Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 sep 2009 - Anul XIV, nr. 212 (4198)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Se apropie cursurile

Studenţii au început cursa pentru un loc de cazare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Studenţii din afara oraşului, dar care îşi urmează cursurile în Suceava, au pornit în căutarea locurilor de cazare. Majoritatea ar opta pentru ocuparea unui loc în cămin, însă acestea sunt insuficiente. Prin urmare, sunt nevoiţi să îşi închirieze un apartament sau să stea în gazdă.

 

Căminele pentru studenţi, neîncăpătoare

Peste 2.000 de studenţi au depus cerere pentru un loc în căminele Universităţii Ştefan cel Mare, dar numai 846 îl vor obţine. După începerea anului universitar, încă l70 de locuri vor fi puse la dispoziţia studenţilor, odată cu terminarea reabilitării căminului 3. Deşi termenul de finalizare al lucrărilor era luna august, căminul va putea fi dat în folosinţă abia după luna octombrie. Cu toate acestea, Universitatea va putea onora doar o jumătate dintre cereri.
Mai mult, tarifele de cazare în cămine vor creşte cu 20-30% faţă de cele de anul trecut. Din declaraţiile rectorului Universităţii, prof. univ. dr.ing. Adrian Graur, creşterea este cauzată de scumpirea cheltuielilor la întreţinere. Astfel, un student va scoate din buzunar între 39 şi 146 de lei pentru un loc într-o cameră de patru persoane, între 61 şi 163 de lei pentru unul în cameră de două locuri şi între 132 şi 244 de lei pentru un loc în camere de două sau trei persoane, dar cu frigider, televizor şi baie în cameră. Preţul variază în funcţie de forma de învăţământ (cu sau fără taxă) şi este mai mic pentru copiii de cadre didactice şi pentru bursieri.

 

Altă alternativă, cazare în căminele liceelor

Rectorul susţine că studenţii s-ar putea caza şi în căminele liceelor din municipiu, dar de obicei ei refuză din cauza condiţiilor oferite: standardele sunt sub cele oferite în campusul universitar, iar mesele sunt obligatorii. Mai mult, cererile pentru cămin ale elevilor din licee sunt din ce în ce mai numeroase, ceea ce face ca numărul locurilor alocate studenţilor să se reducă semnificativ.

 

Agenţiile imobiliare, asaltate cu solicitări

Începând cu luna septembrie, agenţiile imobiliare au început deja să primească solicitări de la studenţii şi elevii care caută cazare în oraş.
Mihai Olimpiu, reprezentantul Agenţiei Imostar, declară că este chiar asaltat de studenţi: „Vin foarte mulţi, cam zece pe zi şi cel puţin încă pe atâţia sună”.
Cerinţele lor sunt însă aproape imposibil de satisfăcut: cei mai mulţi vor un apartament cât mai aproape de Universitate, cât mai frumos şi mai ieftin. Preţul este principalul criteriu de care agenţii trebuie să ţină cont; acesta nu trebuie să depăşească 150-200 de euro, pentru un apartament de două camere sau o garsonieră. Confortul nu este la fel de important, dar nu trebuie să lipsească: studenţii preferă apartamente mobilate măcar parţial şi utilate cel puţin cu frigider, maşină de spălat şi televizor şi nu prea vor să fie controlaţi de proprietari.
Din aceasta cauză şi pentru că ar provoca stricăciuni, proprietarii refuză să îi primească în chirie. Estimările arată că doar 10% dintre proprietari preferă să îşi dea apartamentele pe mâna studenţilor, iar cei care o fac ori oferă condiţii mai puţin bune, ori ridică preţul astfel încât să acopere eventualele daune.

 

Gazda, o alternativă mai ieftină

O altă variantă pe care studenţii o iau în calcul şi o acceptă tot mai des este aceea de a locui împreună cu proprietarul imobilului. Asta înseamnă costuri mai mici, chiar şi la jumătate faţă de colegii care stau în chirie. Preţurile pentru o gazdă pot pleca de la 150 de lei şi ajunge până la 300 de lei de persoană, în funcţie de condiţii. Majoritatea proprietarilor oferă camere mobilate şi acces la bucătărie şi baie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Studenţii au început cursa pentru un loc de cazare.
 Vizualizări articol: 1552 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Studenţii au început cursa pentru un loc de cazare5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei