Hribii, mari, frumoşi, cărnoşi, consideraţi o alternativă, au invadat pieţele Sucevei, dar la preţuri care ţin la distanţă majoritatea cumpărătorilor.
Deşi ploile abundente au favorizat apariţia unui număr mare de ciuperci în pădurile Sucevei, preţurile din pieţe sunt nejustificat de mari – între 17 şi 20 de lei. De exemplu, ieri, în Piaţa Mică, kilogramul de hribi se vindea cu 20 de lei, deşi în urmă cu două zile vânzătorii îl dădeau cu 17 lei, sau lăsau chiar şi la 15 lei, pentru cantităţi mai mari.
Comparativ, carnea de pui, porc sau de vită, în care crescătorii trebuie să investească timp, muncă şi furaje, pentru a creşte animalele, au costuri de tăiere a animalelor şi de procesare a cărnii, plătesc taxe şi impozite, ajunge în galantarele magazinelor, cu tot cu adaosul comercial, la preţuri mai mici.
Astfel, cu banii pe care sucevenii trebuie să-i plătească pentru a cumpăra un kilogram de hribi care trebuie curăţaţi, spălaţi şi care scad la fiert, poate fi cumpărat un kilogram de piept de pui dezosat, al cărui preţ este de aproximativ 17 lei, în vreme ce spata de porc sau fleicile de porc, fără os, se vând cu 14 lei kilogramul în hipermarketurile din Suceava.
În acelaşi timp, un alt produs de sezon, afinele, bogate în vitamine şi ingrediente gustoase pentru tot felul de preparate culinare, de la prăjituri, dulceţuri, până la băuturi tradiţionale, se găsesc din plin în pieţe, şi la preţuri chiar mai mici decât anii trecuţi.
Deşi procedeul de culegere al afinelor este mult mai migălos şi mai greoi decât cel de culegere a hribilor sau a altor ciuperci, preţurile sunt cu mult mai accesibile – 7- 8 lei pe kilogram, în vreme ce anii trecuţi se vindeau cu 10 lei kilogramul.