Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 mar 2010 - Anul XV, nr. 65 (4356)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Reticenţă

Doar 1.360 de paşapoarte electronice în patru luni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Paşaportul biometric nu este văzut cu ochi prea buni de suceveni. Datele statistice arată că din momentul introducerii acestui tip de document, doar unul din cinci suceveni a optat pentru paşaportul electronic, restul preferând paşapoartele clasice, chiar dacă valabilitatea acestora este de numai un an.

 

Potrivit datelor prezentate de conducerea Serviciului public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple Suceava, în cele aproape patru luni scurse de la introducerea sistemului de emitere a paşapoartelor electronice, doar 1.360 de persoane au optat pentru acest tip de documente. În schimb, cererile pentru paşapoarte temporare au fost mult mai numeroase, respectiv 4.098.

„Datele personale existente în fila informatizată (nume, prenume, data naşterii, codul numeric personal, termenul de valabilitate a documentului, organul emitent, cetăţenia, precum şi imaginea facială şi impresiunile digitale a două degete pereche de la ambele mâini, cu excepţia minorilor cu vârsta sub 6 ani şi a persoanelor pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibilă) sunt incluse într-un mediu electronic de stocare (cip). Faţă de paşaportul model 2001, care conţinea 32 elemente de siguranţă, paşaportul electronic conţine 50”, a menţionat comisarul şef de poliţie Angela Cleopatra Irimia, şefa Serviciului public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple Suceava.

Valabilitatea paşaportului electronic este de cinci ani, iar pentru minori cu vârsta sub 6 ani valabilitatea este de trei ani. Termenul de eliberare este de 20 zile lucrătoare, iar taxele care trebuie achitate se ridică la suma de 266 lei, incluzând TVA.

„Persoanele care trebuie să călătorească urgent în străinătate şi nu pot aştepta termenul de eliberare a unui paşaport simplu electronic vor putea depune concomitent/separat cerere pentru eliberarea unui paşaport simplu temporar. Valabilitatea acestui document este de 12 luni, termenul de eliberare fiind în aceeaşi zi, taxele însumând 212 lei. Cetăţenii care sunt titulari ai unui paşaport simplu temporar au obligaţia să-l predea în momentul livrării paşaportului electronic”, a adăugat comisarul şef Angela Cleopatra Irimia.

 

Astăzi este ziua paşaportului

De-a lungul timpului, paşapoartele au cunoscut o evoluţie spectaculoasă, iar prima lege cu privire la acest tip de document a fost promulgată pe 19 martie 1912, motiv pentru care în fiecare an, pe această dată a fost instituită Ziua Aniversară a Paşaportului Românesc.

În timpul lui Carol al II-lea, în vremea guvernării Iorga, Regulamentul pentru aplicarea legii asupra paşapoartelor a fost modificat, schimbându-se forma şi elementele de structură ale paşapoartelor.

De-a lungul timpului au fost introduse paşapoartele diplomatice (în anul 1920), paşapoartele colective şi paşapoartele de serviciu (în anul 1941), reuşindu-se alinierea documentelor de călătorie româneşti la standardele documentelor de călătorie din alte ţări, respectiv recunoaşterea lor internaţională.

În anul 1948, activitatea de eliberare a paşapoartelor a revenit în exclusivitate Ministerului Afacerilor Interne, fiind pusă sub controlul Direcţiei Generale a Securităţii Poporului. Regimul sever al călătoriilor în străinătate a fost menţinut până în decembrie 1989.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doar 1.360 de paşapoarte electronice în patru luni.
 Vizualizări articol: 1593 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Doar 1.360 de paşapoarte electronice în patru luni5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pasaportul electronic trimis de
(19 mar 2010, 13:43:00
In nici o tara din Europa acest model de pasaport nu este obligatoriu numai noi suntem mai fraieri si trebuie sa acceptam aceste pasapoarte,cica pentru securitate.Cati oameni simpli falsifica pasapoartele? Ce au de pazit cei de la frontiera daca nu sa distinga intre un pasaport fals si unul adevarat? Cu ce drept iti ia statul amprentele si le pune in pasaport ,precum si alte date si cine are acces si garanteaza securitatea acelor date? De ce statul care este cel mai mare HOT se teme asa tare de hoti? Nu va mai luati pasapoarte si boicotati aceasta marlanie prin care anumiti politicieni(cei care fabrica tipizatele de ex) se imbogatesc. Daca mergeti in Europa luati buletinul si e suficient.Nu mai punem si pretul dublu fata de un pasaport simplu. Nu in ultimul rand sa stiti asta si nu-s paranoic: de aici si pana la a da o lege prin care sa te oblige sa-ti pui un cip sub piele ca magarii de la conducere sa stie in orice moment ce faci nu este decat un pas! Asta e de fapt scopul : CROTAL
2.   Excelent trimis de
(19 mar 2010, 14:07:29
bravo mandru ca-s sucevean

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei