Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 aug 2010 - Anul XV, nr. 184 (4475)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Departe de civilizaţie

Oraşul oalelor încălzite pe aragaz

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Apa caldă lipseşte la robinetele sucevenilor cu locuinţele racordate la sistemul centralizat de termoficare exact în august, luna în care în oraş se înregistrează cel mai mare aflux de vizitatori şi când marea majoritate a celor care sunt plecaţi la muncă în străinătate se întorc acasă în vacanţă. Dacă hotelurile au optat de mult timp pentru centralele termice proprii, sucevenii care nu şi-au permis centrale pe gaz metan sau boilere sau care au răspuns apelurilor municipalităţii de a nu se debranşa de la Termica se văd în situaţia ca, dacă le vin în vizită rude sau prieteni, să nu le poată oferi nici măcar un duş decent. Afară este caniculă, în case, fără aer condiţionat, temperatura trece de 25-26 de grade Celsius, dar singura soluţie este să încălzeşti apă pe aragaz sau duşul rece. În cazul adulţilor, apa rece nu ar fi neapărat o problemă majoră, dar când este vorba despre copii este mai dificil. Dacă ai în vizită o familie mai numeroasă, împreună cu cei ai casei, pentru spălat poate fi necesar să ţii focul aprins în bucătărie şi două-trei ore ca să încălzeşti zeci de litri de apă.

Lipsa apei calde, care se simte deja în mijloacele de transport în comun şi în locurile aglomerate, afectează şi micile afaceri dependente de apă caldă curentă, precum unităţile de alimentaţie publică sau saloanele de coafură şi cosmetică.

Alina, care are un salon de coafură pe strada Mihai Viteazul, ne-a spus că, ştiind de ani de zile că în august apa caldă se opreşte, a cumpărat un boiler, ca să scape de grijă.

„În ultima perioadă stăteam cu robinetul deschis aproape o oră ca să se încălzească apa. Când am sunat la Termica să-i întreb de ce, mi-au spus că nu este consum şi să las apa să curgă. Mai ştiam că în august apa se sistează, aşa că preventiv am pus boiler de când am deschis.  Aş fi pus centrală pe gaz, dar spaţiul este închiriat şi nu merită investiţia. Asta ar fi soluţia ideală, mai ales că şi căldura este mai scumpă la Termica decât plătesc cei cu centrale pe gaz”, ne-a spus Alina.

 

La 70 de ani, o suceveancă se laudă că face două-trei duşuri reci pe zi

Sunt însă şi suceveni neafectaţi de sistarea apei calde, chiar dacă nu au centrale proprii.

Eleonora Todose, în vârstă de 70 de ani, care locuieşte în apropierea Primăriei Suceava, ne-a declarat că se descurcă foarte bine fără apă caldă. Elegantă, cu pălărie cu boruri mari pentru a se proteja de soare, femeia spune că nu o deranjează lipsa apei calde.

„Centrală nu am şi nici nu am de gând să pun, sunt singură şi nu rentează, costă o grămadă de bani. Am repartitoare, astă iarnă n-am plătit nici trei milioane de lei. Nu mă mai pot fura, că ne-au furat destul, sâc! Fac două-trei duşuri reci pe zi, că eu sunt de pe vremea lui Stalin şi sunt învăţată cu greul. Aştia tineri, cum simt o picătură de apă rece, cum se duc la spital”, a afirmat pensionara. Nu este deranjată nici de faptul că revizia de la Termica se face într-o lună caniculară, spunând că astfel mai face economie.

Pentru a afla care este raţiunea de a alege august pentru revizie şi de ce durează o lună de zile revizia a două cazane şi a unor reţele care, cel puţin teoretic, au fost schimbate în cea mai mare parte, am contactat-o pe directoarea de marketing de la Termica, Doina Oică.

Răspunsul e simplu: nu există nici o raţiune.

„Nu este ceva special în august, doar că reviziile au fost corelate cu finalizarea lucrărilor de investiţii de la reţele şi cu problema gravă care a apărut, după inundaţii, cu estacada care susţinea şi conducta noastră. Toate au fost cumulate şi împreună cu primăria am decis să le rezolvăm în august”, a precizat Doina Oică.

Ea şi-a exprimat speranţa că termenul dat pentru încheierea reviziei şi lucrărilor la estacadă, 1 septembrie, va fi respectat.

În ceea ce priveşte costul gigacaloriei după creşterea TVA de la 19 la 24 la sută, preţul se majorează de la 178 lei/gigacalorie la 185,48 lei/gigacalorie. Astfel, pentru un apartament cu două camere, cu 10 metri pătraţi radianţi, căldura ne va costa 2-2,5 milioane de lei vechi, conform estimărilor directorului Oică, sumă la care se va adăuga costul apei calde, de circa 450.000 de lei vechi, la un consum de 2,5 metri cubi pentru două persoane.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oraşul oalelor încălzite pe aragaz.
 Vizualizări articol: 4167 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 8 voturi
Oraşul oalelor încălzite pe aragaz2.358

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Parca-i numai asta!?... trimis de
( 7 aug 2010, 11:33:18
Parca-i numai asta...copacii dispar, parcurile dispar,...de altfel spatiile parcurilor si al trotuarelor sunt ,,cotropite'' de noile cladiri!?
2.   Oras fara stapin trimis de
( 7 aug 2010, 13:50:09
off., am obosit scriind de aceste distrugeri sistematice ale autoritatilor locale......intelegem ca sunt lucrari care trebuiesc efectuate, dar una este sa faci ceva frumos si alta sa distrugi ce este frumos.....
parcuri nu mai avem, trotuarele sunt ocupate de terase, constructii de tot felul ilegale, nimic nu mai este....
ce oras este asta?
cum sa nu fuga tineretul unde vade cu ochii ?
si eu daca as fi tinara, in lumea mea m-as duce si cit mai departe sa nu aud pe cineva vorbind limba mea si sa nu ma mai intorc niciodata.....
numai ce praf este in oras, nu poti respira, nici in sate nu se ridica praful de citiva metri in sus ....si nimanui nu-i vine in cap sa ude putin strazile
sau sa aspire cit de cit acest praf....
ce vom face oare, murim cu zile......
2.1  RE: Oras fara stapin trimis de
( 7 aug 2010, 15:02:34
Intr-adevar ILONA, ne vorbesti de o problema extrema. De parca ar fi doar problema parcurilor...dar deja chestia asta cu sistarea apei calde in luna august mi se pare o aberatie si o prostie. De ce Dumnezeu Sfantu' nu opresc si ei apa prin octombrie cand e mai racoare afara si nu transpira lumea atat de des incat sa necesite dusuri repetate. Ti-e si scarba sa mergi in mijloacele de transport in comun unde si acolo caldura e extrema si mai trebuie sa suporti mirosuri. Nu dau vina pe oameni pentru aceasta problema...asta e...cu totii transpiram...dar cu totii stim si avem nevoie in aceasta perioada caniculara de cate un dus, macar de 2 ori pe zi.
Cat despre doamna care se spala cu apa rece...doamna hai sa fim seriosi...nu rezist eu care sunt barbat sa ma spal cu apa rece...cand stiu ca e rece ca gheata si mi-e frica sa nu cad in vreo pneumonie, si faci dumneata, femeie la 70 de ani. Cred ca ti-a cam afectat caldura modul de a gandi la cei 70 de anisori ai tai.
3.   !!! trimis de
( 7 aug 2010, 14:38:54
Fire-ai al naibii de harca comunista se spala ea cu apa rece mars babornito
4.   RUSINE lungule ! trimis de
( 7 aug 2010, 14:45:34
principalul vinovat ??? taranul din prelipca, aka lungu ! dupa ce ne-a distrus orasul cu niste lucrari care ar fi putut fi executate civilizat, si cat de cat profesionist, ne-a mai lasat si fara apa calda ! traim bine... ce sa mai... el a confundat orasul cu satul lui mult iubit, unde, INCREDIBIL, si-a asfaltat drumul comunal ! asta e taranul la costum lungu i. ! RUSINE lungule !
4.1  RE: RUSINE lungule ! trimis de
( 7 aug 2010, 18:07:23
Reviziile din august se faceau si inainte de a fi lungu primar. In rest, ai dreptate...
4.2  RE: RUSINE lungule ! trimis de
( 7 aug 2010, 19:52:47
Reviziile se faceau si inainte. Numai ca eu am o problema: exista CET Lignit (care acum merge cu huila ...) si CAF (langa Ambro). Intrebarea mea este una foarte simpla: nu se pot face reviziile in asa fel incat sa fie apa calda ? Ambele surse pot sa dea si apa calda si caldura (sau, ma rog, puteau).
5.   Revizie? trimis de
( 8 aug 2010, 10:20:41
Oameni buni revizii se fac peste tot in lume, dar numai la noi are de suferit contribuabilul. Atat timp cat banul public este cheltuit dupa bunul plac al unor tarani obositi ( ca Lungu, Flutur etc) orasul acesta va decade vazand cu ochii. Oricum ne meritam soarta pt ca stam si nu iesim in strada si sa le dam foc la netoti.
6.   ... trimis de
( 8 aug 2010, 20:53:05
L-ati votat, il aveti. In clar: aveti ceea ce ati votat. Problema e ca... il avem si noi, ceilalti care nu l-au votat. Singura mea consolare este ca acu' regretati alaturi de mine.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei