Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 mai 2009 - Anul XIV, nr. 117 (4103)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Probleme

Aproape trei sute de familii nu au apă potabilă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Asigură apă potabilă pentru toată Suceava, însă la ei în localitate nu mai este apă. Aproape trei sute de familii din Berchişeşti nu au apă potabilă de câteva zile, iar nemulţumirile lor vizavi de această problemă au culminat ieri, când zeci de săteni au protestat în faţa primăriei din comună.

Oamenii se plâng că au cheltuit bani mulţi pentru a se racorda la sistemul centralizat de apă, pentru a avea apă curentă, la orice oră din zi şi din noapte.

„Am cheltuit bani, am făcut toate racordurile, fântână nu avem şi acum am rămas fără apă”, se plânge unul dintre locuitorii din Berchişeşti. Acesta a spus că problema lui e şi mai gravă decât cea a altor locuitori, deoarece în zona în care el stă nu sunt fântâni, iar oamenii trebuie să meargă mai mult de un kilometru, până la cea mai apropiată fântână, pentru a se aproviziona cu apă.

„Avem aici o fântână, s-au săpat 28 de metri şi tot nu s-a găsit apă. Pânza freatică s-a redus mult şi nu mai este apă deloc. Acum mergem aproape un kilometru ca să umplem două găleţi, nu se poate aşa”, a spus unul dintre locuitorii afectaţi de lipsa apei din comună.

Deşi oamenii invocă faptul că proiectul pentru racordarea la apă curentă a fost făcut prost şi acum nu face faţă numărului de consumatori, tot ei susţin că până acum câteva zile, de când au rămas fără apă, nu s-au mai confruntat cu asemenea probleme.

„Ni s-a mai luat apa o oră, două, când erau avarii sau făceau revizii, dar nu aşa ca acum”, a declarat Vasile Coca, unul dintre localnicii rămaşi fără apă la robinet.

 

Apa potabilă, folosită pentru udatul grădinilor

Au aşteptat câteva zile, în speranţa că apa va curge din nou la robinete, însă pentru că nu a fost aşa, zeci de oameni s-au adunat ieri în faţa primăriei.

„Am stat de vorbă şi cu primarul şi cu cel care se ocupă de reţeaua de apă şi ne încasează banii pentru ceea ce consumăm, însă nimic concret”, a spus Marcel Pădure.

George Flocea este angajatul Primăriei Berchişeşti şi se ocupă de problemele legate de apa potabilă furnizată localnicilor prin sistemul centralizat.

Acesta a declarat că „bazinul care colectează apa pentru Berchişeşti are o capacitate de 250 de metri cubi. De la Uzina de Ape, aflată la 3,6 kilometri de bazin, apa e pompată, iar apoi, din bazin, pleacă în proporţie de 70% prin cădere şi în proporţie de 30% prin pompare, către consumatori”.

Potrivit lui George Flocea, în momentul de faţă, în bazin sunt aproximativ 90 de metri cubi de apă, iar umplerea lui la capacitate maximă durează 72 de ore. George Flocea a mai spus că cei de la Uzina de Ape susţin că furnizează apă la aceeaşi capacitate ca până acum, înainte de această criză.

„Singura explicaţie, dacă, într-adevăr, primim la fel de multă apă ca şi până acum, ar fi faptul că în ultima perioadă a crescut consumul în gospodării”.

Mai exact, George Flocea este de părere că în ultima perioadă, din cauza secetei, oamenii au folosit apa potabilă pentru treburi gospodăreşti, şi-au udat grădinile şi-au adăpat animalele, şi în consecinţă, apa s-a consumat foarte repede.

De aceeaşi părere este şi primarul comunei Berchişeşti, Violeta Ţăranu, care a spus că numai dintr-un calcul rapid, a reieşit faptul că în gospodăriile oamenilor s-au consumat câte doi metri cubi de apă în doar trei zile.

„Este un consum foarte mare, vă daţi seama ce înseamnă asta într-o lună”, a spus primarul Ţăranu.

Primarul Violeta Ţăranu a declarat că „situaţia este neplăcută, însă nu avem cum să le dăm noi mai multă apă oamenilor. Noi depindem de cei de la Uzina de Ape ”. Violeta Ţăranu a discutat problema atât la ACET Suceava, cât şi la Consiliul Judeţean, pentru a găsi o soluţie în această situaţie.

 

Soluţia, o pompă nouă care să crească presiunea apei

„Am vorbit cu specialişti, iar o soluţie pe care ne-au dat-o ar fi să amplasăm, undeva pe coloană, o pompă care să crească presiunea la apa pe care o primim”. Primarul a spus că „zilele acestea vor fi contactaţi cei de la firma Tahal din Bucureşti, care ne-au făcut proiectul de racordare la apă în anul 2005 şi vom vedea ce soluţie ne propun şi ei”.

Primarul este însă de părere că de la Uzina de Ape pleacă mai puţină apă decât până acum. „Nu vorbesc ca un specialist, este o părere personală, dar cred că a scăzut cantitatea de apă care ni se furnizează. Spun aceasta pe motivul că, dacă în anul 2005, când am realizat acest proiect, umpleam bazinul cu apă, acum umplerea lui durează 72 de ore”.

Primarul Violeta Ţăranu le cere localnicilor să fie înţelegători, pentru că se caută o soluţie de remediere a acestei probleme. „Şi eu mă număr printre cei afectaţi de această problemă şi e neplăcut. Le cer oamenilor îngăduinţă şi să folosească apa cu chibzuinţă în această perioadă. Este apă potabilă, nu menajeră, să nu o folosească la udatul grădinilor, şi nu vom mai avea această problemă”, a mai spus primarul comunei Berchişeşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape trei sute de familii nu au apă potabilă.
 Vizualizări articol: 793 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Aproape trei sute de familii nu au apă potabilă5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei