Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 iun 2011 - Anul XVI, nr. 136 (4734)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bani ascunşi

Asociaţiile de locatari, verificate la comisioane

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Modul în care sunt folosite comisioanele pe care le încasează asociaţiile de proprietari de la furnizorii de utilităţi, care nu de puţine ori reprezintă sume considerabile, va fi verificat de Primăria Suceava, prin Serviciul Asociaţii Locatari.

Iniţiativa îi aparţine viceprimarului Sucevei Lucian Harşovschi, care spune că, chiar dacă există bază legală pentru acordarea acestor comisioane, nu este în regulă ce se întâmplă în unele asociaţii cu banii obţinuţi astfel.

“ACET oferă un comision de 2% din valoarea facturii asociaţiilor care achită facturile la utilităţi în termen de 30 de zile, iar Termica acordă un comision de 1.5% în perioada de iarnă şi de 1% în perioada de vară, în aceleaşi condiţii. Nu este ilegală acordarea lor, pentru că aceste prevederi sunt prinse în contractele încheiate cu asociaţiile de proprietari. Problema e ce se întâmplă mai departe cu aceşti bani, pentru că sunt preşedinţi de asociaţii care din ei şi-au acordat bonusuri de peste 100 de milioane de lei vechi”, a spus viceprimarul Sucevei.

Conform legii, aceste comisioane, care se achită pe bază de chitanţe eliberate de asociaţia de locatari, trebuie înregistrate şi în evidenţa contabilă a asociaţiei. Mai mult, conform Hotărârii de Guvern 1588/2007, veniturile obţinute din alte activităţi desfăşurate la nivelul asociaţiilor de proprietari se constituie în fond special şi vor fi utilizate pentru îmbunătăţirea confortului şi eficienţei condominiilor din asociaţie. Practic, din acei bani se pot face lucrări de izolare termică a blocurilor, de înlocuire a instalaţiilor interioare, lucrări de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare, pot fi amenajate spaţii verzi sau chiar parcări între blocuri sau o grămadă de alte lucrări în folosul locatarilor din asociaţie.

Singurele limitări impuse de lege sunt cele prin care banii respectivi nu pot fi împărţiţi locatarilor şi nu pot fi folosiţi pentru plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice.

 

“Portiţa” prin care se scurg banii

Problema e că tot legea are o “portiţă” care le permite celor din conducerea asociaţiilor de proprietari să folosească banii după bunul lor plac.

Mai exact, legea spune că “folosirea acestor fonduri va fi aprobată de adunarea generală a proprietarilor”. Aşa se face că, de ani de zile, conducerea unor asociaţii de proprietari îşi tot alocă premii peste premii, sume consistente intrându-le în buzunare, pe lângă salarii.

“Încă o dată se vede importanţa participării locatarilor la adunările generale, să ştie ce se întâmplă cu banii lor. De exemplu, la o factură de 5.000 de lei la căldură pe o scară de bloc, comisionul acordat de Termica este de 75 de lei. Înmulţit cu numărul de scări dintr-o asociaţie, rezultă o sumă consistentă, care de multe ori ajunge în buzunarele preşedinţilor şi administratorilor de asociaţie, prin premierile pe care şi le dau”, a explicat Harşovschi.

Controlul care începe de săptămâna viitoare va viza în primul rând asociaţiile care sunt abonate aproape lunar la încasarea comisioanelor de la Termica şi ACET, pentru a vedea ce fac acestea cu banii obţinuţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asociaţiile de locatari, verificate la comisioane.
 Vizualizări articol: 1536 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Asociaţiile de locatari, verificate la comisioane4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(11 iun 2011, 11:42:42
ooo, doamne, alta vaca de muls : asociatia de proprietari.......
nu mai tin minte cum au luat fiinta aceste capuse mincatoare de bani, de nervi, de tot ce tine de legalitate, dar trebuie si in acest domeniu o maaare, mare reorganizare....
si aici s-au aciuat fel de fel de indivizi, care de care mai smecheri si mai hoti, care invirt banii nostri cum vor......
nu conteaza consumul tau, conteaza ce pun ei pe notele de plata.....
eu pe acesti nemernici, i-as decapita.......
2.   Comisioane plati utilitati trimis de
(11 iun 2011, 21:48:41
sunt presedintele asociatiei de proprietari blocul g8 ploiesti[intra pe blogul nostru] pai de unde a-ti scos fratilor asta cu atita banet comisioane.va raportam ca noi platim utilitatiile la fix si avem 0 bani si 0 lei comisioane. la voi functioneaza alta lege????????????
3.   Comisioan de intarziere 2% pe zi trimis de
(12 iun 2011, 09:18:43
De ce nu verificati si cum sunt calculate comisioanele de intarziere, ce se facecu ele, si acestea fiind de 2% pe zi, mult peste media legala.
4.   Pentru Legalyty trimis de
(12 iun 2011, 14:21:59
Buna!

Dar de ce crezi ca e mare 2 %? ti-ar conveni ca tu sa iti platesti asociatia si sa ti se inchida utilitatile, pentru faptul ca vecinul nu le plateste.
De ar fi acest procent aplicabil de 20 %, nu de 2 %.
Discutia e alta daca e vb de categoria sociala ca nu reuseste sa isi plateasca din cauza veniturilor scazute, dar pentru acestia PDL-ului ofera solutii.
5.   Hotie la drumul mare trimis de
(13 iun 2011, 08:44:08
Administratorii de asociatie fac ce vor ei cu banii amaratilor,calculeaza penalitati dupa contabilitatea proprie,facand facilitati si impartind prada dupa aceea.Iar cu repartitoarele a fost doar o afacere a unor smecheri pe banii prostilor,am inghetat de frig toata iarna facand economie ,vecinii care nu au dat drumul la usa sa fie citite au platit mai putin sau deloc,dar asta in legatura fiind cu seful de scara si administratorul de asociatie.Cine ar trebui sa-i verifice pe acesti hoti.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei