Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 iul 2009 - Anul XIV, nr. 157 (4143)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Şansă ratată

Doar şapte blocuri intră în programul de reabilitare termică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Proiectul naţional de izolare termică a clădirilor a pornit cu stângul la Suceava. Din cele aproape o mie de apartamente pentru anveloparea cărora au fost prinse fonduri atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetul local, la nici măcar un sfert nu vor mai fi demarate lucrările anul acesta.
Principalul motiv îl reprezintă refuzul locatarilor de a semna devizul de lucrări stabilit de proiectanţi, reproşându-le acestora că ar veni cu preţuri exagerate, comparativ cu cele de pe piaţă.
În aceste condiţii, anul acesta, doar şapte blocuri din municipiul Suceava vor intra în programul de reabilitare termică, prin care beneficiază de o subvenţie de 80% din costurile totale. Cinci blocuri – Mihai Viteazu 12 şi 14, 6 Noiembrie 3 şi 13, Gherasim Buliga 12, fac parte din asociaţia 42, prima care a depus actele necesare, în vreme ce din cadrul asociaţiei de proprietari 1 Parc este prins blocul Ion Vodă Viteazu nr. 10, iar din cadrul asociaţiei Mitropoliei s-au depus actele doar pentru blocul Mitropoliei 15 E.

 

Dezamăgire pentru ambele părţi

Dezamăgirea se face simţită de ambele părţi. Pe de o parte, din partea unor locatari care au crezut că blocul le va fi izolat termic şi faţada refăcută, fără a scoate un ban din buzunare (sau aproape nimic), de partea celor care nu au prevăzut că în unele cazuri costurile totale sunt mai mari decât şi-ar fi permis ei acum, iar pe de altă parte, din partea autorităţilor locale, care s-au zbătut degeaba ca Sucevei să îi fie alocate fondurile necesare.
Acest lucru a fost vizibil ieri atât în atitudinea primarului Ion Lungu, cât şi a şefilor şi administratorilor de asociaţii cu care a stat la discuţii.

 

Lucrările plătite integral din buzunarul oamenilor, preferate celor subvenţionate

Din cele 943 de apartamente din Suceava pentru care Guvernul a alocat bani în programul de reabilitare termică, doar pentru 171 de apartamente s-au întors la Primărie documentele necesare, care poartă şi acordul locatarilor.
“Din păcate, asta e tot ce avem acum. Le vom înainta aşa la Bucureşti, să poată beneficia de finanţare şi poate că după ce o să le vadă lumea făcute, o să fie mai mulţi care să se convingă că programul e util lor şi că nimeni nu încearcă să profite de pe urma lor. Numai că atunci s-ar putea să nu mai fie fonduri pentru noi. Acum, când ni s-au alocat, le refuzăm, altă dată o să ne rugăm să le primim”, a spus primarul Sucevei.
Culmea e că principalul motiv pentru care locatarii au refuzat să intre în acest program îl reprezintă diferenţa de preţuri dintre cele maximale prezentate de proiectanţi şi cele practicate de diverse echipe, care lucrează „la negru”, adică fără autorizaţii de construcţie, fără un proiect de eficienţă energetică, sau chiar şi fără angajaţi ori autorizaţie de funcţionare.
Mai precis, locatarii ar fi vrut ca lucrările făcute prin acest program naţional să fie făcute la acelaşi preţ cu cele făcute ilegal, iar ei să plătească doar 20%.
Mai mult, au reproşat faptul că au de plătit sume cuprinse între 584 de euro şi 1410 euro, bani cu care susţin că îşi pot face singuri izolarea blocului (a faţadei clădirii), fără a ţine cont că proiectul Guvernului cuprinde şi înlocuirea cu termopane a ferestrelor de tip vechi, precum şi închiderea balcoanelor, cu tâmplărie termopan, dar şi izolarea subsolului blocului şi a planşeului superior.
De asemenea, în baza lucrărilor de anvelopare termică, blocurile respective ar fi obţinut şi certificatul de eficienţă energetică, care ridică valoarea apartamentelor din acel imobil.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doar şapte blocuri intră în programul de reabilitare termică.
 Vizualizări articol: 760 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 6 voturi
Doar şapte blocuri intră în programul de reabilitare termică3.556

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei