Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 apr 2009 - Anul XIV, nr. 87 (4073)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proiect contestat

Viitorul Cod Penal ne aduce infractorii în stradă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Prevederile viitorului Cod Penal nu sunt deloc pe placul şefilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care cred că dacă proiectul va fi adoptat în forma actuală, mulţi infractori vor ajunge pe străzi înainte de a-şi fi ispăşit pedepsele. Această temere a fost exprimată la Predeal, cu ocazia unui seminar organizat de Freedom House România, în cadrul proiectului „Iniţiativa pentru o Justiţie Curată”.

 

Reducerea pedepselor pentru anumite infracţiuni nu este văzută cu ochi buni de conducerea DNA. Şeful acestei structuri, Daniel Morar, şi-a exprimat temerea că rezolvarea unor cazuri de corupţie ar deveni mult mai dificilă decât în prezent.

"Sunt foarte mulţi consilieri locali trimişi în judecată, dar faptele lor se găsesc foarte greu. Nimeni din instituţie nu depune plângere. Descoperirea ilegalităţilor se face abia când şi dacă se schimbă primarul în urma alegerilor, care se ţin o dată la patru ani. Astfel se pierde o grămadă de timp, pentru că fapta se prescrie într-o perioadă care curge de la comiterea faptei. Reducerea acestor termene va permite multora să scape de rigorile legii", a declarat Daniel Morar.

Aceeaşi opinie a avut-o şi adjunctul Secţiei a II-a din DNA, procurorul Horaţiu Baias.

“Mulţi dintre cei aflaţi acum în închisori au ispăşit deja termenele reduse din proiectul noului Cod Penal, astfel că vor trebui puşi imediat în libertate, pentru că trebuie aplicată legea penală mai favorabilă”, a mărturisit Baias.

 

Nimeni nu vede cu ochi buni schimbările din Codul Penal

Şi reprezentanţii societăţii civile, dar şi ai judecătorilor sunt de părere că anomaliile din proiectul de Cod Penal se vor repercuta direct asupra întregii societăţi româneşti şi că înainte de a fi pus în aplicare este nevoie de o analiză profundă.

„Nimeni nu s-a gândit ce înseamnă această schimbare măcar din punct de vedere financiar. Modificarea unui astfel de Cod într-o altă ţară a generat cheltuieli de 500 de milioane de euro. La noi nimeni nu ia în calcul acest aspect”, a precizat Laura Ştefan, coordonator anticorupţie în cadrul Societăţii Academice Române (SAR).

Şi judecătorul Cristian Dănileţ, vicepreşedinte al SoJust, nu crede că reducerea pedepselor ar putea fi benefică.

"Scăderea pedepselor este un trend internaţional. Este bine pentru statele aşezate, dar nu şi în cazul celor de genul României. În cazuri de corupţie, oricine va fi tentat să ia mită dacă primeşte o pedeapsă mică. Reducerea pedepselor va scoate şi foarte mulţi deţinuţi din puşcării, deci cred că gradul infracţional va creşte semnificativ", a apreciat Dănileţ.

 

Investigaţiile transfrontaliere, noul trend în jurnalism

Investigaţiile transfrontaliere legate de crima organizată şi spălările de bani au constituit o altă temă de discuţie.

Paul Radu, din cadrul Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie, a explicat care sunt avantajele unei astfel de colaborări între ziarişti aflaţi în diferite state ale lumii şi faptul că informaţiile circulă mult mai rapid decât se întâmplă între organele de anchetă şi instituţiile ţărilor respective. Un exemplu concret prezentat a fost cel al spălării de bani prin transferurile de jucători din România, ancheta jurnalistică pe această temă relevând legături periculoase ale unor persoane cunoscute de la noi din ţară cu mafia din Bulgaria sau Columbia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Viitorul Cod Penal ne aduce infractorii în stradă.
 Vizualizări articol: 1926 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Viitorul Cod Penal ne aduce infractorii în stradă3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei