Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 sep 2010 - Anul XV, nr. 214 (4505)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

De săptămâna viitoare

Angajatorii vor plăti contribuţiile pentru drepturile de autor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Începând de săptămâna viitoare, contribuţiile pentru drepturile de autor vor fi declarate şi plătite de către angajatori. Purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Suceava, Loredana Ciot, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că cel mai probabil noile prevederi legale vor intra în vigoare de săptămâna viitoare, începând cu data de 13 septembrie 2010. Este vorba despre Ordonanţa de Urgenţă nr. 82/8septembrie 2010, pentru modificarea art. 7 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal şi pentru modificarea articolului III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010, în acest ultim articol precizându-se că toate contribuţiile aferente drepturilor de autor vor fi plătite de către beneficiarii acestora.

Ordonanţa Guvernului nr. 82 vizează persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi drepturi conexe şi/sau în baza unor convenţii sau contracte civile. Conform noii ordonanţe, contribuţiile individuale de asigurări sociale nu sunt datorate de pensionari, persoanele care sunt asigurate în alte sisteme neintegrate în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, şi persoanele care realizează ocazional, pe lângă veniturile de natură salarială, şi venituri de natură profesională.

De asemenea, în baza noilor prevederi legale, contribuţiile de asigurări sociale sunt datorate de persoanele care ocazional realizează exclusiv venituri profesionale, cu precizarea că în acest caz baza de calcul anuală nu poate să depăşească de cinci ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Contribuţiile mai sunt datorate de persoanele care realizează cu caracter de regularitate, pe lângă veniturile salariale, şi venituri de natură profesională, precum şi persoanele care realizează cu caracter de regularitate exclusiv venituri de natură profesională. În acest ultim caz, baza de calcul a contribuţiilor va fi stabilită conform prevederilor Codul Fiscal.

Printre noile prevederi ale Ordonanţei nr. 82 se numără şi obligaţia declarării, calculării, reţinerii şi plăţii acestor contribuţii individuale de către plătitorul de venit şi nu de  beneficiarul acestuia. Plătitorii de venit au obligaţia să depună declaraţiile până la data de 25 ale lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile de natură profesională. Angajatorii trebuie să depună o declaraţie privind evidenţa nominală a persoanelor care realizează veniturile de natură profesională, altele decât cele de natură salarială.

În acest moment modelul noii declaraţii este definitivat la nivelul Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale şi urmează a fi aprobat în termen de cinci zile de la publicarea Ordonanţei în Monitorul Oficial. Formularul va fi postat pe site-ul instituţiei în timp util pentru a asigura accesibilitatea completării acesteia.

 

PFA-urile nu mai depun alte declaraţii

Şeful Serviciului de Evidenţă Contribuabili din cadrul Casei Judeţene de Pensii Suceava, Domnica Avram, a precizat că reţinerile la sursă pentru veniturile din drepturi de autor se vor face pentru sumele încasate de beneficiar după intrarea în vigoare a ordonanţei prezentate. Declararea lor se va face de către plătitorii de venit, până pe data de 25 ale lunii, pentru luna anterioară. Domnica Avram a mai spus că persoanele fizice autorizate nu trebuie să depună la Casa de Pensii alte declaraţii suplimentare, acestea neintrând sub incidenţa Ordonanţei 82, fiind asigurate în mod obligatoriu conform Legii 19/2000.

Pe de altă parte, Irina Onea, inspector asistent în cadrul Casei de Pensii, a spus că pentru persoanele care au plătit contribuţiile aferente veniturilor de natură profesională, altele decât cele salariale, sumele achitate constituie stagiu de cotizare la fondul de pensii.

De precizat că după intrarea în vigoare a Ordonanţei nr. 58/2010, la Casa Judeţeană de Pensii Suceava au fost depuse 790 de declaraţii privind veniturile de natură profesională, altele decât cele salariale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Angajatorii vor plăti contribuţiile pentru drepturile de autor.
 Vizualizări articol: 726 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Angajatorii vor plăti contribuţiile pentru drepturile de autor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei