Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 aug 2011 - Anul XVI, nr. 182 (4780)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

O nouă abordare

Lungu: “Nu putem forţa oamenii să nu se debranşeze”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii vor putea să se debranşeze de la sistemul centralizat de termoficare dacă sunt nemulţumiţi de serviciile oferite, iar municipalitatea suceveană are de gând chiar să simplifice procedura de debranşare, considerată în prezent mult prea greoaie.

Dacă în urmă cu câteva luni, primarul Ion Lungu declara că are de gând să interzică debranşările de la sistemul centralizat, pentru ca viitoarea centrală termică a Sucevei să aibă un număr cât mai mare de clienţi, acum, şeful municipalităţii sucevene consideră că abordarea de atunci a fost total greşită.

“Nu putem forţa oamenii să nu se debranşeze. Ar fi o strategie greşită. Fiecare trebuie să aibă libertatea de opţiune, iar noi trebuie să câştigăm meciul în teren, să le dovedim că avem o perspectivă şi şansa de a le oferi un serviciu civilizat la un preţ suportabil pentru populaţie”, a spus ieri edilul Sucevei.

Astfel, el consideră că primăria, asociaţiile de proprietari şi furnizorul de energie termică trebuie să convingă oamenii să nu se debranşeze, venind cu argumente  şi explicându-le că au şansa de a beneficia de un serviciu civilizat de furnizare a energiei termice, în special după punerea în funcţiune a noii centrale.

“Fac un apel la suceveni să rămână la sistemul centralizat. Nu spun poveşti, dar există foarte multe discuţii în ceea ce priveşte preţul gazului metan. Când se vor alinia preţurile gazului metan cu cele de producere a gigacaloriei facturile la gaz vor fi mult mai mari”, consideră Ion Lungu.

 

Propuneri de simplificare a debranşării din sistemul centralizat

Deşi continuă să susţină că cea mai bună alegere pentru suceveni este sistemul centralizat, Ion Lungu consideră că cei care au de gând să renunţe la acesta în favoarea altor sisteme de încălzire au dreptul de a realiza acest lucru mai uşor decât în prezent.

“Primăria Suceava a fost consultată de ANRSC şi de Consiliul Concurenţei în privinţa legii energiei 325/2006 şi în mod special în ceea ce priveşte debranşările. Sunt convins că e bine să simplificăm metodologia de debranşare, astfel încât să dăm cetăţenilor posibilitatea de a-şi alege opţiunea de încălzire a locuinţelor”.

Şeful municipalităţii sucevene spune că a făcut mai multe propuneri pentru a uşura procedura de debranşare de la sistemul centralizat:

“La debranşare, astăzi este nevoie de acordul asociaţiei, care se dă în Adunarea Generală a Asociaţiei. De multe ori sunt faultări acolo, sunt persoane care au datorii la asociaţiile de proprietari, asociaţiile nu sunt de acord ca ei să se debranşeze, în ideea că îi dau în judecată, iar apartamentul va fi scos la executare silită şi cineva de acolo îl cumpără la un preţ convenabil.

De aceea este necesară doar înştiinţarea în scris a asociaţiilor de proprietari, iar în privinţa datoriilor trebuie să se facă dovada la primărie.

Când vine omul la primărie şi la Termica pentru avize, trebuie să facă dovada plăţii la zi a utilităţilor”.

Un alt aspect care ar trebui modificat, în opinia primarului Sucevei, este cel al termenului mare de înştiinţare a operatorului de furnizare a energiei termice asupra intenţiei de debranşare. Dacă în prezent acest termen este de 30 de zile, propunerea făcută vizează un termen de numai cinci zile înainte de deconectare de la reţea.

De asemeni, Lungu consideră că Termica nu trebuie să mai deţină monopolul lucrărilor de deconectare, ci acestea să poată fi făcute şi cu alte firme specializate, autorizate în domeniu, considerând că astfel ar exista “o mai mare operativitate, pentru că de multe ori furnizorul de energie nu are timp sau personal disponibil”.

 

Scările de bloc unde au rămas puţini la Termica, încurajate să se debranşeze

Nu în ultimul rând, primarul Sucevei a declarat că “ar fi de dorit să se respecte principiul prevăzut în legea termoficării – un condominiu, un singur sistem de încălzire”. Mai exact, el consideră că, în anumite situaţii, debranşarea este chiar indicată, pentru că se rezolvă astfel alte probleme apărute din cauza scăpărilor legislative.

“Ar fi de dorit ca acolo unde nu mai sunt majoritatea locatarilor de pe o scară de bloc la sistemul centralizat să se debranşeze toată scara, pentru că e foarte greu să asiguri un echilibru termic în acel condominiu, când trei sunt în sistemul centralizat, trei sunt debranşaţi şi trei au instalaţii de gaz metan.

Legea acum permite debranşarea parţială, lucru care iarăşi nu este corect, pentru că nu mai există echilibru termic. Trebuie anulate aceste anomalii din Legea Energiei în ceea ce priveşte debranşările”, a mai adăugat Ion Lungu.

Propunerile de modificare a legii energiei s-ar putea concretiza în această toamnă, prin adoptarea lor de către autorităţile legislative.

 

Modificările propuse pentru debranşarea din sistemul centralizat:

În loc de acordul asociaţiei de proprietari trebuie un aviz de la primărie

- Să se facă dovada plăţii la zi a utilităţilor pe care le-a consumat

- Să se prezinte autorizaţia de montare a noului sistem de încălzire

- Să se angajeze că va participa în continuare la plata utilităţilor pe spaţiile comune (subsol, casa scării, ţevi comune)

- Furnizorul de energie termică să nu mai fie anunţat de deconectare cu 30 de zile înainte, ci doar cu 5 zile înainte de debranşare

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lungu: “Nu putem forţa oamenii să nu se debranşeze”.
 Vizualizări articol: 708 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.71/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 7 voturi
Lungu: “Nu putem forţa oamenii să nu se debranşeze”3.757

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
( 4 aug 2011, 11:07:49
Prin sinapsele nedesluşite ale băsiştilor
Or fi şi intenţii bune ... dar mintea nu-i curată
Prinşi şi strânşi în hora ,,reformelor ’’
Au realizată că .. reforma’i criptată

Şi-au dat cu stângu-n dreptu’ dar .. ( perseverenţa )
Nu se lasă ( şi nu ne lasă nici pe noi )
Io zic să facem un preş uriaş să băgăm ,,concurenţa ’’
Sub preş ( să nu se vadă imensul gunoi )

Şi să venim ca mâine la ,,festivalul amintirilor ’’
Să mâncăm un mic să bem o răchie portocalie
Şi să ne amintim de anii ,, reformelor ’’
Pe cadavrul din ce-a fost ( cândva) o Românie
2.   Comentariu trimis de
( 4 aug 2011, 11:17:21
fac un apel la cetateni sa nu se debranseze....etc,.placa asta o aud de cativa ani.am raspuns apelului draga prelipcane si rezultatele au foarte bune pt mine.duceam iarna la asociatie 7oo ron pe luna din care 510 ron era caldura.da anul trecut mi-am pus centrala si duceam numai 100ron.gazul m-a costat cel mai mult intr-o luna 290 ron.calculeaza si tu ca doar esti economist.restul e gargara de prelipca
2.1  RE: Comentariu trimis de
( 4 aug 2011, 13:48:19
de ce esti prostma ma intreb eu asa...??? Oare de ce esti prost???
Sincer sa fiu nu astept un raspuns din partea ta, oricum nu ai argumente pentru intrebare asta. Esti prost pentru ca ai fost crescut la gramada, ca oile in turma.
Cand o sa incetati toti cei ca tine sa jigniti lumea, cand asta???
Condu tu mai "desteptule", condu tu doua zile orasul sa vezi cam cum este.
De ce sunteti toti mancatori de c a c a t?
Plin ziarul asta de prosti, de la jurnalisti, la cei care comenteaza de aiurea.
2.2  RE: Comentariu trimis de
( 4 aug 2011, 14:42:10
Dl. COSTYYYSV,

de ce sunteti exclusivist, are si omul o parere! Ma rog....o fi vb. de educatie!
3.   Vremuri grele trimis de
( 4 aug 2011, 12:09:30
1. `` Dacă în urmă cu câteva luni, primarul Ion Lungu declara că are de gând să interzică debranşările de la sistemul centralizat, pentru ca viitoarea centrală termică a Sucevei să aibă un număr cât mai mare de clienţi, acum, şeful municipalităţii sucevene consideră că abordarea de atunci a fost total greşită `` - bineinteles , GOLANE , ca afost gresita ! avem dreptul sa ne incalzim cum dorim si cat dorim la pretul cel mai mic , GOLAN comunist ce esti !
2. cred ca in scurt timp CET se inchide iar despre noua centrala termica nu e cazul sa mai vorbim , de aia schimbarea de macaz . cine are urechi de auzit a auzit !
4.   Comentariu trimis de
( 4 aug 2011, 12:51:25
Daca se va construi noua centrala termica, aceasta ar functiona pe gaz iar pretul gigacaloriei va fi mai mare decat cel practicat de actuala Termica. Firma privata nu poate fi obligata sa vanda la pretul mic despre care tot pomeneste primarul. Neavand de ales oamenii vor trebui sa plateasca. Cat despre varianta pe biomasa, putem vedea ce probleme privind aprovizionarea cu material lemnos au centralele de acest tip deja existente, asa ca nu se va face niciodata.
5.   Biomasa trimis de
( 4 aug 2011, 12:56:26
ceea ce in mod pretentios este denumit ' biomasa " inseamna de fapt lemne.
Suceava incalzita cu lemne ???
6.   Dl. primar, aveti grija sa nu ne pacaliti! trimis de
( 4 aug 2011, 14:23:16
Atentie!!!!

,, Biomasa, utilizeaza reziduuri agricole, deseuri urbane, materiale vegetale sau organice (din industria pielii sau cea forestiera) etc. Prin arderea acestora se genereaza caldura.

Avantajele si dezavantajele centralelor pe biomasa:

Un prim avantaj ar fi acela ca biomasa este un combustibil aproape gratuit, singurele costuri aparute in acest caz fiind acelea care privesc colectarea si depozitarea biomasei.
Deloc secundar este si faptul ca, prin axarea pe biomasa, consumatorul este ferit de variatiile preturilor la combustibilii fosili clasici (carbune, motorina, gaz).
In plus, prin arderea deseurilor se rezolva problema, deloc usoara, a depozitarii lor. Cât priveste sistemul ca atare, acesta este mai sigur, mai stabil si mai putin periculos decât unul ce consuma combustibil clasic.
Printre dezavantaje, primul ar fi ca sistemele bazate pe un astfel de combustibil sunt mai scumpe decât cele care folosesc combustibili fosili.
Deasemenea, manipularea si depozitarea biomasei sunt procese relativ dificile si scumpe. Din acest motiv, sistemele ce ard biomasa sunt destinate prioritar comunitatilor, si nu proprietatilor individuale. In acest fel cheltuielile initiale de investitii sunt recuperate rapid, iar trecerea in perioada profitabila a instalatiei se face in scurta vreme”.

7.   De prost gust... trimis de
( 4 aug 2011, 17:30:33
Cameleonismul grohacului ma dezgusta...cand draq vom scapa de taranoi???De politiceni scarbosi si mincinosi,de cei care-si zic ieconomisti dar nu stiu bine limba romana?...
8.   La anul trimis de
( 4 aug 2011, 18:04:29
Din discutiile purtate cu d-na Gabriela, am inteles ca PD-Latraii vor musai sa mai prinda un mandat, nu de alta dar vor sa ne convinga de bunele lor intentii, sa traim bine. Ce mai aveti de comentat? Caldura aveti? Bani aveti? Bunastare si belsug ne-au promis, asta avem si speranta ca nu va fi mult de indurat. La multa caldura.
9.   Comentariu trimis de
( 4 aug 2011, 18:58:41
Nu pot forta oamenii sa nu se debranseza, in schimb le pot pune piedici birocratice - ca doar la asta se pricep edilii nostri.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei