Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 dec 2009 - Anul XIV, nr. 298 (4284)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Eveniment

Al doilea hram sărbătorit la Mănăstirea Voroneţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Mănăstirea Voroneţ şi-a sărbătorit ieri, pe 18 decembrie, cel de-al doilea hram, „Sfântul Daniil Sihastrul”, considerat şi ocrotitorul mănăstirii. Sărbătoarea a început de joi seară, cu slujba de priveghere.
La evenimentul de ieri a participat ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care, împreună cu un sobor numeros de preoţi şi stareţi de mănăstiri, a oficiat, în paraclisul Mănăstirii Voroneţ, Sfânta Liturghie.
Răspunsurile la rugăciune, dar şi un buchet minunat de colinde, care vestesc apropierea Sărbătorii Naşterii Domnului, au fost date de obştea de maici de la Mănăstirea Voroneţ.
Paraclisul mănăstirii a fost neîncăpător pentru mulţimea de credincioşi care a dorit să participe la sărbătoarea Voroneţului, printre ei aflându-se şi un grup de colindători, îmbrăcaţi în nestematele costume populare, de la Soloneţ şi Todireşti.

 

Sf. Daniil Sihastrul, „un rugător în ceruri pentru noi”

ÎPS Pimen a vorbit în cuvântul său de învăţătură despre virtuţile Sfântului Daniil Sihastrul. Acesta i-a îndemnat pe credincioşi să îl cinstească şi să se închine Sfântului „ca la un rugător în ceruri pentru noi, care a fost un om nevoitor, cu multă osteneală şi smerenie mare”.
„Fiecare credincios are o chemare spre viaţa de sfinţenie”, a mai spus ÎPS Pimen, „doar că trebuie să respecte votul ascultării, al cumpătării, al trăirii în nevoinţe, în curăţie trupească şi sufletească”.

 

Voroneţul, ctitoria lui Ştefan cel Mare

Monument arhitectonic unic în România, Mănăstirea Voroneţ a fost ctitorită de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, care i-a dat hramul principal „Sf. Gheorghe”. Mănăstirea Voroneţ, cunoscută în toată lumea pentru pictura sa interioară şi exterioară deosebită, face parte din monumentele româneşti trecute în patrimoniul mondial UNESCO.
Mănăstirea Voroneţ este cunoscută şi prin faptul că aici este înmormântat Sfântul Daniil Sihastrul.
Stavrofora Irina Pântescu, stareţa Mănăstirii Voroneţ, ne-a spus că „Mănăstirea Voroneţ a fost construită de Ştefan cel Mare în 1488, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru că l-a ajutat să-i învingă pe turci. El a făcut această mănăstire într-un timp record pentru timpurile de atunci, şi chiar şi pentru cele de astăzi, în 3 luni şi 3 săptămâni de la punerea pietrei de temelie până la sfinţire”.

 

Lansare de carte

După Sfânta Liturghie, credincioşii au fost invitaţi ieri la o agapă frăţească în trapeza mănăstirii, acolo unde fiecare participant a primit, pe lângă delicioase bucate de post, câte un volum proaspăt ieşit de sub tipar, intitulat „Sfânta Mănăstire Voroneţ – 520 de ani”.
Volumul, al cărui coordonator este monahia drd. Gabriela Platon, secretar de redacţie Carmen Cornelia Balan, cuprinde cronici ale evenimentelor cuprinse în programul sărbătorilor mănăstirii, în perioada 25 mai – 14 septembrie 2008, precum şi sesiuni de comunicări: „Voroneţ 520. Mărturii ale trăirii în Istorie”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Al doilea hram sărbătorit la Mănăstirea Voroneţ.
 Vizualizări articol: 2460 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Al doilea hram sărbătorit la Mănăstirea Voroneţ5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei