Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 sep 2009 - Anul XIV, nr. 214 (4200)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Promovare

Cetatea de Scaun a Sucevei

În perioada 1 august – 30 decembrie, Bucovina va fi promovată internaţional pe unde radio, în cadrul unui proiect iniţiat de Radio România Internaţional (RRI). Pentru ascultătorii emisiunilor în limba ucraineană, a fost lansat un concurs cu întrebări despre Bucovina.
La finalul concursului „De 15 ani împreună”, vor fi aleşi patru finalişti, care vor beneficia de un sejur de şapte zile, la pensiunea Passiflora din Bucovina.
Partener media în acest proiect de promovare a Bucovinei, iniţiat de Radio România Internaţional (RRI), este cotidianul Monitorul de Suceava, care va publica în paginile ziarului reportaje de pe meleagurile Bucovinei, realizate de redactorii RRI.


 

Redactorul RRI Daniel Onea l-a avut ca invitat pe directorul general al Complexului Muzeal Bucovina, Emil Constantin Ursu.
Cetatea de Scaun a Sucevei este poate cel mai emblematic monument din Suceava. Pentru cotropitori aceasta a reprezentat o mare problemă. Nu întâmplător, în secolul XVII, a sfârşit prin incendiere.
„Foarte pe scurt, au umplut-o cu praf de puşcă şi au aruncat-o în aer, dar nu s-a întâmplat mai nimic. A fost chemat apoi un piroman grec care a studiat zidăria, a constatat că în epocă era folosit pe post de liant var cu nisip şi au umplut-o cu lemne. Cetatea a ars, evident acel var a expandat, zidurile s-au prăbuşit şi am rămas fără strălucirea de odinioară a monumentului. Ea a fost dată uitării până când austriacul Romstorfer a identificat-o şi i-a scris, la Viena, împăratului despre vechea citadelă a Moldovei”, a povestit directorul Ursu.
Cel puţin o dată pe an se aduc la Suceava, în expoziţie, piese de tezaur, piese foarte cunoscute. Am putea aminti coroana regelui Carol, coroana Reginei Maria, brăţările dacice sau steagul lui Ştefan cel Mare, piese pe care Emil Ursu le-a denumit chiar relicve sacre ale poporului român.
Însă nici copiii nu au fost uitaţi. „Copiii nu vor veni la o expoziţie de arme, dar vor veni la teatrul de copii, unde vor găsi o expoziţie de păpuşi din piese celebre de teatru. Tot pentru copii, organizăm anual atelierul micilor meşteşugari. Pe parcursul unei luni de zile copiii învaţă patru, cinci meşteşuguri, în funcţie de an. Avem, de asemenea, două mari manifestări de vară, Târgul Mare al Meşterilor Populari şi Festivalul de Artă Medievală”, a mai completat Ursu.
„Festivalul se organizează în Cetatea de Scaun, iar aici puteţi vedea adevărate turniruri cu cascadori profesionişti. Acestea se desfăşoară în şanţul cetăţii. Este, de altfel, evenimentul care adună cei mai mulţi vizitatori. Iată, aşadar, că pentru iubitorii de cultură şi istorie Suceava rămâne destinaţia ideală. Expoziţiile, concertele, festivalurile, muzeele vă vor ajuta să cunoaşteţi mai bine acest pământ de poveste, Bucovina”, a mai completat Emil Ursu.



Participaţi la Concursul „De 15 ani împreună”

Ascultătorii RRI , secţia ucraineană, care vor participa la concursul „De 15 ani împreună” au ocazia să câştige unul dintre cele două mari premii constând într-un sejur în Bucovina. Sunt şi multe alte surprize pentru cei cărora zeiţa Fortuna nu le va zâmbi. Printre acestea şi un frumos album despre Bucovina, oferit de Complexul Muzeal Bucovina, editat în limbile ucraineană, engleză şi română.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cetatea de Scaun a Sucevei.
 Vizualizări articol: 1669 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Cetatea de Scaun a Sucevei4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(12 sep 2009, 15:34:33
Cum este corect -

Cetatea de Scaun a Sucevei sau Ruinile Cetatii de Scaun a Sucevei ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei