Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 dec 2010 - Anul XV, nr. 302 (4593)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Moment de sărbătoare

Marea familie a polonezilor s-a întâlnit aseară în Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de etnici polonezi, dar şi invitaţi de seamă s-au întâlnit ieri după-amiază în Suceava pentru împărţirea opłatek-ului. Este o tradiţie abandonată mai bine de 40 de ani şi care a fost reluată la începutul anilor 1990. De această dată, evenimentul a căpătat alte valenţe, iar la sugestia deputatului Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, întâlnirea a fost o masă tradiţională servită în Ajunul Crăciunului. Este vorba de mâncăruri poloneze de post, care au fost servite după sfinţire.

Întâlnirea a debutat cu o slujbă rostită atât în română, cât şi în polonă, iar apoi părintele Iosif Păuleţ, decanul Decanatului de Bucovina, a sfinţit opłatek-ul, pentru ca mai apoi toţi cei prezenţi să rupă câte bucăţică şi să-şi adreseze urări de bine.

„Ceea ce am organizat aici e o manifestare în cinstea familiei şi mă bucură prezenţa tuturor celor care şi-au făcut timp pentru a participa. M-am inspirat dintr-o întâlnire similară la care am participat anul trecut în Polonia şi cred că ar trebui să aibă continuitate. Vrem să contribuim şi noi, comunitatea poloneză, la cultura bucovineană, iar pe viitor ne vom implica mai mult în promovarea zonei, mai ales că Bucovina este foarte populară şi apreciată în Polonia”, a declarat Ghervazen Longher.

Invitaţi la această manifestare, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul Ion Lungu, consulul Ucrainei la Suceava, Vasyli Boeciko, subprefectul Angela Zarojanu, dar şi reprezentanţi ai altor minorităţi care trăiesc în Bucovina au rostit câteva cuvinte înainte de a-i asculta pe colindătorii de la Poiana Micului şi Soloneţu Nou.

 

Ce este opłatek

Opłatek este un fel de azimă care se împarte în fiecare familie în seara din Ajunul Crăciunului. Cu această ocazie se fac urări reciproce, tradiţia fiind păstrată de sute de ani, la fel ca şi cea a mesei cu mâncăruri poloneze de post din seara de Ajun.

„Respectând străvechea tradiţie poloneză adusă de înaintaşii noştri, care în diferite împrejurări au găsit aici a doua lor casă pe pământul bucovinean, în jurul mesei s-a reunit marea familie a polonezilor şi a celor ce le sunt apropiaţi şi dragi. Sperăm ca şi anii viitori să organizăm această manifestare şi să-i avem alături pe toţi cei dragi”, a mai spus Ghervazen Longher.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Marea familie a polonezilor s-a întâlnit aseară în Suceava.
 Vizualizări articol: 749 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Marea familie a polonezilor s-a întâlnit aseară în Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei