Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 iul 2010 - Anul XV, nr. 154 (4445)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Vizită

Băsescu i-a încurajat pe sinistraţii din Pătrăuţi şi Dorneşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Preşedintele României, Traian Băsescu, a descins ieri în judeţul Suceava alături de ministrul Dezvoltării, Elena Udrea care era îmbrăcată într-o ie bucovineană, şi ministrul Apărării, Gabriel Oprea, pentru a vedea care este situaţia sinistraţilor după inundaţiile catastrofale din ultimele zile. Însoţit de preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, de prefectul Sorin Popescu şi de primarul Sucevei, Ion Lungu, şeful statului a făcut primul popas în comuna Pătrăuţi, acolo unde apele pârâului Petreuceanca au distrus total nouă case şi au avariat parţial alte 12.

 

„Veţi primi materiale, vă ajutaţi unul pe altul şi vă faceţi case, dar în altă parte”

„De ce v-aţi pus casele aici, oameni buni?”, i-a întrebat Băsescu din start pe sinistraţii ale căror case ridicate în albia inundabilă a pârâului au fost rase de ape, după care a trecut la primarul comunei. „Cum aţi pus case în albie?”, l-a întrebat Băsescu pe primar. „Nu le-am pus eu, ei (n.r. - proprietarii sinistraţi) le-au pus înainte de 1989”, a răspuns primarul.

Şeful statului a ascultat păsurile oamenilor care, i-au povestit cum s-a întâmplat nenorocirea şi care i-au cerut ajutorul pentru a-şi reconstrui locuinţele. „Nu mai încercaţi să scoateţi mâlul din case. Recuperaţi ce se mai poate recupera din case, pentru că o să le faceţi în alta parte”, le-a spus Băsescu celor care se chinuiau să scoată mâlul din casele avariate în speranţa că pot reface gospodăriile.

Preşedintele s-a interesat dacă au sosit materiale de construcţie şi a cerut primarului comunei Pătrăuţi ă le dea teren sinistraţilor în zone neinundabile pentru a-şi face case.

„O să vină materiale din ajutoare şi de la Guvern să vă faceţi alte case mai sus. Vă ajutaţi unul pe altul şi vă faceţi case, pentru că statul nu construieşte case”, le-a spus Traian Băsescu oamenilor rămaşi fără locuinţe.

El s-a mai interesat şi dacă sinistraţii au unde locui, preşedintele Consiliului Judeţean informându-l că deja au fost trimise containere de locuit în comuna Pătrăuţi.

„Au ajuns deja opt containere, însă până în această seară (nr- vineri seară) vor sosi şi restul de 11. Ajutoarele au început să vină, alimente, pături, bolţari. Mâine (n.r.- sâmbătă) o să ajungă aici alte şase tiruri cu bolţari”, a spus Flutur.

 

Băsescu: Mă întorc să văd ce aţi făcut când vin în vară, la soacră

Traian Băsescu i-a spus primarului din Pătrăuţi că în cursul acestei veri va reveni în această comună pentru a vedea dacă sinistraţii au primit teren în zone neinundabile şi dacă şi-au refăcut casele.

„Mă întorc repede, pentru că vin în vara asta pe la soacră. Vin să văd ce ai făcut şi dacă le-ai dat pământ la oameni”, i-a transmis Băsescu primarului. Preşedintele României a intrat în mai multe case inundate, repetându-le sinistraţilor că cea mai bună soluţie este de a pleca din zona inundată.

Traian Băsescu a intrat şi în casa unei femeie văduve, aceasta spunându-i şefului statului că a locuit acolo împreună cu opt dintre cei 15 copii pe care îi are. La fel, un alt bărbat i-a mărturisit preşedintelui României că locuieşte în zona afectată de calamităţi încă de când era copil, însă, dacă primăria îi dă pământ în altă parte, va renunţa la casa care abia mai rezista după viitură. Cu ochii în lacrimi, o femeie l-a întrebat pe Traian Băsescu ce poate să mai facă după ce viiturile i-au distrus casa, şeful statului spunându-i că tot ce mai are de făcut este să se mute „mai sus” şi să recupereze ce mai poate din fosta locuinţă. „Acum vă vin ajutoare şi de la Guvern şi vă faceţi voi casele, să nu vă prindă iarna. Este esenţială puţină solidaritate din partea comunităţii. Să stai cu licitaţii de la Guvern este posibil să te prindă primăvara până termini casele”, a mai spus Băsescu la Pătrăuţi.

 

Armata va construi la Dorneşti un pod de pontoane

De la Pătrăuţi, preşedintele României s-a deplasat în comuna Dorneşti, unde a inspectat podul de peste râul Suceava care face legătura între Rădăuţi şi Siret, unul dintre picioarele acestuia cedând după inundaţiile din ultimele zile. Şi aici, şeful statului a fost însoţit de Gabriel Oprea, Elena Udrea, Gheorghe Flutur, Sorin Popescu, dar şi de parlamentarii Ioan Bălan şi Orest Onofrei.

În prezent, circulaţia între Rădăuţi şi Siret a fost întreruptă în totalitate, în zona podului lucrându-se pentru devierea cursului de apă. În timp ce inspecta podul, Traian Băsescu a fost informat de ministrul Apărării, Gabriel Oprea, că pentru deblocarea traficului uşor va fi construit un pod de pontoane, după modelul celui de la podul din Mărăcineni. Oprea a spus că podul de pontoane va fi gata până pe data de 7 iulie 2010, de construcţia lui urmând să se ocupe militarii. De precizat că la podul de la Dorneşti Traian Băsescu a constatat că firma care lucrează pentru remedierea problemelor este aceeaşi cu cea care a refăcut podul de la Mărăcineni, exprimându-şi convingerea că lucrările vor fi făcute de calitate.

 

Localnicii din Dorneşti au tras de Băsescu pentru a le vizita casele afectate de inundaţii

După ce a inspectat podul, Traian Băsescu a plecat să vadă o parte dintre casele din Dorneşti afectate de inundaţii. În această comună, zece case au fost distruse, iar alte 330 au fost afectate. Imediat după ce a ajuns în mijlocul localnicilor, aceştia au început să tragă de şeful statului pentru a le vizita locuinţele. Traian Băsescu a luat pe rând locuinţele dintr-o zonă puternic afectată de inundaţii, în unele case apa ajungând şi la aproape doi metri. Şeful statului le-a luat de mână pe bătrânele care îl rugau să intre în casele lor în care, în afară de pereţi, iar în unele cazuri nici măcar aceştia, nu au mai rămas cu nimic. După ce a ieşit din prima casă afectată, a unei bătrâne de peste 80 de ani, toţi cei veniţi să-l vadă au început să strige că au şi ei dreptul ca preşedintele României să vină să le vadă locuinţele. Motiv pentru care şeful statului a intrat în peste zece case afectate grav de inundaţii, spunându-le oamenilor că vor primi ajutoare.

Traian Băsescu a primit şi o sugestie privind modul în care ar putea să facă rost de bani pentru sinistraţi. „Ajutaţi poporul român, domnule Băsescu. Mai bine luaţi bani de la cei care s-au îmbogăţit peste noapte. Să se ia de la ei şi să ne dea nouă”, i-a spus femeia.

Imediat, Băescu i-a răspuns acesteia „ce să fac, că nu sunt haiduc”, şi i-a asigurat pe sinistraţi că vor primi ajutoare pentru a-şi reface casele. Şi la Dorneşti, Traian Băsescu i-a solicitat primarului să găsească alte terenuri pentru persoanele care locuiesc în zona calamitată.

 

„Cu apa nimeni nu se poate pune”

Traian Băsescu a spus că cel mai probabil Guvernul îşi va asuma costurile pentru materialele care vor fi acordate pentru reconstrucţia caselor afectate de inundaţii.

„Oamenii aşteaptă un sprijin. Sprijinul va fi după ce se termină evaluările. Însă trebuie să înţelegem foarte clar că fiecare dintre cei afectaţi trebuie ajutaţi şi de comunitate. Probabil că Guvernul îşi va asuma costurile pentru materiale, însă oamenii trebuie să reconstruiască casele”, a spus Băsescu. 

Întrebat dacă va reveni şi la Dorneşti, şeful statului a spus că acest lucru se va întâmpla cu siguranţă, precizând că „în august tot timpul vin în judeţul Suceava. Acum am podul ăsta aici. Se va face acum un pod de pontoane pentru a se putea circula, iar refacerea podului afectat durează şase luni”. Nu în ultimul rând, el a spus că toată lumea ar trebui să ţină minte un singur lucru: „Dacă vreţi să-l credeţi, dacă nu puteţi trăi pe pământ cu iluzia că le ştiţi pe toate. Cu apa nimeni nu se poate pune. Vă spune un om care 12 ani a trăit pe mare”.

 

 

Tone de ajutoare pentru sinistraţii suceveni

Comandamentul judeţean pentru ajutorarea sinistraţilor înfiinţat la nivelul Consiliului Judeţean a distribuit ieri un lot de ajutoare provenite din donaţiile făcute de agenţi economici din Deva, Arad, Vrancea, Ialomiţa, Ilfov. În zonele calamitate au fost distribuite 13.600 de litri de apă minerală, 800 de conserve,  300 de pilote, 1.400 de pantofi, 7.000 de perechi de sandale, 1.300 pachete de cafea, un tir de pături şi lenjerie de pat, un tir de 35 de tone de grâu, un tir de 16 tone pepeni,  3,5 tone zahăr, un camion cu pantofi de sport şi treninguri, 1.250 de seturi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu i-a încurajat pe sinistraţii din Pătrăuţi şi Dorneşti.
 Vizualizări articol: 3899 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 5 voturi
Băsescu i-a încurajat pe sinistraţii din Pătrăuţi şi Dorneşti2.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Apel catre Boc si Basescu! trimis de
( 3 iul 2010, 12:09:59
Nu se poate sa avem atea oportunitati de a obtine fonduri europene nerambursabile pentru infrastructura, indiguiri ,sa fim inundati din nou dupa ce s-au mai intamplat probleme asemanatoare in2006,in 2008, iar acesta conducere sa ne trateze cu atat indiferenta si nesimtire!
Fac un apel la domnul Boc si domnul Basescu sa merga in Parlamentu Europei , sa isi dea demisia, ori sa ramana prim-ministru si presedinte doar cu titlu onorific, sa cera U.E sa ne trimita 500 de specialisti (nemti, austrieci,etc) ,acestia avand credibilitate si vor fi lipsiti de presiunea clientelei politice ,si poate asa o sa scoata tara asta din r.ahat ...daca nu fac asta in maxim 1 an suntem falimentari, o sa ne cumpere vre-un stat vecin!
2.   Imi cer scuze pentru acest comentariu trimis de
( 3 iul 2010, 13:20:50
dar pe cei care au murit la aceste inundatii i-a incurajat?
3.   A cui e vina? trimis de
( 4 iul 2010, 12:42:30
nu inteleg ce vina are presedintele tari ... daca nebuni au distrus padurile au ras luncile de pe malurile raurilor... acu cum dreacu vreti sa nu va intre apa in case daca nimic nu o retine?
3.1  RE: A cui e vina? trimis de
( 4 iul 2010, 20:51:46
unul dintre cei care a ras padurile din judet e taman tovarasul tau FLUTUR!
4.   Schimbare ? trimis de
( 4 iul 2010, 21:58:04
Ce cauta "derbedeul " Lungu langa presedintele Romaniei ?El "a distrus" Suceava iar acum misuna la "pupat" fundul presedintelui pe la Patrauti si Dornesti.Cata nesimtire in "tatarcuta" de trepadus ! De ce nu s-a aruncat intr-un iaz sau intr-o groapa plina cu apa ?Scapam de el si de acolitii lui !
5.   Rusine trimis de
( 4 iul 2010, 22:06:38
poporul roman asteapta sa ne faca statul case.....acuma ne da Guvernul materiale d constructii si c facem cu ele le vindem pt bani d bautura.....asta`i romanul...nu va plangeti...va faceti casa d chirpici si va puneti p malul apei.....o mai fost cazuri d inundatii si o demolat casele si o vandut calaburi....vai d capul nostru suntem de Jale....avem minte dar e imbacsita d bautura....ca romanu stie doar atat....sa sfaraie mici p gratar si berea sa curga`n pahar....c daca cade casa este el...important e ca are bere si mici....padurea am taiato si am facuto lemne d foc da alti copaci in loc nu stim sa plantam,drumurile d tara vai d ele ca iti rupi masina si picioarele ati furat pana si balastru d p drum....romanii nostri am cap si sunt cei mai mari hoti tot c prinde tot duce acasa...si daca o venit Basescu la suceava c se rezolva...mai nimick ca doar no sa dea din buzunaru lui sa faca podurile ssi casele la oameni....in fine nu mai zic nimic :ROMANIA ASTA ESTE....mie rusine ca sunt roman
6.   Rusine trimis de
( 4 iul 2010, 22:08:57
poporul roman asteapta sa ne faca statul case.....acuma ne da Guvernul materiale d constructii si c facem cu ele le vindem pt bani d bautura.....asta`i romanul...nu va plangeti...va faceti casa d chirpici si va puneti p malul apei.....o mai fost cazuri d inundatii si o demolat casele si o vandut calaburi....vai d capul nostru suntem de Jale....avem minte dar e imbacsita d bautura....ca romanu stie doar atat....sa sfaraie mici p gratar si berea sa curga`n pahar....c daca cade casa este el...important e ca are bere si mici....padurea am taiato si am facuto lemne d foc da alti copaci in loc nu stim sa plantam,drumurile d tara vai d ele ca iti rupi masina si picioarele ati furat pana si balastru d p drum....romanii nostri am cap si sunt cei mai mari hoti tot c prinde tot duce acasa...si daca o venit Basescu la suceava c se rezolva...mai nimick ca doar no sa dea din buzunaru lui sa faca podurile ssi casele la oameni....in fine nu mai zic nimic :ROMANIA ASTA ESTE....mie rusine ca sunt roman
7.   :))))) trimis de
( 4 iul 2010, 22:45:35
cine ne cumpara ca oricum nu suntem in stare sa tinem nimic...d.egeaba n cumpara alti si ne dau totu dea gata ca romanu fura tot......suntem cei mai buni hoti...daca la romania se fura si becurile d p strada.....cand o sa vedem italianu sau oricare altu ca face ca romanu atunci poate o sa ne mai scotem din saracia asta da pana atunci..oricum nu valoram nimic...si ca sa fie bine inviati`l p Ceausescu si nu va mai plangeti ca o fost greu ca acuma e mai greu si aveti...nimic....atunci un serviciu aveai si o casa da acuma...muncim la italia si`arata la italieni c inseamna munk la romania...Ceausescule acuma ti`ar sufla toti si`n nas sa invii da de unde ca nu se poate.....acuma iti plang toti urmele si atunci...ole ole Ceausescu nu mai e....asa ati facut in 89 si vai ca era greu cu cota.....era bine ca nu se facea romanu cat casa atunci acuma mananca tate tampeniile...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei