Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 aug 2010 - Anul XV, nr. 184 (4475)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Situaţie

Bătrânii, primele victime ale reevaluării dosarelor de handicap

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap a reevaluat, până la jumătatea lunii iunie, 358 de suceveni cu certificate de handicap grav permanent, cu însoţitor, acordate în decursul anului 2008. La reevaluare, pentru 29 de persoane a fost decisă schimbarea încadrării, de la handicap grav cu însoţitor, în handicap grav fără asistent personal, handicap accentuat sau s-a hotărât că afecţiunea pentru care s-a acordat certificatul trebuie încadrată ca boală, nu handicap. Această ultimă situaţie a fost constatată până acum în opt cazuri.

Pentru alte 31 de persoane, comisia a decis păstrarea gradului acordat în 2008 pentru o perioadă de încă 12 luni, dar cu recomandarea de corecţie chirurgicală a handicapului (n.r. de regulă oftalmic). Cele mai multe cazuri care au pierdut încadrarea au fost ale unor oameni care au trecut de 60 de ani, cu coxartroze, afecţiuni oftalmologice sau cu Parkinson. În cazul coxartrozelor, legislaţia prevede că certificatul de handicap poate fi acordat doar în cazul în care afecţiunea este congenitală şi nu consecutivă unor fracturi sau altor boli.

Tot la reevaluare, două persoane au trecut la un grad de încadrare superior, comisia considerând că handicapul de care suferă le dă dreptul la însoţitor.

 

După reevaluare, bătrânii au pierdut între cinci şi opt milioane de lei vechi

Diferenţa de bani este semnificativă la diferitele grade de handicap. Dacă în cazul celor cu handicap grav cu însoţitor indemnizaţia lunară este de 800 de lei, la handicapul grav fără însoţitor suma lunară este de 293 de lei, iar la cel accentuat de numai 234 de lei.

Deocamdată, legislaţia permite cumularea pensiei de invaliditate cu indemnizaţia de persoană cu handicap, dar în mediile guvernamentale se discută din ce în ce mai insistent de modificarea legii, în sensul că beneficiarii vor ajunge în situaţia să opteze pentru o singură formă de plată. Media de vârstă a pensionarilor pe caz de boală este 50 de ani, cu un număr redus de ani de muncă, ceea ce presupune şi o pensie foarte mică, iar indemnizaţia de handicap este de 293 de lei. Din informaţiile noastre, lista sucevenilor care cumulează pensia de handicap şi pensia de boală are peste 20 de nume până acum.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bătrânii, primele victime ale reevaluării dosarelor de handicap.
 Vizualizări articol: 686 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Bătrânii, primele victime ale reevaluării dosarelor de handicap5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei