Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 aug 2009 - Anul XIV, nr. 193 (4179)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Analiză

Şomajul şi-a extins tentaculele în toate domeniile de activitate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Judeţul Suceava se umple de şomeri. Valul de disponibilizări care a debutat în toamna anului trecut, cu precădere în domeniul construcţiilor, şi care, se spera la acea vreme, se va atenua după trecerea sezonului rece, s-a dovedit a fi doar începutul concedierilor, lună de lună rata şomajului înregistrând creşteri.
Începutul verii a adus o creştere şi mai accelerată a şomajului, oamenii rămaşi fără loc de muncă provenind acum din toate domeniile de activitate din sectorul privat.

Conform celor mai recente date contabilizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, care vizează finele lunii trecute, rata şomajului a ajuns la 5,83%, fiind cu 2,1% mai mare decât cea din aceeaşi perioadă a anului trecut. Asta înseamnă că 14.762 de persoane nu au loc de muncă, iar dintre acestea, aproape 9.000 beneficiază de indemnizaţie de şomaj, pierzându-şi posturile în ultimele luni. Prin comparaţie, în vara anului trecut, numărul şomerilor indemnizaţi abia depăşea cifra 3.000, aceste cifre reliefând cel mai bine dimensiunile crizei de pe piaţa muncii.

 

Comerţul, reduta crizei, în prăbuşire

„De o perioadă de timp, concedieri sunt în toate domeniile de activitate. În evidenţele noastre apar foarte multe persoane care nu au mai fost în şomaj, ceea ce reprezintă un semnal foarte prost. În general, societăţile mici renunţă la unu-doi angajaţi, cele mai mari la patru-cinci, este vorba de restrângeri de activitate care s-au extins la scară foarte largă”, a declarat Cristian Şologon, directorul AJOFM Suceava.
El a arătat că foarte mulţi şomeri provin din industria lemnului şi silvicultură, sectoare aflate în prăbuşire, în timp ce construcţiile nu au înregistrat o redresare semnificativă după disponibilizările din sezonul rece.
Nici măcar „reduta” crizei, comerţul, nu mai este un domeniu sigur, şi acesta fiind semnificativ afectat de criza economică.

 

Urmează la rând şomerii din sectorul bugetar

Deşi în ultima lună mai multe primării din judeţ au raportat concedieri, marea majoritate a şomerilor din ultimele luni provin din sectorul privat. În condiţiile în care pentru sectorul bugetar „valul” de disponibilizări este deja în mare parte programat pentru toamna acestui an, oficialii AJOFM se pregătesc de o nouă suplimentare îngrijorătoare a numărului de persoane care vor rămâne fără loc de muncă.
Din păcate, ofertele de pe piaţa muncii sunt, la ora actuală, foarte reduse, condiţii în care este greu de spus când se vor putea reîncadra pe piaţa muncii miile de şomeri apăruţi într-un timp atât de scurt.

 

Absolvenţii de şcoli îngroaşă rândurile şomerilor

Un alt aspect deloc de neglijat este legat de tinerii absolvenţi de licee ori facultăţi din acest an, care au îngroşat şi ei masiv rândurile şomerilor în ultimele două luni. Pe lângă faptul că posturile sunt mai reduse ca oricând, absolvenţii nu pot beneficia nici de subvenţionarea locului de muncă, aşa cum se întâmpla în anii precedenţi.
„Încă aşteptăm sumele necesare pentru a demara programul de subvenţionare a locurilor de muncă ocupate de absolvenţi şi alte categorii defavorizate. Sunt destui agenţi economici care îşi doresc să încheie astfel de convenţii, însă până nu ne vin banii nu putem să acţionăm în acest sens”, a punctat Cristian Şologon, care are speranţe că banii pentru acest program vor fi viraţi în scurt timp.
 

Bani foarte mulţi pentru indemnizaţiile şomerilor

Cum numărul de şomeri a crescut foarte mult, şi sumele necesare pentru achitarea indemnizaţiilor acestora sunt incomparabil mai mari. În luna iulie a acestui an şomerii din judeţ au ridicat indemnizaţii în cuantum de 26,19 milioane de lei, în timp ce anul trecut, în aceeaşi lună, pentru indemnizaţii se plătiseră doar 11,8 milioane de lei.
„Aceşti bani sunt viraţi cu prioritate de la buget, şi, deşi sumele au crescut foarte mult în toată ţara, până acum nu au existat nici un fel de probleme cu achitarea indemnizaţiilor”, a precizat Cristian Şologon, directorul AJOFM Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şomajul şi-a extins tentaculele în toate domeniile de activitate.
 Vizualizări articol: 1644 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şomajul şi-a extins tentaculele în toate domeniile de activitate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei