Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 mar 2010 - Anul XV, nr. 65 (4356)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

În câmp deschis

Flutur, provocat de Berceanu să lupte cu Iaşiul pentru finanţare la aeroport

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Solicitarea preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, de a sprijini cu fonduri reabilitarea aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava, adresată ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, a primit drept răspuns o lecţie de management şi o invitaţie de a intra în competiţie „pe viaţă şi pe moarte” cu aeroportul din Iaşi.

La întâlnirea administraţiei judeţene cu premierul Emil Boc şi cu o parte a membrilor Guvernului, care a avut loc ieri, la Palatul Administrativ din Suceava, preşedintele Flutur a arătat că distanţa foarte mare, de peste 500 de km, până la Bucureşti, potenţialul turistic şi apropierea de Cernăuţi determină populaţia din această zonă şi turiştii să prefere transportul cu avionul, în locul celui rutier sau pe calea ferată. Prin urmare, reabilitarea şi modernizarea aeroportului reprezintă o necesitate, dar bugetul CJ nu face faţă din punct de vedere financiar.

„Nu am nimic cu Bacăul, dar noi suntem un judeţ mai îndepărtat şi avem nevoie de aeroport. Un potenţial enorm este Cernăuţiul, cu un milion de locuitori care fac o oră de la Cernăuţi ca să zboare de la Suceava, deci se justifică. Domnul ministru Blaga a deschis podul de la Lipcani, sunt şapte raioane din Republica Moldova care pot veni să zboare de aici. În plus, Suceava este zonă turistică. Viaţa îmi arată că trebuie să investesc urgent în acest domeniu. Este o rugăminte pe care eu v-o adresez”, a spus Flutur.

Premierul Emil Boc a spus că ştie care este importanţa unui aeroport pentru un judeţ şi mai ales pentru o zonă cu potenţial turistic şi l-a invitat pe Flutur să demareze rapid un parteneriat public-privat, în care ar veni şi Guvernul cu o parte din finanţarea lucrărilor de modernizare. În schimb, titularul de la Transporturi, Radu Berceanu, a fost foarte tranşant: ori aeroportul din Suceava, ori cel din Iaşi, amândouă nu pot fi susţinute. Berceanu a spus „să fie foarte limpede pentru toată lumea” că susţinerea financiară a aeroporturilor din Programul Operaţional Sectorial (POS) Transporturi este considerată ajutor de stat şi are nevoie de aprobarea Comisiei Europene, care probabil va veni în luna mai, dar se acordă doar în anumite condiţii.

„UE ne cere să stabilim foarte clar şi ei să fie de acord care sunt aeroporturile care au un anumit viitor şi care nu. Acolo unde există un viitor or să vină şi nişte bani, altfel nu. În România avem problema că avem mult prea multe aeroporturi şi cam înghesuite, iar aici, la dvs, e problema Iaşi - Suceava. Nu se vor dezvolta amândouă. Care din cele două va reuşi să fie mai rapid şi mai deschis va învinge şi va deveni un aeroport regional şi se va dezvolta”, a afirmat Radu Berceanu.

 

Lecţie de management

Acesta i-a spus lui Flutur că modalitatea de a spune că suntem săraci şi avem nevoie de bani nu ţine şi i-a propus ca CJ Suceava să intre în asociere cu consiliile judeţene şi primăriile din judeţele vecine, să scoată la vânzare acţiuni la aeroport, să-l facă tentant pentru oamenii de afaceri, apoi să împrumute bani pentru modernizare şi reabilitare. „Una e să te duci la UE şi spui că aeroportul ăsta din banii lui îşi face clădirile, depozitele de cargo, fluxul Schengen, dar îi trebuie de la Guvern şi UE bani pentru pistă, cererea arată mult mai bine decât dacă te duci şi spui că aeroportul nostru nu are de nici unele, noi suntem săraci, amărâţi şi daţi-ne. Sigur va fi o competiţie şi cine se va mişca mai repede şi mai inteligent va câştiga, dar niciodată nu vom obţine bani de la UE şi pentru Iaşi şi pentru Suceava. Nu spunem că CJ are aeroportul, dar nu are bani şi Guvernul sau UE să ne dea, cineva să ne dea. Contează felul în care ceri. Haideţi să schimbăm puţin felul în care se abordează lucrurile astea”, a spus Radu Berceanu.

 

Flutur refuză să spună adio aeroportului

 La afirmaţiile lui Berceanu, Flutur a punctat că parteneriatele cu alte administraţii şi cu o firmă privată sunt în fază destul de avansată şi că aerogara din Suceava ar deservi peste un milion de oameni.

„Voiam doar să vedem dacă acel ajutor de stat poate constitui o dispensă, dacă ne puteam baza pe ceva din POS Transporturi. Asta era singura solicitare”, a punctat Flutur.

Punctul de vedere al lui Radu Berceanu a fost susţinut şi de ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga. „Nu vreau să întăresc ce a spus Radu, dar a murit aeroportul din Bratislava, cel din Viena, la 60 de km, l-a terminat. Aşa se judecă, doar pe eficienţă”, a subliniat Blaga, completat de Berceanu că milionul de pasageri menţionat de Flutur înseamnă prea puţin pentru dimensiunea aeroportului din Suceava.

„Un milion de pasageri e mult prea puţin. Aeroportul actual e mult prea mare şi prea dezvoltat pentru un milion de pasageri. E o probă de viteză, trebuie să vă gândiţi serios”, a încheiat discuţia Radu Berceanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Flutur, provocat de Berceanu să lupte cu Iaşiul pentru finanţare la aeroport.
 Vizualizări articol: 1377 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Flutur, provocat de Berceanu să lupte cu Iaşiul pentru finanţare la aeroport3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(19 mar 2010, 17:59:20
Ce sanse are Suceava impotriva Iasului ? Singurul nostru atu este ca suntem mai "apropiati" de PDL decat ceilalti ("ceilalti" mai si gandesc spre deosebire de noi, cei din SV). Atat si nimic mai mult.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei