Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 feb 2010 - Anul XV, nr. 35 (4326)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Oprea: Vom căuta soluţii pentru a ajuta militarii răniţi în misiuni să depăşească momentele grele

Vineri, 12 Februarie 2010 (18:54:51)

Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a declarat, vineri, la Focşani, că instituţia pe care o conduce va căuta soluţii pentru a-i ajuta pe militarii răniţi în misiuni să depăşească "momentele grele atât pe timpul recuperării medicale, cât şi după aceea", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Unii dintre voi mai poartă şi acum urmele misiunilor executate exemplar. Vă asigur de toată aprecierea şi sprijinul nostru. Vom căuta şi vom găsi soluţii la nivelul conducerii Ministerului Apărării Naţionale pentru a vă ajuta să depăşiţi momentele grele atât pe timpul recuperării medicale, cât şi după aceea. Trebuie să ştiţi că nu sunteţi singuri. Faceţi parte din marea noastră familie a Armatei României şi vom face tot ce ne stă nouă în puteri pentru ca dumneavoastră să simţiţi ocrotirea şi recunoştiinţa noastră", a afirmat Gabriel Oprea.

Ministrul Apărării a participat, vineri, la ceremonia revenirii în ţară din Afganistan a militarilor Batalionului 280 Manevră Focşani în cadrul căreia mai mulţi militari ai batalionului care au fost răniţi în timpul misiunii au fost decoraţi cu distincţii acordate de şeful statului.

Sergentul Mihai Ciofu a fost decorat cu Medalia Naţională "Serviciul Credincios", clasa a II-a, cu însemne de război, iar caporalii Marian Andrei, Ionel Ciocântă, Ghiorghiţă Pavăl, fruntaşii Constantin Buturugă, Florin Drehluţă şi soldaţii Ciprian Creţu şi Bogdan Ungureanu au primit Medalia Naţională "Serviciul Credincios" clasa a III-a, cu însemne de război, distincţii conferite prin decret prezidenţial. Plutonierul Dănuţ Buzatu, caporalul Bogdan Ciubotaru şi fruntaşul Ionuţ Dumbravă au fost decoraţi de către ministrul Apărării naţionale cu "Emblema de onoare a Armatei României".

Joi, în cadrul unei vizite la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila", ministrul Gabriel Oprea i-a decorat pe doi dintre răniţii batalionului internaţi în spital. Sergentul Florin Cojocaru a primit Medalia Naţională "Serviciul Credincios", clasa a II-a, cu însemne de război, conferită prin decret prezidenţial, iar fruntaşul Emanuel Berdei a fost medaliat cu "Emblema de onoare a Armatei României", în semn de înaltă recunoaştere a curajului şi profesionalismului dovedite pe timpul îndeplinirii misiunilor în teatrul de operaţii din Afganistan.

Vineri, cu prilejul ceremoniei de la focşani, fruntaşul Florin Drehluţă a povestit că în momentul atacului s-a gândit doar cum să facă să supravieţuiască.

"Atacul a fost executat în noaptea de 4-5 septembrie, cu lovituri de AG 7. Au fost trase trei lovituri în postul de pază, iar prima dintre ele a lovit postul în mod direct şi am fost rănit atât eu, cât şi colegul meu. A fost destul de greu şi încă mai este. La momentul respectiv ne-am speriat destul de tare, dar acum a trecut şi au rămas doar amintirile. În acele momente, m-am gândit doar la cum pot să mă acopăr ca să nu fiu rănit şi mai tare atât eu, cât şi colegul meu. Nu aş putea spune că dacă aş mai avea ocazia să plec în misiune nu aş mai face-o, însă acest lucru depinde de mai mulţi factori. Acum mă recuperez la Spitalul Militar din Focşani şi sper să fie bine", a declarat fruntaşul Florin Drehluţă.

Colegul său cu care se afla în momentul atacului a precizat că nu ştie dacă ar mai pleca vreodată şi dacă ar mai face acest lucru şi-ar dori ca rolul lui acolo să fie altul.

"Pentru mine aceasta a fost a doua misiune. Prima a fost în 2006 în Irak. În noaptea de 4-5 septembrie eram în post cu colegul meu Florin, executam serviciul de pază în FOB Lagman şi am fost atacaţi cu armament uşor de infanterie şi grenade. Am suferit o fractură de călcâi şi una de tendon, iar colegul meu a avut probleme la piciorul drept. Dacă dă Dumnezeu să ne facem sănătoşi şi voi putea merge din nou, nu ştiu dacă aş mai pleca într-o altă misiune poate doar pe o altă funcţie. Familia nu este de acord cu acest lucru, dar ştim cum se trăieşte la noi şi atunci poate că m-aş mai gândi să plec", a povestit fruntaşul Constantin Buturugă.

Gabriel Oprea le-a mulţumit militarilor pentru modul exemplar în care şi-au făcut datoria în Afganistan şi pentru curajul în asumarea riscurilor din teatrul de operaţii.

În cele şase luni de misiune, din iunie 2009 până în ianuarie 2010, cei aproximativ 400 de militari vrânceni au efectuat aproximativ 5.000 de misiuni în zona de responsabilitate din provincial Zabul care au constat, în principal, în securizarea căilor de comunicaţie şi a unor obiective importante şi în organizarea de puncte de control al traficului. Până în prezent, militarii Batalionului 280 Manevră au mai executat misiuni în teatrele de operaţii din Kosovo (noiembrie 2002 - octombrie 2003), Irak (ianuarie - iulie 2006) şi Afganistan (ianuarie - iulie 2004).

De la începutul misiunii României în Afganistan, 11 militari români au murit şi 49 au fost răniţi.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oprea: Vom căuta soluţii pentru a ajuta militarii răniţi în misiuni să depăşească momentele grele.
 Vizualizări articol: 675 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oprea: Vom căuta soluţii pentru a ajuta militarii răniţi în misiuni să depăşească momentele grele0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei