Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 feb 2010 - Anul XV, nr. 41 (4332)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Debranşări

Sute de familii din blocurile SOCIM, rămase fără căldură de trei zile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Caloriferele din locuinţele a sute de familii din municipiul Suceava nu mai dau căldură de trei zile, după ce Termica le-a debranşat de la sistemul centralizat de termoficare, din cauza datoriilor restante şi a obligaţiilor de plată care nu au fost respectate.

Locuitorii celor trei blocuri din faţa Gării Burdujeni, cunoscute drept căminele SOCIM, au fost ultimii care au beneficiat de căldură anul trecut, cu o lună mai târziu decât restul sucevenilor, dar şi primii care au rămas fără căldură anul acesta.

 

Încălzire de la oalele cu mâncare

Pe uşile de intrare în blocuri, afişul prin care sunt avertizaţi de întreruperea căldurii e scris cu litere mari, roşii şi negre, să le sară în ochi celor care intră.

Din când în când, câte un locatar se opreşte în faţa lor, le citeşte, de parcă atunci ar afla că nu mai au căldură, deşi caloriferul le e rece încă de marţi.

“Ar trebui să plătească ăştia care au datorii, că noi suntem la zi. În plus, de ce trebuie noi să plătim în avans? Nouă cine ne dă bani în avans?”, spune Luminiţa Cojocariu, una dintre locatarele căminului 2, nemulţumită că după ce că nu au apă caldă de atâta vreme, acum nu mai beneficiază nici de căldură.

Conform noului administrator al asociaţiei 75, Maria Bulat, la nivelul consumului de căldură din cele trei blocuri, ar ajunge ca fiecare familie să plătească câte 50 de lei pentru a beneficia din nou de căldură, numai că mulţi nu dau vreun semn că le pasă.

De aceeaşi părere e şi Aurica Socoliuc, din blocul SOCIM nr. 3, care spune că în afară de ea, doar doi vecini au mai plătit suma necesară pentru revenirea căldurii.

“Am doi copii mici de crescut, nu pot să îi ţin în frig. Ne încălzim cu aragazul, când gătim, iar când le fac baie copiilor pornesc şi aeroterma”, spune Aurica Socoliuc.

“Sunt cu plăţile la zi, dar uite că nu am căldură. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu banii daţi de noi înainte, unde au dispărut, dar nu e vina noastră. Poate după ce vor fi recuperaţi vom putea şi noi să beneficiem de căldură fără să ne mai facem griji că unii nu au plătit consumul la zi, aşa cum ni s-a cerut acum”, spune şi Rodica Rusu, mirată că, deşi sumele care trebuie date la Termica nu sunt mari, pentru că mai toţi de acolo beneficiază şi de subvenţii, sunt mulţi care nu achită nici diferenţa de bani.

Într-adevăr, pe statele de plată la asociaţie, la majoritatea garsonierelor apare un consum de căldură de până în 80 de lei, din care, la mulţi, care au subvenţii şi de 90%, le mai rămân de plată doar câţiva lei.

Oamenii din cele trei blocuri nu se plâng încă de frig. Vremea a ţinut cu ei, nu au fost geruri puternice, iar pereţii au rămas calzi încă, dar cu ajutorul aragazelor lăsate deschise şi al aerotermelor pornite.

Pe holuri, valuri de aer cald răzbat din dreptul fiecărei garsoniere, încărcate cu mirosuri de mâncare – fasole fiartă, varză călită, cartofi prăjiţi, legume fierte – un amalgam olfactiv care se revarsă din locuinţe prin sistemul de ventilaţie nelipsit în dreptul fiecăreia.

Aşa încearcă ei să alunge mirosul de mâncare din casă, fără a deschide geamul, să le iasă căldura, dar e suficient să deschidă uşa pentru ca mirosurile toate, amestecate şi mai greoaie, să li se reverse în camere cu putere înzecită.

Mulţi dintre locatari se tem deja de mucegaiul care le va invada pereţii şi va face din blocul lor un nou “bloc al groazei”, asemeni celui de pe Mărăşeşti, unde căldura nu s-a mai făcut simţită de ani de zile.

 

Datorii de peste 1,2 miliarde, la numai trei blocuri

Măsura de a debranşa cele trei blocuri de la căldură a fost luată de conducerea Termica după ce plăţile care trebuiau făcute în baza unui acord comun au întârziat cu o lună. Cele trei blocuri figurează la Termica cu o datorie de aproximativ 1,2 miliarde de lei vechi, ceea ce ar însemna că locatarii de acolo nu şi-au mai plătit energia termică pe care au consumat-o încă din decembrie 2007.

Locatarii spun că ei au plătit, dar fostul administrator nu a dat banii să plătească utilităţile şi de aceea au ei de tras acum.

Directorul de marketing al SC Termica SA, Doina Oică, a explicat motivele care au stat la baza deciziei de stopare a furnizării căldurii în cele trei blocuri:

“Până la lămurirea problemelor pe care le au ei în administraţie, am fost de acord să le livrăm agent termic, cu condiţia ca plata căldurii să se facă anticipat, să nu ne trezim din nou cu datorii imense acumulate şi pe care nu le achită nimeni. Au fost de acord şi în baza acestui acord le-am furnizat căldură până pe 16 februarie 2010. Problema e că nu au respectat acest acord, iar plăţile sunt întârziate cu o lună. Dacă ar plăti consumul din ultimele zece zile din ianuarie şi cel din februarie, ar beneficia din nou de căldură”.

Ieri, administratorul Asociaţiei 75 reuşise să strângă o parte din bani, pentru a ajunge cu plăţile la nivelul lunii februarie, dar tot mai avea nevoie de 120 de milioane de lei vechi pentru ca Termica să le dea din nou drumul la căldură celor 221 de familii din blocurile în care sărăcia unora şi nepăsarea altora au mers mână în mână, aducându-i într-o situaţie disperată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de familii din blocurile SOCIM, rămase fără căldură de trei zile.
 Vizualizări articol: 1319 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sute de familii din blocurile SOCIM, rămase fără căldură de trei zile5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei