Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 mai 2010 - Anul XV, nr. 106 (4397)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dramatic

Peste 240.000 de bugetari şi pensionari suceveni vor avea venituri mai mici cu 15-25 la sută

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproximativ 28.000 de angajaţi din administraţie şi instituţiile publice, învăţământ şi sănătate din judeţul Suceava vor avea veniturile mai mici cu 25 la sută de la 1 iunie, conform măsurilor de reducere a cheltuielilor din sectorul bugetar, anunţate, joi, de preşedintele României, Traian Băsescu. Lor li se adaugă alte câteva mii se angajaţi din structurile armatei, poliţie, jandarmerie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, poliţia de frontieră şi CFR, instituţii finanţate de asemenea de la bugetul de stat.

Afectaţi vor fi şi cei 211.318 pensionari, dintre care 144.618 pensionari de stat cu vechime integrală în muncă, cărora preşedintele şi Guvernul vor să le reducă pensiile cu 15 la sută. Numărul bugetarilor şi pensionarilor amintit figurează în anuarul statistic al judeţului Suceava pentru anul 2009, când numărul total de salariaţi din sectorul de stat şi cel privat era de 101.602. Astăzi, în judeţ numărul angajaţilor a coborât la 97.000, însă în rândul bugetarilor nu au fost până acum reduceri semnificative. În februarie 2010, câştigul salarial mediu net lunar a fost în judeţ de 1.129 de lei, mai mic decât în ianuarie, când a fost de 1.172 lei.

Pe ramuri bugetare, la nivel naţional, în învăţământ, în luna ianuarie salariul mediu brut a fost de 2.312 lei, în februarie a coborât la 2.286 lei. În sănătate, salariul mediu brut a fost de 2.003 lei în ianuarie 2010 şi a scăzut la 1.889 lei în luna următoare.

 

Numărul şomerilor este de trei ori mai mare decât al celor cu două sau trei servicii

În ceea ce priveşte pensionarii, la sfârşitul anului 2009 pensia medie la pensionarii din sistemul asigurărilor sociale de stat era de 654 lei, iar în agricultură, unde în judeţ avem 30.994 de pensionari, pensia medie lunară era de 305 lei. Alţi 35.147 de suceveni au pensie de invaliditate, care, la sfârşitul anului trecut era, în medie, de 518 lei.

Tuturor acestor categorii veniturile le vor fi amputate serios, de îndată ce Guvernul condus de Emil Boc va pune în practică măsurile anunţate de preşedintele Traian Băsescu, astfel încât o bună parte dintre bugetari se vor trezi în situaţia că nu le mai ajung banii, mai ales dacă au şi credite bancare, cu rate calculate la veniturile pe care le aveau în anii anteriori.

O situaţie dificilă va fi îndeosebi pentru funcţionarii publici, cărora statutul nu le permite să aibă alte activităţi aducătoare de venit. În judeţ, doar 7.075 de salariaţi au două sau mai multe slujbe, conform datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă. În data de 30 aprilie a.c., la ITM Suceava erau înregistrate 117.036 contracte de muncă active, dar asta nu înseamnă un număr egal de salariaţi, deoarece 7.075 de oameni au două sau mai multe contracte de muncă active. Dacă unii lucrează în două, trei locuri pentru a-şi asigura banii de care au nevoie, alţii, de trei ori mai mulţi, nu mai au şansa de a avea nici măcar o slujbă. Numărul şomerilor înregistraţi a ajuns în februarie la 21.812 persoane, în creştere faţă de luna precedentă, când au fost în şomaj 21.109 suceveni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 240.000 de bugetari şi pensionari suceveni vor avea venituri mai mici cu 15-25 la sută.
 Vizualizări articol: 2349 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Peste 240.000 de bugetari şi pensionari suceveni vor avea venituri mai mici cu 15-25 la sută5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Articol preluat din StiriRol.ro trimis de
( 8 mai 2010, 14:44:49
,,Romania este in pragul falimentului pentru ca: 1. Toti, sau 99% din cei ce manipuleaza puterea au fost orientati pe jefuirea tarii si sint in continuare. 2. Toate licitatiile sint ARANJATE. Se liciteaza cu datele unui ofertant anume, date penibile care inlatura prin conditii ridicole concurenta. (cind se solicita la un Autogreder sa mearga retouur de ex cu 38,5 km/ora este aberant sa nu se accepte 38,0 km/ora) 3. Toate licitatiile pt drumuri sint jafuri ordinare. Preturile de executie sint cele mai mari din EU (apropo stirile de la PRO TV, care de fapt sint cunoscute de pe timpuri pina si de ciinii vagabonzi) pt ca plus pretul trebuie impartit pe usa din spate la cei cu care se aranjeaza treaba. 4. Judecatorii (scuze celor cinstiti) sint in mare parte corupti. 5. Cota unica 16% de impozitare GOGOMANIE PNL-PD, este aberanta. ''
2.   Continuare trimis de
( 8 mai 2010, 14:47:06
Unul ce cistiga milioane plateste aceeasi cota cu un amarit ce abia sta la suprafata. 6. Reducerile de salarii ce sint anuntate si care vor afecta procentual si pe cel cu salariu minim sau pensie de muritor sint gindite , scuzati va rog, cu CURUL. Cap nu exista la minsitrii ce habar nu au de conducere economica. +++++++++++++++ Se vor crea nelinisti sociale pe acest motiv, se va incinge lupta unde vor dirija si HOTII din anii trecuti, PSD-ul ce a jefuit complet tara. Demagogia PSD-ista va prinde la cel ce sufera si incapabil sa gindeasca ca aceasta banda PSD-ista a fost izvorul jafurilor. Saraca noastra tara, Unde este oare un om adevarat care sa azvirle gasca in puscarii, sa confiste averile adunate prin furturi gigantice, sa mobilizeze pozitiv multimea ??
3.   Saraca noastra tara, in miinile cui se zbate! trimis de
( 8 mai 2010, 15:24:20
O constatare in ani de zile! In Piata Mare nu v�nd cei ce produc, ci speculantii... Acestia, cupara 1 kg de ridichi cu 1 leu de la en-gros si le vind in piata cu 5 lei! Asa afacere!...si asta cu toate legumele si fructele! De ani buni se vb. ca se va desfiinta aceasta mafie, dar se pare ca nu-i nici o sansa. Se stie, se discuta pe la TV, si atita tot....
Cum sa se adune banii la buget cind totul este in buzunarele gastii de hoti care vin periodic la conducere. Saraca noastra tara, in miinile cui se zbate!
4.   De ce? trimis de
( 8 mai 2010, 18:30:36
daca nu le convine salariul sa-si dea demisia si sa laucreze la privatizati.
dar cum sa lucreze la privatizat,ca daca i-ai luat de pe scaun nu mai stiu nimic sa faca.(sunt multi la primarii care cand ii cauti nu-i gasesti la serviciu ci prin piete,s-au la plimbare ca sunt stresati!!!!!)
bine ca guvernul nu loveste numai in privati(nu putem tine in spate atatia BUGETARI)
4.1  RE: De ce? trimis de
( 8 mai 2010, 20:41:15
..frustratule, bugetari nu inseamna numai functionari publici care sant in nr.de 20%.
Ai fi un salahor la vreun SC si care ai visat o viata sa ajungi in haina militara sau haina alba ca doctorii, dar poate intro alta viata ..NEICA NIMENI.
5.   ? trimis de
( 9 mai 2010, 08:37:07
Dle.Rahan,
Ai facut armata?Daca da, spune-mi si mie ce faceau cadrele militare(erau stresate,mergeau la razboi)?Salahor nu sunt.Sa stii ca am ceva studii la viata mea pe care le folosesc in domeniul privat, unde castig destul de bine.Sa stii ca am lucrat (nu mult) in domeniul bugetar si pentru ca salariul era mic am plecat.
De ce nu faci si tu la fel?
6.   Mda trimis de
( 9 mai 2010, 08:56:47
PDL-ul are toata tara asta pe mana de ceva vreme. Nu a facut absolut nimic altceva decat sa tot taie din salarii. Nu uitati ca bugetarii au salariul scazut odata prin asa numita "lege a salarizarii unice", acum se vor scade iarasi. Sunt persoane care or sa ajunga sa ia 25-30% din cat luau acum 1-2 ani. Nu mi se pare normal.
Eu am niste intrebari:
1. daca tot stia care e situatia din tara, de ce nu s-a iesit, nu in decembrie ci in ianuarie-februarie in fata natiunii, sa se spuna "fratilor suntem in rahat, ori facem asa ori ne ducem dracului"?
2. unde sunt zecile de miliarde imprumutate de la FMI? de ce nu s-a facut nimic concret cu banii aia? de ce s-au dat miliarde intregi bancilor straine care au scos o gramada de bani din tara? de ce ni s-a amanetat viitorul copiilor nostrii pentru prostia astora?
Nu sunt partizan politic pentru nimeni dar cred ca era drept fata de natiune sa fi stiut de situatia asta din timp, nu acum.
Apropo, reducerea asta o sa fie lege sau OUG?
7.   Jalnic trimis de
(10 mai 2010, 01:22:47
Nu cred ca ar trebui sa ne bucuram unii de raul altora, ci ar trebui sa ne ingrijoreze ceea ce se intimpla in tara asta.....ce inseamna reducerea veniturilor populatiei? inseamna saracirea populatiei, reducerea nivelului de trai al populatiei....eu nu am mai trait pana acuma asa ceva....apropo de "sa traiti bine", priviti ce bine traim, priviti cu ce suntem serviti dupa al 2 lea mandat de conducere al marelui ALES....un guvern care aduce saracie, jafuri, instabilitate, in loc de..... stabilitate, dezvoltare , locuri de munca, infrastructura adecvata.....eu asi zice un guvern incompetent la al 2-lea mandat, pe care l-au ales cei multi, care vor suferi pentru greseala lor, si din pacate sufera si ceilalti, mai putini, care si-au dat seama dar nu au avut de ales in fata celor multi....stati in case , stati linistiti si asteptati marea saracire....de la marii incompetenti......

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei