Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 mar 2009 - Anul XIV, nr. 58 (4044)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Situaţie

Bolile renale cronice, tot mai frecvente în rândul sucevenilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Din ce în ce mai mulţi suceveni suferă de boli cronice de rinichi, în multe cazuri pacienţii fiind diagnosticaţi prea târziu, când funcţia renală este compromisă, iar singura şansă de supravieţuire este reprezentată de intrarea într-un program de dializă sau transplant renal.

Numai anul trecut, medicii de familie din judeţ au descoperit 1.578 de persoane cu nefropatii cronice, majoritatea cauzate de neprezentarea la timp, la primele semne de boală, la doctor.

Aşa a informat dr. Mihai Ardeleanu, şeful Secţiei Nefrologie de la Spitalul Suceava şi al Centrului de Dializă din cadrul aceleiaşi unităţi sanitare, cu ocazia Zilei Internaţionale a Rinichiului, marcată în a doua joi a lunii martie.

Medicul a arătat că, pentru această zi, în 2009, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ales sloganul “Aceşti rinichi minunaţi”, punând accent pe recomandarea  “Păstraţi tensiunea arterială cât mai joasă”, deoarece majoritatea cazurilor de hipertensiune arterială au ca origine o boală renală cronică.

 

Suferinzii de diabet zaharat şi hipertensiune arterială riscă şi boli renale

„La bolile renale simptomele sunt mai puţin evidente la început, motiv pentru care multe persoane sunt diagnosticate târziu, când apar şi complicaţiile. Prin tratarea hipertensiunii arteriale se pot preveni şi bolile renale cronice. Datele oficiale arată că, în întreaga lume, 400-600 milioane de persoane suferă de aceste afecţiuni, care sunt foarte severe, putând conduce la dializă, transplant renal sau chiar deces prematur, dar care sunt tratabile”, a spus medicul. 

Dr. Mihai Ardeleanu a subliniat că printre cauzele bolilor renale se numără obstrucţiile tractului urinar (pietre, tumori), bolile inflamatorii (răceli), ereditatea (rinichi polichistic) şi nu în ultimul rând afecţiunile specifice civilizaţiei, respectiv diabetul zaharat şi hipertensiunea arterială.

”În 2008, în judeţ, existau 17.384 de persoane cu diabet zaharat şi 64.541 de persoane cu hipertensiune arterială, iar toate acestea sunt susceptibile de a face boala. Lor li se alătură obezii, fumătorii şi, în general, persoanele peste 50 de ani”, a adăugat medicul, precizând că depistarea bolii renale presupune efectuarea a două analize obligatorii, pentru determinarea nivelului creatininei şi respectiv al albuminei.

 

368 de pacienţi dializaţi, în 2008

Dr. Mihai Ardeleanu a atras atenţia că boala renală înseamnă o lezare a rinichilor şi nu dializă (care reprezintă ultima măsură), iar afecţiunea poate fi reversibilă sau ireversibilă. Din acest motiv, spune medicul, boala trebuie tratată cu multă conştiinciozitate şi competenţă, iar primul obiectiv este scăderea tensiunii arteriale, după care urmează reducerea albuminei, a sării din alimentaţie, controlul constant al glicemiei, al grăsimii, anemiei şi al greutăţii corporale, evitarea fumatului.

Anul trecut, la Spitalul Suceava, 368 de persoane au fost dializate, din care 250 au făcut hemodializă, iar 21 dializă peritoneală. Statisticile mai indică 27 de suceveni care au beneficiat de un transplant de rinichi, dintre care patru în cursul lui 2008. Nici un deces nu a fost înregistrat anul trecut în rândul acestei categorii de bolnavi.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bolile renale cronice, tot mai frecvente în rândul sucevenilor .
 Vizualizări articol: 2112 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Bolile renale cronice, tot mai frecvente în rândul sucevenilor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei