Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 mai 2010 - Anul XV, nr. 106 (4397)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Festivităţi jubiliare

Uniunea Polonezilor din România, la 20 de ani de la înfiinţare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea Uniunii Polonezilor din România este marcată prin mai multe acţiuni care au început ieri, la Suceava, şi vor continua astăzi, la Soloneţu Nou.

În prezenţa mai multor oficialităţi din România şi Polonia, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, a deschis întâlnirea aniversară cu intonarea imnului României, urmat de imnul Poloniei. Deputatul Ghervazen Longher le-a propus invitaţilor să păstreze un moment de reculegere pentru victimele accidentului aviatic petrecut în vestul Rusiei.

 

De la trecut, la prezent

În alocuţiunea sa, deputatul Longher a spus că Uniunea Polonezilor din România este singura organizaţie care reuneşte persoanele de origine poloneză din România. Sediul Uniunii este la Suceava, unde, înainte de Primul Război Mondial, a luat fiinţă Asociaţia de Ajutor Frăţesc şi de Lectură a cărei activitate, la fel ca a altor organizaţii din diaspora poloneză, a fost întreruptă pe perioada guvernării comuniste din România.

Imediat după schimbarea regimului, a renăscut bogata tradiţie a asocierii polonezilor ca urmare a acţiunii comunităţii din Bucureşti care, pe 16 martie 1990, a înfiinţat Uniunea Polonezilor din România „Dom Polski” din Bucureşti. În acelaşi timp au renăscut comunităţile poloneze din Bucovina, la 20 mai fiind înfiinţată Asociaţia Polonezilor din Suceava. În timpul celui de-al doilea Congres al polonezilor din România, din anul 1991, toate organizaţiile s-au unit în Uniunea Polonezilor din România, cu sediul la Suceava. În prezent, organizaţia reuneşte 14 asociaţii locale şi activează de 20 de ani, mai ales pentru păstrarea identităţii poloneze, a culturii şi limbii, în domeniul educaţiei, precum şi apropierii polono – române.

 

Invitaţi de onoare

Ghervazen Longher a subliniat faptul că polonezii din România şi-au păstrat foarte bine tradiţiile, obiceiurile, limba, toate acestea fiind posibile atât cu sprijinul statului român, cât şi cu sprijinul autorităţilor din Polonia.

Printre invitaţii de onoare ai festivităţii jubiliare s-au numărat Excelenţa sa Aurel Perca, episcop auxiliar şi vicar - general Episcopia de Iaşi, senatorul Andrzej Szewinski, membru al Comisiei Senatoriale pentru Problemele Emigraţiei şi Legăturii cu Polonezii din Diaspora, Tadeusz Adam Pilat, preşedintele Uniunii Europene a Comunităţilor Poloneze, Anna Zalewska, consulul Republicii Polone la Bucureşti, Romuald Laczkowski, director al biroului pentru diaspora poloneză din cadrul senatului Republicii Polone, Stanislaw Cygnarowski, director al secţiei pentru polonezii din străinătate din cadrul departamentului de cooperare cu diaspora poloneză de pe lângă Ministerul Afacerilor Externe din Polonia, locotenentul colonel Zbigniew Karolczyk, ataşat militar din cadrul Ambasadei Republicii Polone, Jan Gasienica – Walczak, viceprimarul localităţii Zakopane, Maglorzata Cichocka, vicepreşedintele Consiliului Local din Zakopone, Hanna Blaszczyk – Zurowska, de la departamentul relaţii internaţionale şi a oraşelor partenere din cadrul primăriei oraşului Zakopane, Wladyslaw Strutynski, preşedintele Asociaţiei Regionale de Cultură Poloneză Adam Mickiewicz din Cernăuţi, Daniel Ohotski, primarul localităţii Adampol.

În alocuţiunile lor, invitaţii au vorbit despre legăturile foarte bune între polonezii din România şi cei din Polonia, între care au loc intense schimburi culturale.

Astăzi, începând cu ora 11:00, invitaţii vor participa la Sf. Liturghie de la Biserica Catolică din Soloneţul Nou, după care vor lua parte la un picnic şi spectacole prezentate de ansamblurile Solonczanka şi Mala Pojana. La finalul zilei, formaţia Kilersi din Polonia va susţine un concert.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Uniunea Polonezilor din România, la 20 de ani de la înfiinţare.
 Vizualizări articol: 1867 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 6 voturi
Uniunea Polonezilor din România, la 20 de ani de la înfiinţare4.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei