Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 aug 2011 - Anul XVI, nr. 182 (4780)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cu contract de muncă

47 de asistenţi medicali suceveni au migrat anul acesta în străinătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul asistenţilor medicali din judeţ care pleacă să lucreze pe bani mai mulţi şi în condiţii mai decente în străinătate a ajuns la 47 de la începutul anului. Aşa arată datele contabilizate de filiala judeţeană a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) şi prezentate ieri de liderul acestei structuri, Elena Cozmanciuc.

Tot potrivit statisticilor întocmite de OAMGMAMR, în 2010, numărul cadrelor medii care şi-au abandonat slujbele în favoarea altora mai atrăgătoare, peste graniţă, a fost de 106. În total, din 2009 şi până în prezent, 706 asistenţi medicali au părăsit sistemul sanitar judeţean şi au plecat să profeseze peste hotare, mai arată cifrele prezentate de Elena Cozmanciuc.

 

Italia şi Anglia sunt destinaţiile favorite

De menţionat că datele se referă doar la cadrele medii care au ales să muncească în altă ţară cu forme legale şi nu la negru, numărul celor din urmă fiind mult mai mare, potrivit estimărilor OAMGMAMR.

Contractele de muncă în străinătate sunt vânate de asistenţii medicali suceveni, aceştia fiind atraşi în special de salariile mai mari şi gradul crescut de civilizaţie.

Preşedinta filialei judeţene a OAMGMAMR a precizat că, până la finele anului în curs, numărul celor care vor alege calea străinătăţii se va dubla.

„Începând cu 15 august, după ce absolvă şcolile postliceale, sigur mai pleacă vreo 50. Sunt clinici de peste hotare care acceptă şi personal fără experienţă”, a explicat Elena Cozmanciuc, cu precizarea că destinaţiile favorite ale cadrelor medii sunt Italia, Anglia, Irlanda, Spania şi Belgia. Pentru Germania, interesul nu este atât de mare din cauza problemelor de limbă.

 

„Se munceşte şi în străinătate foarte mult, dar sunt mai mulţumiţi”

„Se munceşte şi în străinătate foarte mult, acolo fac cu adevărat meserie, dar sunt mai mulţumiţi, mai ales din punct de vedere financiar. De când a venit criza le-au mai scăzut salariile, dar diferenţa rămâne în continuare foarte mare”, a punctat Elena Cozmanciuc.

De menţionat că la OAMGMAMR – filiala Suceava sunt înscrişi 3.600 de membri, însă numai aproximativ 3.000 sunt în activitate.

Migraţia cadrelor medii adânceşte pe zi ce trece criza de personal din sistemul sanitar sucevean.

Cei mai afectaţi de plecările în masă ale asistenţilor medicali se declară medicii, care se plâng că li se micşorează numărul oamenilor buni pe care îi au în subordine. Văduviţi sunt, însă, şi pacienţii, care rămân să fie îngrijiţi în unităţile sanitare de angajaţi cu mai puţină experienţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 47 de asistenţi medicali suceveni au migrat anul acesta în străinătate.
 Vizualizări articol: 1228 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
47 de asistenţi medicali suceveni au migrat anul acesta în străinătate5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Aburela.... trimis de
( 4 aug 2011, 12:12:38
Auzi cica cei mai afectati de plecari sunt medici ,asta chiar ca-i buna . Majoritatea medicilor ,in special cei de familie nu angajeaza pe nimeni din zgarcenie ca sa nu mai platesca pe cineva. Iar in spitale e normal ca oamenii pregatiti sa plece sa lucreze pe bani frumosi in strainatate nu sa suporte ,,taierile" lui Boc. E bine ca se fac mai multe biserici ca asta e viitorul actualilor pacienti : colac si lumanare . Multumiri alese luminatilor conducatori care se trateaza la Viena ! Votati-i in continuare pentru umbrele,cizme de cauciuc sau 1 litru de ulei !
2.   Lipsa de ......informare trimis de
( 4 aug 2011, 17:21:01
Cei care pleaca sa munceasca in strainatate nu sunt loviti de boala basesciana ci sunt "elemente speciale"' BASCULATE DE CATRE PD-Latraii portocalii pentru a exporta PD-Lismul multilateral dezvoltat in lumea larga. Ma refer la voturile pro Basescu venite din strainatate. Lenin, Stalin, Hitler, Ceausescu si altii, sunt idolii noii formatiuni neocomunisto-fasciste a lui Basescu. Nu glumesc, cititi ce le-a putut ghighilicea la cei enumerati si faceti comparatiile.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei