Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 sep 2010 - Anul XV, nr. 214 (4505)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proteste

Refuză să-şi ducă copiii la şcoală, după ce IŞJ a desfiinţat unitatea de învăţământ din Cotu-Dobei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu două zile înainte de începutul noului an şcolar, părinţii copiilor de vârstă şcolară din localitatea suceveană Cotu-Dobei, comuna Fântânele, au aflat că Inspectoratul Şcolar a desfiinţat şcoala primară din sat, iar copiii trebuie să meargă la şcoala din Băneşti, la şapte kilometri distanţă.

13 elevi de şcoală primară şi alţi câţiva copii de grădiniţă trebuie să meargă zilnic câte 14 kilometri până la şcoală şi înapoi, în condiţiile în care localitatea nu are microbuz pentru transportul lor, motiv din cauza căruia părinţii sunt extrem de revoltaţi şi decişi să nu-şi mai trimită copiii la şcoală.

„Nu-i ducem nicăieri. Luni dimineaţă, când începe şcoala, îi ducem pe copii la Cotu-Dobei, la noi în localitate şi nu în Băneşti, acolo unde ne pun ei (Inspectoratul Şcolar) să-i ducem. Nu avem cu ce să-i ducem la aşa distanţă”, a declarat Lucica Chirilă, mama unuia dintre elevii din Cotu-Dobei.

 

Copiii ar trebui să se trezească dimineaţa la ora 5:30

Părinţii elevilor din localitatea Cotu-Dobei spun că nu au cum să-şi lase copiii să parcurgă o aşa de mare distanţă până la şcoală.

„E câmp deschis, avem cale ferată peste care trebuie să treacă. Nu îi putem lăsa aşa, şi nici nu se poate ca în fiecare zi câte un părinte să-i ducă şi să-i aducă de la şcoală”, a spus unul dintre părinţii afectaţi de desfiinţarea unităţii de învăţământ din Cotu-Dobei. Acesta a mai precizat că prin localitate trece un autobuz care merge până la Băneşti, însă ca să ajungă la autobuz copiii ar trebui să se trezească dimineaţa la ora 5:30.

„Ar trebui să-i trezim cu noaptea în cap şi apoi, ca să se întoarcă de la Băneşti, ar mai trebui să stea încă două ore după ce termină programul ca să aştepte autobuzul de ora 14:00”, a mai spus Lucica Chirilă.

Părinţii elevilor din Cotu-Dobei au aflat joi despre situaţia din localitate şi despre faptul că IŞJ le-a desfiinţat şcoala. Deşi au fost la Inspectoratul Şcolar, aceştia spun că nu au găsit rezolvare la problema lor.

„Ni s-a spus că o să primim microbuz care să-i transporte, dar până primim nu aveam cum să-i ducem la Băneşti, de aceea îi ţinem aici, îi ducem la şcoala pe care ei au desfiinţat-o”, a mai precizat Lucica Chirilă.

 

54 de şcoli din judeţ, desfiinţate din noul an şcolar

Şeful Inspectoratului Şcolar Suceava, Petru Carcalete, a declarat că în judeţul Suceava s-au desfiinţat 54 de unităţi de învăţământ, din care 37 de şcoli cu clasele I-IV, majoritatea cu învăţământ simultan, 15 grădiniţe şi două şcoli cu clasele I-VIII. Acesta a declarat că numărul claselor cu predare simultană s-a redus simţitor, iar unele şcoli mici s-au desfiinţat, dar există părinţi care „creează presiuni” la Inspectoratul Şcolar Judeţean ca şcolile să funcţioneze în continuare.

Potrivit lui Petru Carcalete, legal, nu este posibil ca o şcoală să funcţioneze în condiţiile în care numărul elevilor nu este suficient nici pentru formarea unei clase.

„Şi la Poieni-Solca părinţii fac presiuni fiindcă s-a desfiinţat şcoala din localitate”, a mai adăugat Carcalete. Acesta a spus că aceeaşi situaţie se înregistrează şi la Şcoala cu clasele V-VIII de la Glodu-Panaci, care de asemenea a fost desfiinţată fiindcă avea foarte puţini elevi şi nu îndeplinea condiţiile legale de funcţionare.

„La Glodu nu este nici un elev de clasa a VI-a, sunt doar şapte elevi de-a VII-a, 12 de-a V-a şi zece de clasa a VIII-a. Prin urmare, acolo nu putem discuta nici de învăţământ simultan. Este adevărat că nici distanţa de la Glodu la Panaci nu e mică, nici drumul nu e foarte bun, dar este microbuz şi pot fi transportaţi în condiţii satisfăcătoare până la Şcoala din Panaci, dar drumul este în lucru şi la anul vor avea un drum foarte bun. Primăria ar dori menţinerea acestei şcoli dar noi, legal, nu avem cum să o susţinem”, a mai adăugat şeful IŞJ Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Refuză să-şi ducă copiii la şcoală, după ce IŞJ a desfiinţat unitatea de învăţământ din Cotu-Dobei.
 Vizualizări articol: 860 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 5 voturi
Refuză să-şi ducă copiii la şcoală, după ce IŞJ a desfiinţat unitatea de învăţământ din Cotu-Dobei4.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Director de nota 2 la Scoala Brodina trimis de
(11 sep 2010, 11:23:49
Domnule inspector Carcalete la Scoala Brodina cand aveti de gand sa schimbati directorul numit politic, a-ti numit-o directoare pe Patraucean Steluta o apropiata a domului Flutur, care nici macar nu avea facultatea terminata, licenta a luat-o de curand la Spiru Haret, si-a infiintat singura catedra de psihologie, ea infiinteaza desfiinteaza clase dupa bunul plac de aceea la aceasta scoala ve-ti intalni clase cu 8 copii si cu 20 de copii.Dar speram ca la cabinetul psihologic a doamnei directoare sa se vindece multe dintre cadrele didactice care o pupa in ....., inclusiv domnul primar PDL care sustine asa incompetenta.
2.   Sunteti cadru didactic? trimis de
(11 sep 2010, 14:39:25
sper din tot sufletul ca nu sunteti cadru didactic.
3.   Directoarea blonda de la brodina trimis de
(12 sep 2010, 11:00:54
madam e blonda. blonda rau. numai ca primarului popescu au inceput sa- placa brunele. asa ca... blonda directoare daca nu-si termina casa repede cu banii de la scoala va avea o iarna grea. sau poate se face bruneta si isi face un transfer de neuroni ca picioare are.urate .mai zi cobzare..

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei