Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 aug 2009 - Anul XIV, nr. 193 (4179)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Statistică

Peste 21 de mii de persoane cu handicap, în judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava sunt înregistrate 21.082 persoane cu handicap. Dintre acestea, cele mai multe, 18.258, sunt adulte, 5.000 fiind nevăzători.
Din totalul persoanelor cu handicap înregistrate la Direcţia de Asistenţă Socială Suceava, 19.724 primesc un ajutor de la stat. 1.358 de persoane cu handicap nu primesc indemnizaţii deoarece dosarele acestora sunt în curs de instrumentare.
„Din statistica realizată de DGASPC, rezultă că doar 3.006 persoane sunt înregistrate ca asistenţi personali pentru persoane cu handicap, 653 asistenţi personali pentru copii cu handicap şi 2.353 asistenţi personali pentru persoanele adulte cu handicap”, ne-a spus Liviana Enea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.
Numărul persoanelor cu handicap din judeţ se păstrează cam la acelaşi nivel în ultimii ani.
La nivel de ţară, 97% dintre persoanele cu handicap se află în îngrijirea familiei şi doar 4% sunt încadrate în muncă, potrivit datelor prezentate de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap (ANPH).

 

743 de lei, „pensia” unei persoane cu handicap grav

Persoanele adulte cu handicap grav beneficiază de o indemnizaţie lunară, indiferent de venituri, în cuantum de 202 lei, un buget personal complementar lunar de 91 lei şi o indemnizaţie de însoţitor în cuantum de 450 lei sau asistent personal.
Adulţii cu handicap accentuat primesc lunar o indemnizaţie în cuantum de 166 lei, la care se adaugă un buget personal complementar în valoare de 68 lei. Persoanele adulte cu handicap mediu beneficiază doar de un buget personal complementar lunar, în cuantum de 33,5 lei. Nu pot beneficia de prestaţii sociale adulţii cu handicap îngrijiţi şi protejaţi în centre rezidenţiale publice, adulţii cu handicap care sunt reţinuţi sau condamnaţi definitiv la o pedeapsă privativă de libertate, pe perioada reţinerii ori detenţiei, adulţii cu handicap grav sau accentuat care realizează venituri, aflaţi în îngrijirea şi protecţia asistentului personal profesionist.

 

Asistenţii personali, plătiţi de primărie

Asistenţii personali ai persoanelor cu handicap primesc un salariu lunar de aproape 400 de lei, conform contractului de muncă pe care îl încheie cu primăriile din localitatea în care se află persoana cu handicap care beneficiază de îngrijire. Contractul de muncă se încheie cu primăria din localitatea în care este domiciliată persoana cu handicap grav care necesită îngrijire, cu avizul DGASPC Suceava. Salariile asistenţilor personali sunt achitate de autoritatea locală.
Tabere pentru persoane cu handicap
Complexul de recuperare, reabilitare şi locuinţe protejate pentru persoanele cu handicap „O nouă viaţă” Siret trimite, în perioada 20 – 29 august, 18 persoane cu handicap într-o tabără la Eforie Sud.
În perioada 20 - 24 august, alţi 22 de bolnavi vor merge în tabără la Putna, plata serviciilor provenind din donaţii de la Fundaţia Ana.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 21 de mii de persoane cu handicap, în judeţ.
 Vizualizări articol: 1268 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Peste 21 de mii de persoane cu handicap, în judeţ3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei