Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 aug 2011 - Anul XVI, nr. 182 (4780)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Reorientare

Numărul proprietarilor care doresc să-şi dea terenurile în arendă, în creştere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tot mai mulţi proprietari preferă să-şi dea terenurile în arendă, scăpând în acest fel de corvoada muncilor agricole. Din păcate, numărul asociaţiilor agricole existente în judeţ este foarte redus, iar cei mai mulţi proprietari sunt nevoiţi să-şi lucreze singuri terenurile. Plopeniul este un caz fericit, unde asociaţia agricolă înfiinţată acum cinci ani merge din plin.

„Pentru a obţine producţii corespunzătoare şi pentru a lucra eficient, pământul trebuie comasat. Se pare că din ce în ce mai mulţi oameni înţeleg acest lucru, dovadă şi numărul mare de cereri de înscriere în asociaţie pe care le-am avut în ultima perioadă”, a declarat Gheorghe Abogătoaie, preşedintele societăţii Plop Agro.

În prezent, asociaţia agricolă de la Plopeni are în arendă 500 de hectare de teren, de la 439 de proprietari, iar pentru alte o sută de hectare are contracte de colaborare cu oamenii, deoarece aceştia nu şi-au clarificat problemele juridice şi nu au finalizat succesiunea pentru terenuri.

„Pentru că situaţia terenurilor nu este clară nu putem încheia contracte cu aceste persoane. Din acest motiv nu se poate solicita nici subvenţia aferentă, astfel încât costurile de producţie sunt mai mari”, a arătat Abogătoaie.

În afara acestor persoane care au un anumit tip de contract cu Plop Agro, în cursul acestui an şi-au exprimat intenţia de a da terenurile în arendă alţi aproape o sută de proprietari.

De altfel, în cei cinci ani de activitate, asociaţia agricolă de la Plopeni şi-a sporit permanent suprafeţele de terenuri. Dacă în 2006 a plecat la drum cu o sută de hectare, acum are de cinci ori mai mult.

 

Proprietarii primesc 500 de kg de cereale la hectar

Odată cu finalizarea lucrărilor de recoltare a cerealelor, conducerea Plop Agro a trecut la acordarea drepturilor către proprietarii de terenuri. Aceştia urmează să primească câte 500 de kg de cereale la hectar sau contravaloarea în lei la preţul de piaţă al grâului, care acum este de 70 de bani.

„Practic, ceea ce achităm noi este mai mult de 500 de kg de cereale, pentru că aici se adaugă şi TVA-ul pe care îl suportă tot societatea. Sper ca toţi proprietarii să fie mulţumiţi”, a spus Gheorghe Abogătoaie.

Principalul acţionar al Plop Agro s-a arătat mulţumit de producţia obţinută în acest an de pe cele 80 de hectare cultivate cu grâu, dar şi de pe celelalte suprafeţe cu orz-30 ha, secară-30 ha şi triticale-20 ha.

Abogătoaie a precizat că societatea a mai cultivat şi 240 de hectare cu porumb, respectiv 60 de hectare cu soia, dar a renunţat la cultivarea unor produse tradiţionale pentru această zonă, cum ar fi cartoful sau sfecla de zahăr.

„Cartoful este o cultură nerentabilă, iar preţul este extrem de fluctuant. În ceea ce priveşte sfecla de zahăr, singura societate care achiziţionează această cultură este din Roman, dar distanţa fiind mai mare de 70 de km costurile sunt prea mari şi au decis să renunţe. În plus, sfecla de zahăr este pretenţioasă”, a mărturisit Gheorghe Abogătoaie.

Acesta a mai menţionat că şi-ar fi dorit să cultive şi produse care sunt acum în actualitate, dar pentru o parte fie nu avea piaţă de desfacere, iar pentru altele, cum ar fi rapiţa, nu se pretează condiţiile climaterice din zona Sucevei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numărul proprietarilor care doresc să-şi dea terenurile în arendă, în creştere.
 Vizualizări articol: 1191 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Numărul proprietarilor care doresc să-şi dea terenurile în arendă, în creştere5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei