Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 iul 2010 - Anul XV, nr. 172 (4463)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Semnal de alarmă

Podurile pline cu aluviuni după inundaţii, în voia sorţii?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Inundaţiile de la finele lunii iunie, care au afectat grav mai bine de jumătate din judeţ, au trecut, însă efectele rămase sunt departe de a fi îndepărtate. Pe lângă problemele stringente, legate de refacerea caselor şi a căilor de acces, problema eliberării cursurilor de apă, în zona podurilor şi a podeţelor, ar trebui să fie o prioritate, experienţa recentă arătând cât de important este acest lucru, atunci când nivelul apelor creşte.

 

Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, principala instituţie cu atribuţii în monitorizarea cursurilor de apă, este cea care trebuie, acum, să împingă de la spate autorităţile responsabile pentru a debloca secţiunile de scurgere a apelor.

După cum ne-a precizat Ioan Ungureanu, directorul SGA Suceava, curăţarea podurilor şi podeţelor de pe drumurile comunale ori cele din municipii sau oraşe intră în responsabilitatea administraţiilor locale, cele de pe drumurile judeţene revin Direcţiei de Drumuri şi Poduri, în timp ce întreţinerea podurilor şi a podeţelor de pe drumurile naţionale intră în responsabilitatea Secţiilor de Drumuri Naţionale Suceava şi Câmpulung Moldovenesc.

„Orice viitură aduce de regulă material plutitor şi aluviuni din amonte, iar problemele apar de obicei la podurile şi podeţele de peste cursul apei. Pentru ca acestea să facă faţă este obligatoriu să se intervină acum, când nu sunt probleme, iar albia să fie degajată”, a declarat Ungureanu.

El a amintit că s-a început notificarea deţinătorilor de astfel de obiective, aceştia fiind avertizaţi să ia măsuri urgente pentru a asigura secţiuni de scurgere corespunzătoare.

La nivel de municipiu reşedinţă de judeţ, de exemplu, podurile de peste râul Suceava, în zonele Iţcani şi Bazar, sunt încărcate cu crengile de copaci aduse de puhoaie din amonte, o intervenţie pentru îndepărtarea acestora fiind absolută necesară.

 

Pe hârtie, în luna martie a acestui an lucrurile erau în regulă 

Trebuie spus că la începutul acestui an, în perioada 8-22 martie, conform unui program stabilit prin Ordinul Prefectului, specialişti de la SGA, de la Garda de Mediu şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava au verificat starea cursurilor de apă.

„În cele peste 50 de unităţi administrative teritoriale din judeţul Suceava, care au fost verificate de către cele două comisii, starea de salubritate a cursurilor de apă care străbat aceste localităţi este corespunzătoare şi sunt asigurate secţiunile de scurgere a apelor mari”, a fost concluzia raportului, cu menţiunea că s-au dat două amenzi, fiecare de câte 75.000 de lei, una Ocolului Silvic Falcău şi una SC Melnic Comprod SRL Sadova, pentru blocarea albiei majore a unor cursuri de apă cu material lemnos.

Aşadar, concluzia controlului a fost să situaţia ar fi bună per ansamblu, fapt contrazis însă de cele petrecute la finele lunii iunie. Deşi cantităţile de apă căzute atunci au fost imense, râuri şi pâraie atingând debite istorice, în numeroase localităţi, după cum am şi prezentat în mai multe materiale în ziarul nostru, poduri blocate de aluviuni s-au transformat în adevărate baraje în calea apelor, dirijând puhoaiele spre casele unor oameni.

Pentru ca situaţia să nu se mai repete este nevoie ca podurile să fie curăţate periodic astfel ca nedorite noi probleme să nu le găsească pline de aluviuni care să blocheze imediat cursul apei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Podurile pline cu aluviuni după inundaţii, în voia sorţii?.
 Vizualizări articol: 1288 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podurile pline cu aluviuni după inundaţii, în voia sorţii?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Domn primar, se aude? trimis de
(24 iul 2010, 15:19:27
Sunt un locuitor al orasului Suceava, cartierul Itcani si doresc sa atrag atentia privind nerepararea digului de langa podul peste raul Suceava, partea stanga spre partea locuita a cartierului Itcani. La 100-150 metri de pod, in vara 2008 in timpul inundatiei si debitului catastrofal de atunci s-a distrus o parte din dig si a fost decopertata conducta de gaz. Dupa 2 ani de la acest eveniment nu s-a facut nimic pentru a se repara acest dig. Insa pe malul drept unde trebuie protejat Selgrosul, aceste lucrari de consolidare si refacere a digului s-au facut. Mai sus de pod cu 300 metri mai in amonte, tot in 2008 s-a distrus malul si a disparut un copil in ape. Malul a fost rupt pe o distanta de aproximativ 200metri. In zona s-au facut sapaturi pentru a cauta copilul iar malul a ramas neconsolidat. Sunt bune lucrarile si proiectele in centrul orasului, insa uitam ca aceste consolidari sunt foarte importante pentru ca salveaza vieti. Normal ca si crengile trebuie indepartate...
2.   Munca trimis de
(24 iul 2010, 15:50:57
dar localnicii ce fac, unde sunt? toti primesc ajutoare de la stat si trebuie sa presteze munca in folosul comunitatii ,un anumit nr. de zile/luna.......fac acest lucru sau nu? atunci nu trebuie sa mai primeasca ajutoare, nici banesti si nici materiale.....
satenii s-au invatat : lasa, vin altii si fac in locul nostru, militari, armata, politie, ....ei , stau la crisma......ehe, trebuie pus piciorul in prag si aici...... totul degeaba ?
3.   ??? trimis de
(25 iul 2010, 02:19:22
ilona te asteptam pe tine sa vedem cum faci sa dai copacii care sunt la pilonu podului... in schimb de pod nu avem noi grija,cei de la conducere trebuie sa vina sa curete

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei