Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 feb 2010 - Anul XV, nr. 35 (4326)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Rădăuţi

Doi medici sancţionaţi, în cazul pacientei care s-a sinucis în spital

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Doi medici de la Spitalul Rădăuţi au fost sancţionaţi de conducerea unităţii în cazul pacientei cu afecţiuni psihice care, în noaptea de marţi spre miercuri (9/10 februarie), s-a sinucis în salon.
Măsura constă în reducerea salariului de bază cu 5% pe o perioadă de trei luni şi a fost luată împotriva medicului de gardă Lăcrămioara Belibou şi a şefului secţiei Psihiatrie, Dan Rusu. Cei doi medici au fost sancţionaţi pentru faptul că nu au anunţat direcţiunea despre cele întâmplate, a explicat managerul Spitalului Rădăuţi, Dorin Robu, care a aflat despre sinucidere miercuri seară, de la presă.
El a arătat că pacienta care şi-a pus capăt zilelor în timp ce se afla internată, Aurelia C., în vârstă de 71 ani, din Gălăneşti, avusese o tentativă de sinucidere chiar cu câteva minute înainte de a reuşi să-şi ducă gestul până la capăt, primul ei plan din noaptea respectivă fiind dejucat însă de asistenta de serviciu.

 

Lipsa de personal de la Psihiatrie nu permite supravegherea continuă a bolnavilor

„Asistenta a găsit-o urcată pe geam, iar când a întrebat-o ce caută acolo i-a spus că vroia să-l închidă pentru că îi este frig. După ce cadrul sanitar a plecat pentru a se ocupa de alt bolnav care intrase în criză, pacienta a luat cearşaful de pe pat, l-a rupt şi l-a legat de fereastră. După circa şase minute, când asistenta a revenit în salon, a găsit-o spânzurată”, a spus Dorin Robu.
El a explicat că Aurelia C. era internată într-un sector special, unde cel puţin teoretic bolnavii ar trebui supravegheaţi în permanenţă, însă acest lucru nu este posibil din cauza lipsei de personal.
„Secţia Psihiatrie dispune de 50 de paturi, iar pentru a funcţiona normal ar avea nevoie de doi medici, zece asistente, şase infirmiere şi două îngrijitoare. Noi avem o asistentă şi două infirmiere în minus, iar medicul care asigură garda nu este întotdeauna psihiatru. În noaptea respectivă, s-a făcut gardă comună cu Pneumoftiziologia”, a explicat directorul Spitalului Rădăuţi.
De menţionat că, în total, pe perioada internării la Psihiatrie, Aurelia C. a avut două tentative eşuate de sinucidere. Ea a mai încercat să se omoare şi în data de 4 februarie, la două zile de la spitalizare, când a vrut să se arunce în faţa unui tren care trecea pe calea ferată din apropierea unităţii sanitare.
Ieri, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a declarat că cei doi medici de la Rădăuţi şi-au făcut bine treaba, dar se fac vinovaţi de faptul că nu au anunţat cazul conducerii, aşa cum cere protocolul, şi a apreciat că pentru modul greşit în care au procedat ar fi trebuit să primească sancţiuni mai mari.

 

Directorul DSP Suceava: „Eu aş fi dat sancţiuni mai mari”

„Medicul de gardă a sosit la câteva minute după ce a fost informat de asistenta de serviciu şi a anunţat imediat cazul la Poliţie şi Medicina Legală, dar nu şi direcţiunea. S-a limitat la a comunica, dimineaţă, la raportul de gardă, şefului de secţie cele întâmplate. La rândul lui, acesta nu a sesizat conducerea. Nu înţeleg de ce au procedat aşa, era singurul lucru pe care mai trebuiau să-l facă. În rest, şi-au făcut bine treaba. O asemenea tragedie se poate întâmpla oricând la Psihiatrie, mai ales că noaptea se lucrează doar cu o asistentă şi o infirmieră la un număr atât de mare de bolnavi. Pacienta respectivă avusese şi alte tentative de sinucidere, avea internări repetate, iar medicul de gardă a încercat să o resusciteze. Eu aş fi dat sancţiuni mai mari pentru lipsa de comunicare, dar conducerea spitalului este cea care decide măsurile în astfel de situaţii”, a arătat Lăzăreanu, cu precizarea că directorul Dorin Robu şi-a făcut datoria, informându-l de caz miercuri seară, la scurt timp după ce a fost şi el pus la curent.
Cazul de la Spitalul Rădăuţi a fost adus, miercuri seară, de conducerea DSP, şi la cunoştinţa Ministerului Sănătăţii.
Aurelia C. suferea de afecţiuni psihice, fiind internată în secţia Psihiatrie în data de 2 februarie, după mai multe tentative de sinucidere, cu diagnosticul “tulburare organică cronică cerebrală cu manifestări psihotice”. Ea s-a spânzurat cu un cearşaf, în noaptea de marţi spre miercuri, în salonul în care se afla internată împreună cu un alt bolnav, dar care la momentul respectiv dormea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi medici sancţionaţi, în cazul pacientei care s-a sinucis în spital.
 Vizualizări articol: 3150 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Doi medici sancţionaţi, în cazul pacientei care s-a sinucis în spital3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Numele adevarat????? trimis de
(12 feb 2010, 11:53:49
pana la urma ,domnule reporter,cine e femeia asta Elena J.sau Aurelia C.si asa nu intereseaza pe nimeni,dar nu mai scrieti atatea tampenii
2.   Numele adevarat??? trimis de
(12 feb 2010, 12:31:13
deci "nepriceputule"... ti se potriveste id/ul asta, dar observ ca ai mai putea adauga cu usurinta si altele.
Carevasazica, matali afirmi ca nu intereseaza pe nimeni materialul, dar, totusi, l-ai citit atat de atent, ca ai observat ca numele sinucigasei difera fata de materialul din editia trecuta (posibil o greseala de culegere, oricum nu numele conta in toata povestea asta). Bravo tata, i-ai spart. Apropo, ai scapat stirea cumva?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei