindu-l râurile montane cu cursul rapid şi cu apele reci, perfect limpezi şi cu un bogat conţinut în oxigen. Duminică apa a fost numai bună de pescuit, fiind limpede şi rece.

„Este un concurs frumos, la care pescarul trebuie să fie pregătit în primul rând cu tot ceea ce înseamnă echipament de pescuit la muscă artificială, să fie pregătit pentru ape repezi, reci, de munte. Noi pescuim la păstrăv şi la lipan numai cu muscă artificială. După ce măsurăm păstrăvul sau lipanul, procedăm la eliberarea peştelui pentru că avem nevoie de a păstra calitatea apei şi din punct de vedere al faunei piscicole, trebuie să avem o apă cât mai apropiată de natural. Pescarul în primul rând nu trebuie să deformeze sălbăticia, ecosistemul peştelui de care se poate bucura la fiecare partidă de pescuit”, ne-a declarat Tiberiu Podani.

        

Pescuit şi ecologizare

În organizarea celei de-a opta ediţii a concursului de pescuit la păstrăv s-a implicat şi Clubul “Rotary” din Vatra Dornei, mai exact în arbitraj şi în susţinerea financiară, asigurând premiul pentru cel mai tânăr pescar.

“Noi încurajăm sportul, inclusiv pescuitul şi căutăm soluţii pentru a împiedica braconajul, distrugerea peştelui din apele montane. Ideea este că având ape curate, acestea vor fi tot timpul populate de păstrăv, el fiind un barometru asupra calităţii apei”, ne-a spus Ioan Agapi, de la Clubul “Rotary” Vatra Dornei.

După concursul de pescuit la păstrăv, cu implicarea Clubului „Rotary” şi a Asociaţiei „Nordica” Sighetu Marmaţiei a fost organizată o acţiune de ecologizare a malurilor râului Bistriţa, în urma căreia au fost adunaţi peste 40 de saci de peturi.

 

Capturi redate apelor

La Festivalul Naţional al Păstrăvului am întâlnit un pasionat al pescuitului din Maramureş, Ioan Turda, care participă de la prima ediţie a acestei manifestări şi, la fel ca la ediţiile precedente, s-a ocupat şi de organizare.

“Am venit ca de fiecare dată cu plăcere în Bucovina, eu fiind maramureşean cu origini din Săpânţa. Trecând Prislopul, mi-am regăsit pasiunea în această tradiţie a ciocăneştenilor. Oricum, tradiţia s-a născut la sat. Acest festival de la Ciocăneşti are loc cu munca celor din localitate, cu spijinul pensiunilor şi al membrilor clubului pasionaţilor de pescuit cu muscă artificială, se desfăşoară după un regulament, în care rezultatele sunt centralizate, în funcţie de capturile de păstrăv şi lipan realizate, capturi care după măsurarea de către arbitru sunt redate apelor Bistriţei. Exploatatorii de păduri şi cei care desfăşoară activităţi industriale în apropierea apelor curgătoare ar trebui să fie un pic mai grijulii cu ceea ce fac, pentru că apele sunt din ce în ce mai poluate cu rumeguş şi alte deşeuri industriale”, ne-a spus Ioan Turda.

În urma jurizării, cel mai bun pescar a fost declarat Toader Craciun (cu cinci capturi, din care două în prima manşă şi trei în a doua). Acesta a obţinut „Marele premiu” şi a primit din partea Revistei „Vacanţe la ţară” un sejur în Delta Dunării, în luna octombrie, în sezonul pentru pescuit la ştiucă. Pe locul II s-a clasat Vasile Coca, iar pe locul III, Petru Cântea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Concurs de pescuit la păstrăv şi ecologizare a malurilor râului Bistriţa.
 Vizualizări articol: 1183 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 3 voturi
Concurs de pescuit la păstrăv şi ecologizare a malurilor râului Bistriţa4.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Prosti trimis de
(16 aug 2011, 11:31:46
festivalul este saptamana viitoare , weekendul care a trecut a fost doar cupa Romaniei la pescuit ... desteptilor!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei