Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 iun 2011 - Anul XVI, nr. 133 (4731)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Copil precoce

Dramaturg la 12 ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

A scris o piesă de teatru pentru colegii săi din trupa Pixies, are în lucru un roman fantastic şi intenţionează să mai scrie şi alte piese. Toate acestea, la numai 12 ani. Este vorba despre Matei Miron, elev în clasa a V-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, care are o pasiune mai puţin obişnuită pentru un copil de 12 ani. Majoritatea timpului şi-l petrece în faţa calculatorului, nu navigând pe internet, ci scriind teatru şi proză. Mai mult, pe lângă faptul că a scris teatru, piesa sa s-a şi jucat deja, pe 1 Iunie, la colegiul în care învaţă.

„O rază de soare” este numele piesei scrise de Matei Miron, o piesă specială pentru Ziua Copilului, care are ca personaje copii. „Este prima piesă din istoria trupei scrisă de un membru al trupei”, a spus Matei. Matei a venit cu ideea de a scrie această piesă la începutului anului, puţin mai târziu s-a apucat de ea, şi până de Ziua Copilului a fost gata.

 

A început să scrie un roman în clasa a II-a

Pasiunea pentru scris a lui Matei este una veche, şi în clasa a II-a, când alţi copii încearcă să se perfecţioneze cu scrisul, băiatul a început un roman.

„Pasiunea pentru a scrie poveşti a început în clasa a II-a. Am început să scriu un roman, <Aventurile lui Cino>”, povesteşte Matei.

La acest roman încă lucrează, pentru că Cino este un ceas care porneşte într-o călătorie în jurul lumii, o lume mare, unde Cino vrea să-şi întâlnească toate rudele ceas, din Elveţia şi până în Londra, la „bătrânul” Big Ben.

Aşa cum şi Matei a spus, aventurile lui Cino încă nu s-au sfârşit, şi nici măcar „creatorul” lui Cino nu ştie încă finalul incredibilei sale călătorii prin lumea largă.

 

Pregăteşte încă două piese de teatru

Cât despre piesa de teatru „O rază de soare”, şi aceasta este povestea unei călătorii.

„Este vorba despre două prietene, una care locuieşte la Polul Est şi cealaltă la Polul Vest. Cea de la Polul Est o sună pe cea de la Polul Vest şi-i spune că la polul său nu mai este soare”, povesteşte Matei puţin din firul poveştii. Pentru a oferi şi celor de la Polul Est şansa la lumină, locuitorii Polului Vest pornesc într-o călătorie ce-şi are menirea de a aduna raze de soare, pentru a forma un soare nou. Ajung prin mai multe locuri din lume, reuşesc să adune raze cât mai multe, fac un soare nou, îl pun pe cer şi, dintr-o dată, totul se luminează.

Deşi a terminat de scris această piesă de teatru de puţin timp, Matei nu se opreşte aici, fiindcă are în plan să mai scrie încă două piese în perioada imediat următoare, o piesă pentru Halloween şi încă una pentru Crăciun.

 

Maestrul Mihai Pînzaru PIM vrea să facă grafica la roman

Tot în clasa a II-a, atunci când a realizat că are înclinaţie pentru scris şi creaţie, Matei a căutat un loc în care să-şi poată dezvolta această pasiune. Astfel, arta scrisului a învăţat-o la Palatul Copiilor.

„În clasa a II-a m-am înscris la Palatul Copiilor, la Cenaclul Literar”, povesteşte Matei, „apoi, în clasa a IV-a am mai scris, dar poveşti doar pentru şcoală”, a spus băiatul.

Imaginaţia este singura sursă de inspiraţie a copilului, şi interesant lucru, povesteşte Matei, este faptul că „la roman lucrez numai joi, fiindcă atunci îmi vine inspiraţia”.

Talentul şi pasiunea băiatului de numai 12 ani l-au impresionat pe maestrul Mihai Pînzaru PIM, care i-a promis lui Matei că va realiza grafica pentru romanul său, actualmente în lucru, atunci când îl va finaliza şi va fi gata să vadă lumina tiparului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dramaturg la 12 ani.
 Vizualizări articol: 949 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Dramaturg la 12 ani5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bravo trimis de
( 8 iun 2011, 12:39:14
Felicitari, Matei! Ma bucur ca inca se gasesc si copii pasionati de literatura. Iti doresc succes in tot ceea ce faci.
2.   ! trimis de
( 8 iun 2011, 21:12:14
Felicitari Matei ! iti tinem pumnii in continuare, Iolanda si Laura !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei