Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 iul 2010 - Anul XV, nr. 154 (4445)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Furia naturii

Dealurile se prăvălesc peste case, la Bucşoaia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cantităţile imense de ploaie căzute în judeţul nostru provoacă fenomene pe care nimeni nu le-ar fi putut anticipa. La Frasin, un deal care nu a făcut nici cea mai mică problemă niciodată a început să se prăvălească masiv spre case, zece familii fiind evacuate şi stând cu sufletul la gură. Asta pentru că o nouă alunecare a pământului echivalează cu înghiţirea caselor lor.

 

În Bucşoaia-Frasin, nenorocirea s-a declanşat în noaptea de miercuri spre joi, când muntele a început să o ia la vale. Pocnituri cumplite s-au auzit din străfundul pământului şi apoi au început alunecările. Cantităţi imense de pământ s-au prăvălit spre case, odată cu şiroaie de apă şi copaci ale căror rădăcini s-au rupt precum nişte vreascuri. Un hău imens, înfiorător, a apărut în mijlocul dealului, imaginea fiind una de coşmar.

„În noaptea de miercuri spre joi m-a sunat şeful ocolului silvic local şi m-a anunţat că dealul a pocnit. În două ore, a luat-o cu totul la vale. Avem două case afectate de alunecare şi altele zece în pericol iminent, astfel că imediat s-a declanşat evacuarea oamenilor. Şi pe un alt versant este aceeaşi problemă, alunecarea nu a ajuns încă la case, însă pericolul este mare”, a radiografiat situaţia, care poate deveni disperată, Rodica Dobre, viceprimarul oraşului Frasin. Ea a explicat, după discuţiile purtate cu inginerii geologi veniţi la faţa locului, că totul pleacă de la cantităţile imense de apă infiltrate în sol, pământul fiind rupt pur şi simplu de puterea apelor.   

 

Coşmarul din spatele casei

Oamenii care au fost evacuaţi stau pe strada Suha din Bucşoaia, şi până acum câteva zile nu aveau nici o emoţie privind dealul din spatele caselor lor. Gospodari, cu locuinţe cochete, unii şi-au amenajat în spatele caselor, la poalele dealului, iazuri sau cabane de vară. Miercuri noapte însă a început coşmarul.

 „S-a surpat dealul din cauza ploilor, a venit tot dealul în vale, izvoare foarte multe, apă foarte multă, e un coşmar. Am evacuat tot ce aveam în case şi le-am mutat la verişori. În spate am avut un iaz de peşte şi o căbănuţă, pământul mi-a acoperit iazul şi cabana a dus-o la vecinul. Mai are câţiva metri până la casă”, povestea cu disperare Rodica Grosariu, care şi-a părăsit casa în care locuia cu soţul şi socrul său.

Ieri la prânz, când reporterii „Monitorului” au ajuns la faţa locului, femeia abia se mai putea ţine pe picioare. Pompierii care muncesc încontinuu la faţa locului, pentru a crea canale de scurgere a apei infiltrate în pământ, fac tot ce le stă în putinţă, însă femeia e conştientă că principala speranţă este în Dumnezeu. Ştie că dacă mai plouă în perioada imediat următoare va fi dezastru, casa ei fiind prima care ar fi măturată de malurile de pământ care stau să cadă.

 

Dezastru în caz de ploaie sau chiar de la un tunet

Viceprimarul Rodica Dobre nu a ascuns faptul că dealul din spatele casei în care stă femeia, cel mai afectat, poate înghiţi în orice moment zece locuinţe, astfel că toţi oamenii care locuiau acolo au fost evacuaţi.

„Ei au semnat ordinele de evacuare, au scos bunurile din case, iar noi le-am pregătit spaţii de cazare la Tabăra Bucşoaia. Nici unul nu a dorit să meargă însă acolo, toţi au zis că stau la rude. De fapt stau toată ziua lângă casele lor, se roagă şi îşi păzesc munca de o viaţă. Specialiştii mi-au spus clar, la o nouă ploaie sau chiar la un tunet puternic, pământul vine peste case. Ne rugăm să nu plouă zilele următoare şi ne pregătim să intervenim urgent cu gabioane pentru stabilizarea pământului, asta e şansa oamenilor”, a mai spus Rodica Dobre, care încerca ieri să îi îmbărbăteze cât de cât pe oamenii descumpăniţi.

 

Speranţa în Dumnezeu 

Bătrânii din zonă plâng ca nişte copii, povestind cum dealul din spatele lor nu le-a făcut niciodată probleme.

„Şi-a dat drumul dealul la vale, a mutat cabana, a acoperit iazul. Aici familia mea are pământ de 70 de ani, din 1955 am construit casa cu soţul şi niciodată nu s-a întâmplat nimic. Am scos mobila din casă şi avem speranţă numai în Dumnezeu”, plângea Silvia Grosaru, o bătrână care stătea în una din casele ameninţate, alături de noră şi ginere.

„La 11 noaptea (n.r. în noaptea de miercuri spre joi) au început să se audă zgomote din pământ, pocnituri parcă se loveau pietre mari. La 12 m-a anunţat nepotul că pământul vine spre casă şi deja era dezastru, tot era apă şi pământ”, a relatat şi tanti Rodica Moroşan, de 62 de ani.

Viceprimarul Rodica Dobre ne-a mai spus că pe raza localităţii Frasin mai sunt 72 de locuinţe izolate, alimentarea cu apă este oprită, după ce conducta a fost distrusă, însă a subliniat că marea problemă este cu alunecările de teren.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dealurile se prăvălesc peste case, la Bucşoaia.
 Vizualizări articol: 2898 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Dealurile se prăvălesc peste case, la Bucşoaia5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dezastre trimis de
( 3 iul 2010, 13:18:34
incet, incet, se vad dezastrele defrisarilor......fara mila sau taiat paduri intregi, dealuri, totul s-a taiat, cum sa nu vina dealurile la vale.......noi, romanii, nu cred ca putem trai in libertate unde fiecare face ce vrea, trebuie sa traim in dictatura cu puscaria dupa cap....numai asa romanul intelege......cind s-au distrus padurile si lizierile ca dupa 199o? doamne, daca se taia un copac era jale.....si-l criticam pe Ceausescu? iaca, un analfabet, a condus tara mai bine decit cu atitia destepti si atitia specialisti? astia-s specialisti? vai de capul lor......nu-si vad decit interesele personale......
2.   ILONA BATE CAMPII trimis de
( 3 iul 2010, 14:30:17
Cunosc foarte bine zona cu probleme din Bucsoaia,acolo nu s-a taiat nici un arbore pentru ca dupa cum se poate observa si din poza de mai sus e zona de fanat ,pasune.Mereu ses arunca cu vorbe in stanga si in dreapta aiurea fara sa aiba de-a face cu realitatea.Comentati daca sunteti in cunostinta de cauza daca nu .....mucles!!
3.   Erata trimis de
( 3 iul 2010, 18:29:18
Stimate domn Luc78 ideea esta ca unii posteaza comentarii doar ca sa se vada pe display sau daca ,chiar esti depe Suha vreau sa-ti spun cateva lucruri.Intr-adevar cum spunea Ilona practic acele liziere nu mai exista.Acele perdele care impiedicau vantul sa rupa padurea tanara, sa limiteze viteza de deplasare a torentilor si sa nu permita infiltrarea apei in sol pe timp ploios nu mai sunt cam de prin 1995 cand proprietari de paduri ( SAU NU?????)au taiat in Dealul Nemtilor dupa bunul plac .Trebuie sa fim alaturi de oamenii acestia care acum nu mai pot locui in casele pe care le-au cladit cu truda si in decursul unei vieti.De apreciat eforturile administratiei locale,jandarmeriei ,I S U si tuturor oamenilor din zona care asa cum au putut au dat o mana de ajutor.Nu si celor de pe Suha care la acea ora statea in crasma de vis a vis si printre numeroasele pahare turnate pe gat isi mai dadeau cu parerea.Va indemn la unitate .
4.   @LOFYYTA trimis de
( 3 iul 2010, 18:37:18
Exista ceva adevar in ceea ce spuneti voi dar totusi nimeni nu poate anticipa dezastrele ,si cauzele nu trebuie cautate nicaieri ci mai degraba la Dumnezeu....Nu s-au taiat acolo paduri deci nu amestecati treburile.A plouat mult,si terenul a cedat.Au fost suprafete impadurite care s-au dus la vale si asta pe vremea Raposatului{la Vama} ,si ce poti face in fata naturii....Asa ca degeaba bateti campiii....mai bine rugati-va la Dumnezeu sa fie mai bun cu noi....
5.   Ilona are perfecta dreptate trimis de
( 3 iul 2010, 18:41:25
Cauza majora care a dus la alunecari de teren a fost defrisarea masiva a padurii care a existat, odata, pe Dealul Nemtilor, apoi infiltrarile de apa, deoarece toate paraiasele, care, pe timpul comunistilor erau curatate si regularizate, sunt acum lasate in voia sortii.Niciun primar nu s-a implicat in colectarea si amenajarea lor, astfel incat sa nu creeze probleme oamenilor.Pe Dealul Nemtilor sunt izvoare atat de puternice inca pot sa alimenteze intreg satul Bucsoaia, dar cine sa se implice; neexistand, pana in prezent, apa curenta aici.Pana nu se intampla o tragedie nu se misca nimic, asa si in cazul asta, pana nu a venit dealul la vale, nu s-a vazut pericolul imens care exista asupra gospodariilor de pe intreaga Suha.
6.   Drama este mare. trimis de
( 3 iul 2010, 20:10:02
Acesti oameni traiesc o drama puternica de aceea nu vreau sa intru in polemica daca au fost, ori n-au fost acolo liziere de padure. As vrea totusi sa se gandeasca daca nu cumva si acel iaz poate fi cauza provocarii alunecarii dealului. In anii 1974-1975, la Gura Humorului, unde functiona motelul Arinis, erau construite 2 mici baraje care au creat 2 mici iazuri si din cauza aceasta a inceput sa alunece muntele impadurit din spatele lor - din amonte - tot dupa vreo saptamana de ploi mari; au fost golite iazurile si muntele s-a stabilizat singur. Nu-i posibil ca si la Bucsoaia sa fie vorba tot despre asa ceva?
7.   Yoiiii trimis de
( 4 iul 2010, 22:08:36
vai de vai, ce ne facem acum daca se pravalesc dealurile.....unde mai scrim cu oi??sa traiti bineee
8.   X files trimis de
( 5 iul 2010, 10:33:45
Eugenica apare pe sticla.Nu are nimic de spus dar da cu bata in balta .Si apropo nu puteam sa SCRIM ( scriem e varianta corecta) cu oi pe blocurile din Suceava.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei