Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 mar 2011 - Anul XVI, nr. 60 (4658)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dezacord

Legea Educaţiei Naţionale îi nemulţumeşte pe sindicaliştii suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deşi Legea Educaţiei Naţionale a fost aprobată de Guvern, sindicaliştii suceveni mai speră că în urma presiunilor şi iniţiativelor venite din partea sindicatelor din toată ţara vor fi modificate cel puţin cinci articole.

 

„Elevii nu vor fi motivaţi să urmeze liceul”

Una dintre prevederile Legii Naţionale a Educaţiei care a trezit cele mai multe nemulţumiri este introducerea clasei pregătitoare în învăţământul primar, care va intra în vigoare începând cu anul şcolar 2012-2013, şi introducerea clasei a IX-a în învăţământul gimnazial, care va intra în vigoare odată cu generaţia de elevi care începe clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012. „Faptul că învăţământul obligatoriu nu mai este legat de liceu îi va determina pe mulţi elevi să se limiteze doar la nouă clase. Doar trei ani de liceu vor afecta calitatea învăţământului şi descurajează tinerii pentru continuare studiilor. Copiii au deja 16 ani când termină clasa a IX-a, ceea ce, conform legislaţiei româneşti, permite angajarea în câmpul de muncă”, ne-a spus Constantin Cernica, liderul Sindicatului Judeţean din Învăţământ „Spiru Haret”. Noua Lege a Educaţiei prevede că din Consiliul Administrativ al unei şcoli trebuie să facă parte doar o treime profesori şi două treimi persoane din afara şcolii, dintre care părinţi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale. „Şcoala nu va mai aparţine şcolii, contractele nu vor mai fi semnate cu directorii şcolilor, ci cu primarul”, a mai adăugat Constantin Cernica.

 

„Vor dispărea mai multe şcoli din judeţ”

Conform Legii Educaţiei Naţionale aflată acum în vigoare, repartizarea fondurilor pentru salarii s-a făcut după costul standard de elev, care anul acesta este mai mic cu 12% faţă de anul trecut. „Nu s-a ţinut cont de nişte coeficienţi, unele şcoli care au copii mai puţini nu vor mai putea să facă faţă cheltuielilor. Transportul elevilor, naveta cadrelor didactice, examinarea obligatorie a salariaţilor, concursurile şcolare şi activităţile extraşcolare, gestionarea situaţiilor de urgenţă vor fi asigurate de consiliile locale, unele primării nu vor putea să suporte aceste cheltuieli, prin urmare multe şcoli vor fi desfiinţate. Toate modificările acestei legi s-au făcut nu pentru a creşte calitatea învăţământului, ci pentru a reduce cheltuielile”, a precizat Traian Pădureţ, preşedintele Sindicatului din Învăţământ şi Protecţia Copilului „Sfântul Andrei” din Gura Humorului.

 

„Învăţământul preuniversitar va fi depolitizat”

Prezent la şedinţa directorilor de şcoli din judeţ care a avut loc în urmă cu două săptămâni, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a asigurat dascălii suceveni că noua Lege a Educaţiei Naţionale garantează depolitizarea managementului unităţilor din învăţământul preuniversitar. „Legea Educaţiei Naţionale elimină orice tentaţie de politizare a studiilor manageriale din învăţământul preuniversitar. Suntem conştienţi de anumite derapaje care s-au produs în timp în zona învăţământului. Până acum, 350 de directori de şcoli au ales să rămână pe această funcţie şi numai doi au ales politica”, a precizat Gheorghe Flutur.

 

Discuţii la Inspectoratul Şcolar Judeţean referitoare la metodologia de aplicare a Legii

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului(MECTS)  a lansat o campanie pentru o aplicare cât mai eficientă a prevederilor Legii Educaţiei Naţionale – „Tu faci legea de nota zece”. Campania are drept scop desiminarea şi discutarea metodologiilor elaborate de MECTS, împreună cu cadrele didactice din ţară în vederea aplicării prevederilor Legii Educaţiei Naţionale. În acest context, conducerea Inspectoratul Şcolar Judeţean trebuie să adune 300 de cadre didactice pentru a discuta pe marginea metodologiilor de aplicare a noi Legi a Educaţiei. Asemenea întâlniri vor avea loc şi în fiecare din cele 865 unitităţi dintre care, 228 cu personalitate juridică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Legea Educaţiei Naţionale îi nemulţumeşte pe sindicaliştii suceveni.
 Vizualizări articol: 675 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Legea Educaţiei Naţionale îi nemulţumeşte pe sindicaliştii suceveni4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei