Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 mar 2010 - Anul XV, nr. 67 (4358)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Estimări

Cererile pentru internarea la Psihiatrie, mai mari cu până la 30% din cauza asteniei de primăvară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul sucevenilor care vor solicita spitalizare la Secţia de Psihiatrie din Burdujeni va creşte semnificativ în următoarele două luni, din cauza asteniei de primăvară. O spun medicii care lucrează în acest sector, potrivit cărora cererile pentru internare vor fi mai mari cu 25-30% în aprilie şi mai. ”Astenia de primăvară apare la trecerea dintre iarnă şi primăvară. Ea nu este o boală propriu-zisă, ci un simptom, o stare de slăbiciune, de epuizare a corpului şi a minţii. Toţi suportăm într-un fel sau altul această astenie, numai că unele persoane, chiar dacă nu au boli confirmate, o suportă mai greu”, declară dr. Lorelei Haşovschi, şefa secţiei de Psihiatrie din Burdujeni, cu precizarea că printre cei care vor solicita spitalizare în următoarele două luni se vor regăsi şi foarte mulţi bolnavi psihici, ştiut fiind faptul că aceştia se decompensează în această perioadă.

 

Cauzele care declanşează astenia de primăvară

Medicul a arătat că lipsa de vlagă, scăderea capacităţii atenţiei, durerile de cap, nervozitatea exagerată, scăderea capacităţii de muncă, scăderea randamentului activităţilor de orice fel sunt aspectele dominante ale asteniei de primăvară. Practic, potrivit specialistului sucevean, este vorba despre o diminuare accentuată a capacităţii de adaptare a organismului la noile condiţii specifice începutului primăverii. Şi asta, întrucât debutul acestui anotimp se caracterizează printr-o accentuată instabilitate atmosferică, oscilaţii frecvente de temperatură şi presiune atmosferică, greu de suportat de către organism.

”Desigur, organismul este suprasolicitat şi din cauza efortului îndelungat, de peste iarnă, de adaptare la sezonul rece, cel mai solicitant sezon pentru corpul uman. S-au acumulat peste iarnă reziduuri metabolice, alimentaţia a fost de cele mai multe ori nesănătoasă, cu deficit de minerale şi vitamine, cu exces de proteine şi grăsimi, cu puţine fibre alimentare, lumina naturală, care este un important antidepresiv natural, a fost insuficientă, nivelul de exerciţiu fizic a fost de regulă scăzut. Din aceste motive, peste iarnă, multe persoane resimt o stare de disconfort psihic, o stare depresivă uşoară, care uneori se agravează şi necesită intervenţie terapeutică. Dacă mai adăugăm la toate aceste condiţii şi bolile sezonului rece, virozele respiratorii, gripele, pneumoniile, tabloul suprasolicitării organismului în cursul iernii devine complet”, explică dr. Lorelei Haşovschi.

 

Care sunt simptomele şi când trebuie să mergem la medic

Medicul a adăugat că, pe de altă parte, primăvara timpurie este şi ea o perioadă depresogenă, prin multiplele solicitări amintite, la un teren deja fragilizat, iar aşa se face că în acest sezon se decompensează multe afecţiuni psihice, care necesită o atenţie sporită şi îngrijiri suplimentare. Ca atare, subliniază specialistul, dacă trăim stări de oboseală aparent nejustificate, stări de lipsă de energie, de descurajare, lipsă de interes faţă de activităţi altădată agreate, dureri de cap, insomnii repetate, dacă nu ne putem concentra la locul de muncă, ne simţim istoviţi şi nu ne recuperăm uşor după odihna de noapte, este posibil să suferim de astenie de primăvară. Această stare trebuie să aibă totuşi o durată limitată în timp şi să dispară în urma aplicării tratamentului adecvat, iar dacă nu se întâmplă aşa ar trebui să mergem la un control medical fiindcă problema a devenit cu mult mai serioasă.

 

Cum scăpăm de astenia de primăvară

Pentru a trata astenia de primăvară, dr. Lorelei Haşovschi spune că este nevoie de un plan de acţiune simplu, dar pe care să-l urmăm perseverent, întrucât nu există o pastilă minune, care să o rezolve instantaneu. ”Sunt măsuri aparent simple, despre care cu siguranţă am auzit fiecare dintre noi, dar cu efect garantat. Mai întâi trebuie corectate dezechilibrele alimentare şi reglat metabolismul prin schimbarea dietei, care să se adapteze sezonului. Deci, multe legume, zarzavaturi, fructe, de preferat autohtone şi cât mai puţin chimizate, pauză la cărnuri grele, grăsimi animale, mezeluri. Cura de dezintoxicare a organismului trebuie să completeze şi să se asocieze curăţeniei de primăvară a locuinţei, curţii, grădinii. Este nevoie apoi de o corectă hidratare, cu aport suficient de apă, circa 2 litri pe zi, administrată ca un medicament, după program şi nu după înşelătoarea senzaţie de sete. În completare, multă mişcare în aer liber, exerciţii sistematice de respirat aer curat, în zone cât mai puţin poluate, măcar la sfârşit de săptămână, dacă nu se poate mai des. De asemenea, beneficii aduc şi o cură de lumină, de aer, de soare, de vânt de primăvară, o odihnă activă, realizată prin plimbare, grădinărit, exerciţiu fizic moderat şi, nu în ultimul rând, o gândire optimistă” sunt recomandările şefei de la Psihiatrie Burdujeni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cererile pentru internarea la Psihiatrie, mai mari cu până la 30% din cauza asteniei de primăvară.
 Vizualizări articol: 1932 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 4 voturi
Cererile pentru internarea la Psihiatrie, mai mari cu până la 30% din cauza asteniei de primăvară4.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Perfect adevarat trimis de
(22 mar 2010, 14:59:59
Da, am auzit si eu despre cererea ridicata. Primarul Lungu, Harasovschi secundul, Balan deputatul si altii stateau la coada la consult.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei