Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 mar 2010 - Anul XV, nr. 65 (4356)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

După gratii

Individul care le-a împuşcat în cap pe soţia şi fetiţa valutistului din Siret a fost arestat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Unul dintre cei doi suspecţi ai dublului asasinat de la Siret, de la mijlocul lunii februarie a.c., a fost identificat şi a  ajuns după gratii, fiind chiar individul care le-a împuşcat în cap pe Carmen Hriţcu (39 de ani) şi pe fetiţa acesteia, Raluca (6 ani).

Acesta se numeşte Leonid Zaporojneţ, are 51 de ani, este din regiunea Cernăuţi şi a fost săltat de autorităţile ucrainene la începutul acestei săptămâni.    

 

La câteva zile după crimă, anchetatorii aveau deja numele asasinului

Anchetatorii dublului asasinat de la Siret ştiau de aproape o lună, încă din primele zile de la comiterea terifiantei fapte, numele principalului lor suspect, Leonid Zaporojneţ, însă, nu au făcut public acest lucru, sperând că ucraineanul, care între timp se întorsese în ţara sa, va reveni în zona Siret, acolo unde obişnuia să facă afaceri cu marfă de contrabandă.

Cum între Ucraina şi România nu există un acord de extrădare, singura cale ca Zaporojneţ să fie arestat la noi era aceea ca ucraineanul să se reîntoarcă în judeţul Suceava. 

În tot acest timp, anchetatorii suceveni au avut sprijinul nemijlocit al poliţiştilor şi procurorilor ucraineni, iar Zaporojneţ a fost monitorizat 24 de ore din 24.

Zilele trecute, el a fost reţinut şi, ulterior, arestat de ucraineni, însă nu pentru dublul asasinat de la Siret, ci pentru alte infracţiuni, mult mai mărunte, comise pe raza Cernăuţiului.

Faptul că ucraineanul Leonid Zaporojneţ este unul dintre principalii suspecţi ai investigatorilor acestui caz era cunoscut de reporterii “Monitorului de Suceava” încă din prima săptămână de cercetări, însă, la rugămintea anchetatorilor, am preferat să nu furnizăm această informaţie, pentru a nu le da peste cap planurile oamenilor legii.

„Monitorul” a ştiut şi despre deplasările anchetatorilor suceveni în regiunea Cernăuţi, unde s-au întâlnit de mai multe ori cu poliţişti şi procurori ucraineni şi au discutat despre caz, ultima deplasare fiind chiar în urmă cu două zile, când în Ucraina a plecat un procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava şi un reprezentant al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Din aceleaşi considerente prezentate mai sus, de a nu periclita ancheta, am preferat să nu publicăm la momentul respectiv informaţiile pe care le deţineam în exclusivitate. 

 

Ce l-a dat de gol pe ucrainean

Deşi, iniţial, se vorbea despre doi suspecţi, tot mai multe voci din rândul anchetatorilor spun că dublul asasinat a fost comis doar de acest Leonid Zaporojneţ, individul mai în vârstă din cele două portrete robot.

Dacă există un al doilea individ, au lăsat de înţeles sursele noastre, care îl însoţea pe ucraineanul în vârstă de 51 de ani, atunci acesta nu a fost implicat efectiv în uciderea soţiei şi fetiţei lui Vasile Hriţcu.

Încă de acum aproximativ două săptămâni, „Monitorul” v-a anunţat în exclusivitate că autorii dublului asasinat de la Siret şi-au lăsat amprentele la locul faptei, iar anchetatorii acestui caz au şi ADN-ul criminalilor, după mai multe probe recoltate de criminalişti poliţiei din apartamentul familiei Hriţcu.

Proba incontestabilă a procurorilor criminalişti împotriva lui Zaporojneţ a fost prelevată de pe un tub de cartuş găsit în apartamentul familiei Hriţcu, lângă cadavrul lui Carmen Hriţcu.

ADN-ul de pe tubul respectiv este identic cu profilul genetic al lui Leonid Zaporojneţ.

 

Reglarea de conturi, răzbunarea, excluse. A fost jaf. 

Încă de la început, Vasile Hriţcu, valutistul care şi-a găsit soţia şi fiica împuşcate în cap, în apartamentul de pe Laţcu Vodă, nr. 16 B, a susţinut că singurul mobil al crimei a fost jaful.

„Nişte flămânzi”, aşa-i caracteriza valutistul pe cei care i-au executat familia.

Chiar din ziua crimei (n.r.-17 februarie a.c.) , întreg Siretul şi mai apoi presa locală şi cea centrală vuia de fel de fel de ipoteze.

Ba că Vasile Hriţcu era implicat serios în traficul cu ţigări de contrabandă şi că nu ar fi plătit un transport de sute de baxuri, ba că are datorii foarte mari, că i-a înşelat anumiţi mafioţi ucraineni cu grivne false, ba că era turnător la poliţie şi ar fi stricat jocurile unei importante reţele care aduce tiruri întregi de ţigări din Ucraina la Siret.

Valutistul a infirmat de fiecare dată zvonurile şi chiar a acceptat să meargă la detectorul de minciuni, pentru a demonstra că spune adevărul (n.r.- a răspuns sincer, a stabilit specialistul poligraf, la toate întrebările anchetatorilor)

„E sută la sută jaf”, era ferm convins Vasile Hriţcu, însă, la câte zvonuri apăruseră, aproape nimeni nu îl mai credea şi mai toţi bănuiau că ascunde ceva.

Până la urmă, însă, se pare că valutistul a avut dreptate, surse cât se poate de sigure din rândul anchetatorilor mărturisindu-ne că mobilul crimei a fost jaful, reglarea de conturi sau răzbunarea fiind excluse.

 

Leonid Zaporojneţ, un borfaş de mâna a doua în evidenţele poliţiei din Ucraina

Vasile Hriţcu a avut, se pare, dreptate şi atunci când a lăsat să se înţeleagă că indivizii care i-au împuşcat soţia şi fiica nu erau nişte rackeţi, nişte asasini profesionişti.

Surse judiciare ne-au declarat că Leonid Zaporojneţ figurează în evidenţele poliţiei ucrainene cu fapte mărunte, fiind un borfaş de mâna a doua.

Săptămâna viitoare, un procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava urmează să se deplaseze din nou în Cernăuţi, pentru a-l audia pe Zaporojneţ şi a-i aduce, oficial, la cunoştinţă care sunt acuzaţiile împotriva sa.

Fie că va fi judecat în România şi îşi va ispăşi pedeapsa în Ucraina, fie că va fi judecat direct în ţara lui, urmează să stabilească anchetatorii suceveni în zilele următoare.

Indiferent de decizie, oamenii legii sunt convinşi că ucraineanul va înfunda pentru tot restul vieţii puşcăria, în ambele ţări omorul deosebit de grav fiind pedepsit cu închisoare pe viaţă.

 

Dezvăluiri şocante

În ediţia de mâine a „Monitorului de Suceava”, vă vom prezenta dezvăluiri în exclusivitate despre dublul asasinat de la Siret şi noi amănunte despre principalul suspect al anchetatorilor, Leonid Zaporojneţ, care, după comiterea faptei, nu s-a întors imediat în Ucraina, ci a mai poposit pe raza judeţului Suceava.

Ucraineanul a ieşit din România, prin PTF Siret, abia după două zile de la comiterea crimei.  

 

Dublul asasinat de la Siret- un caz fără precedent în România

În după-amiaza zilei de 17 februarie a.c., Vasile Hriţcu se afla la o policlinică privată din Suceava, împreună cu fiul său, Cristi (14 ani), pe care-l adusese pentru un consult medical.

În timp ce aştepta să intre la medic, i-a sunat telefonul. Era vocea soţiei sale, Carmen.: „Mi-a spus că sunt două persoane… cât îi una, cât îi alta (n.r.-cât e cursul la valută), dar, zicea ea, nu mă înţeleg cu ele. Când am întrebat cât vroiau să ia, pac, s-a închis brusc”, rememorează bărbatul.

Grăbindu-se să intre la medic, nu a dat prea multă importanţă incidentului, bănuind că s-a descărcat telefonul soţiei.

A revenit, ulterior, cu un telefon, însă aceasta nu i-a mai răspuns. A sunat şi fiul său, însă, la fel. Nu răspundea.

Când s-au întors la Siret, şi-a dat seama că ceva rău s-a întâmplat.

Deşi atât soţia, cât şi fiica sa trebuiau să fie acasă, la interfonul de la intrarea în bloc nu răspundea nimeni.

Le-a deschis o vecină şi au urcat imediat la apartament. Uşa era întredeschisă.

În hol, Vasile Hriţcu a dat peste cadavrul soţiei sale, care era lângă aspiratorul pornit. A crezut, iniţial, că femeii i se făcuse rău, de la hipertensiune, însă imediat a văzut rănile de la cap şi tuburile de cartuş goale (femeia a fost împuşcată de două ori, iar fetiţa o dată).

“Băiatul a luat-o înainte. Striga Raluca, Raluca… „Tată, şi Raluca e moartă!…” A luat fetiţa în braţe să-i facă respiraţie gură la gură… Am luat-o şi eu în braţe, era ca o păpuşă,… rece era”, şi-a spus valutistul povestea care îl va marca toată viaţa de acum încolo.

În camera Ralucăi a fost găsită perna pe care asasinul a folosit-o pentru a amortiza împuşcătura.

Televizorul era deschis, pe un program pentru copii. Raluca se uita la desene animate când a fost împuşcată.

“Eu cred că fetiţa s-a întors şi i-a văzut…De asta au omorât-o şi pe ea”, ne mărturisea tatăl îndoliat.

Vasile Hriţcu îşi mai aminteşte că doar în bucătărie era răvăşit, iar în dormitor era deschisă o uşă de la dulap.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Individul care le-a împuşcat în cap pe soţia şi fetiţa valutistului din Siret a fost arestat.
 Vizualizări articol: 1254 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.90/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 20 voturi
Individul care le-a împuşcat în cap pe soţia şi fetiţa valutistului din Siret a fost arestat3.9520

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Doamne ajuta! trimis de
(19 mar 2010, 11:53:43
Bine ca autoritatile s-au miscat si a fost prins......deacum va fi pedepsit de Dumnezeu!
2.   Asasinul de la Siret...prins...! trimis de
(19 mar 2010, 12:11:32
Nici nu-mi vine sa cred....caci cele prezentate mai sus sunt reale.Pai se vede...si se aude...de pe Luna ca-i o facatorie...!! Tipul are fata de balamuc, si s-a ....dat in gat ptr recompensa....A fost teleportat la Siret, a ajuns in Ukraina...dupa n zile...De ce nu spuneti...ca a fost in fiecare zi de marti...la piata...!
Asa ceva...umai in Monitorul de sv...se poate citi...
Este un comunicat de presa a IGP-ului...?
Am sa va rog...sa reformulati....sa fie un picmai palpitant, cu urmariri, blindate si Armata a 14...
Weekend placut si ...mai inspirat...va urez.
2.1  RE: Asasinul de la Siret...prins...! trimis de
(19 mar 2010, 13:07:09
Tataie punctele alea aiurea mi-au obosit ochii, mai bine nu ti-ai mai lipi degetele alea jegoase de tastatura.
2.2  RE: Asasinul de la Siret...prins...! trimis de
(19 mar 2010, 13:37:21
Hopaaaa, s-a intors cumva Temida pe site? Punctele alea de suspensie imi suna taaare cunoscut...
3.   Opinie trimis de
(19 mar 2010, 13:32:01
Cristinel din Vale esti dus rau cu pluta si suferi de mania contrazicerii. Ce-ti pare asa suspect ca l-a prins? Esti idiot sa comentezi in felul asta necazul omului. Se simte ca esti un pusti cu cosuri ca faci asa comentarii. Esti bun de psihiatru ia uita-te in oglinda si ai sa constati ca si tu parca ai avea mutra de balamuc... Sictir
4.   Mincinosi trimis de
(19 mar 2010, 13:41:44
stiati voi un rahat de asasin ,prostiti lumea degeaba ala din foto ii cu totul alata persoana decat autorul crimelor
4.1  RE: Mincinosi trimis de
(20 mar 2010, 02:39:21
asa cred si eu .
5.   Clar... trimis de
(19 mar 2010, 13:56:15
Evident ca nu stiau dar baga si ei fitile.Desi nu m-ar mira sa fie o cartita si in politie si sa divulge astfel de informatii presei.Cum stiu toti interlopii cand vine politia in perchezitie?
6.   Pt. CRISTIDEDINVALE trimis de
(19 mar 2010, 14:06:07
Vezi ce-ai patit daca tragi pe nas? Ai luat-o pe aratura rau de tot! Du-te la mamuca-ta si zi-i ce-ai facut, poate scapi fara bataie, da' sa nu mai faci, auzi?
7.   Penibil trimis de
(19 mar 2010, 14:27:43
Bai ce tare e Monitorul. Cum stiau ei despre criminal. Si eu stiam despre criminal. �i stiam adresa si numele cu un an �naintea crimei numai ca nu am vrut sa spun pentru a nu periclita ancheta. Mai penibil de at�t puteti fi? Ce relevanta are faptul ca stiati voi cine e criminalul?
8.   Telenovela politista trimis de
(19 mar 2010, 15:55:38
Mda...super tare. Ce complot, ce metode de a-l prinde. Un adevarat serial politist.laughing
9.   Nu stiu.. trimis de
(19 mar 2010, 18:52:52
Cu sfiala Incerc sa cred ca prinderea a fost atat de profesionista cum este descrisa in articol. Probabil nu sunt obisnuit cu astfel de stiri si cu rezultate de genul din partea autoritatilor noastre. Nu ma grabesc sa-i laud inca, cu o floare nu se face primavara. Ma enerveaza ca se vehicula stirea ca au fost niste asasini pe vana lor, niste profesionisti tra la la.. ce profesionisti lasa tubul de cartus la locul faptei? De acuma sa speram ca nu o sa taraganeze procesul la nesfarsit si o sa avem o hot. definitiva si irevocabil cat de repede
10.   Trecerea frontierei! trimis de
(19 mar 2010, 20:06:57
Oare vamesi care erau de serviciu la frontiera in timpul iesiri din tara a individului nu aveau portretul robot. Daca aveau de ce nu au reactionat .iar daca nu aveau atunci de ce nu au fost dotati cu portret. Se spune in articol ca individul a iesit din tara la doua zile dupa asasinat, in conditiile in care toata presa vuia ca doi ucraineni au impuscat o femeie si o fetita, oare este normal sa aflam acum ca asasinul a trecut frontiera fara sa fie retinut. Mi se pare ca putem cataloga aceste evenimente ca facand parte dintr-o tara unde se poate intra si iesi ca la o stana fara caini. Imi cer scuze pentru catalogare insa acesta este sentimentul meu.
10.1  RE: Trecerea frontierei! trimis de
(19 mar 2010, 23:21:44
Ai mare dreptate, vai de frontiera noastra. Trebuia sa il prinda la noi. Noroc ca l-au prins ucrainenii. Vai de capul nostru, cu asa frontiera. Asta este pereche cu scandalurile de coruptie de la frontiera, cu banii aruncati in custile cainilor de la frontiera si altele, stiti voi. Nu stiti cat de corupti sunt vamesii, cine stie cat au cotizat bietii ucraineni, de trec granita asa fara nici o sinchiseala?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei