Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 mar 2009 - Anul XIV, nr. 58 (4044)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Criză

Preţurile apartamentelor din Suceava, cu 35% mai mici ca în 2008, la notari

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Piaţa imobiliară din Suceava a resimţit o lovitură puternică anul acesta, din cauza crizei economice mondiale, după cum reiese şi din grilele notariale cu valori minime de înregistrare a vânzării-cumpărării de apartamente, vile sau terenuri.

Preţurile estimative de vânzare a apartamentelor din municipiul reşedinţă de judeţ sunt acum chiar şi cu 35% mai mici decât în 2008, dar cel mai mult au scăzut  preţurile terenurilor, care sunt acum înregistrate la doar 40% din valorile estimative de anul trecut.

Scăderea valorilor estimative de tranzacţionare a bunurilor imobiliare se reflectă în mod direct şi asupra taxelor notariale, care sunt acum mult mai mici decât anul trecut.

De altfel, criza financiară s-a făcut simţită şi mai tare în rândul notarilor publici, prin scăderea simţitoare a veniturilor, ca urmare a blocării tranzacţiilor imobiliare. Nici măcar reducerea tarifelor proprii, prin stabilirea unor noi valori estimative de vânzare - cumpărare a locuinţelor, terenurilor şi spaţiilor comerciale nu a adus mai mulţi clienţi, existând temeri că preţul locuinţelor va scădea şi mai mult în vară.

 

Preţul apartamentelor, redus cu 35%, iar la mansardă, cu încă 20%

Unul din cele mai importante criterii de stabilire a preţurilor locuinţelor şi terenurilor este cel al poziţionării lor în zone ultracentrale sau periferice, în acest sens, fiecare din cele 246 de străzi din Suceava fiind încadrată în una din cele patru zone – A, B, C sau D.

Astfel, conform raportului de evaluare întocmit pentru judeţul Suceava de către inginerul Constantin Pîrvulescu, membru al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România, încă din luna septembrie a anului trecut “s-a manifestat o stagnare şi chiar o scădere în medie a valorii de piaţă pentru clădiri-construcţii cu destinaţie diversă ce se situează între 20% şi 35%, în funcţie de zonare, utilităţi, căi de acces, vecinătăţi şi grad de finisare”.

Conform aceluiaşi raport, finalizat de curând, “O influenţă semnificativă asupra scăderii preţurilor la proprietăţile imobiliare în ansamblu o are şi deprecierea semnificativă a leului în raport cu euro (depreciere estimată pentru începutul anului 2009 la 15%-20% )”.

Cele mai mari scăderi ale valorii de piaţă par să se înregistreze la locuinţele de la mansarda blocurilor, unde valoarea de tranzacţionare este estimată ca fiind cu 20% mai mică decât a apartamentelor pe care sunt amplasate, la acelaşi grad de utilare şi finisare.

 

Apartamente în centrul Sucevei, la preţul de anul trecut al unei garsoniere

Concret, dacă anul trecut un apartament cu trei camere decomandate, în zona A, era taxat la un preţ minim de 46.000 de euro, în 2009, preţul oficial a scăzut la doar 28.500 de euro

În zona B, unde anul trecut un apartament cu trei camere decomandate nu putea fi trecut în acte cu un preţ mai mic de 44.300 de euro, anul acesta este încadrat la doar 27.000 de euro, dar preţul scade până la 20.000 de euro, dacă e vorba de un apartament situat la mansardă (chiar de este nou).

Diferenţe semnificative, dar nu atât de mari precum în cazul apartamentelor, apar şi la preţurile de încadrare a garsonierelor din Suceava.

Dacă în 2008 preţul unei garsoniere confort I sporit, în zona A, era de 23.000 de euro, acum, în grila notarială, acelaşi tip de garsonieră este încadrată la doar 15.000 de euro.

În schimb, la o garsonieră confort redus, în aceeaşi zonă, taxele notariale care se aplică în 2009 sunt pentru un preţ de 7000 de euro, în vreme ce anul trecut erau pentru un preţ de 10.500 de euro.

 

3500 de euro, cea mai ieftină locuinţă din Suceava

Conform grilei notarilor suceveni pe 2009, cea mai ieftină locuinţă din Suceava costă doar 3500 de euro – o garsonieră confort redus, la ultimul etaj, situată în zona D a oraşului, iar cea mai scumpă – 36.000 de euro, un apartament cu patru camere decomandate, situat pe o stradă din zona A.

Practic, conform grilei notariale, cu banii cu care s-ar vinde acum un apartament cu patru camere într-o zonă ultracentrală, anul trecut abia luai un apartament cu trei camere, tot decomandate, dar la parter şi situat la periferia Sucevei, în zona D.

Preţurile date de evaluator sunt estimate în euro, luând ca bază un apartament (locuinţă) convenţional, fără îmbunătăţiri, ce are specific un anumit număr de camere, amplasamentul (parter, etaj intermediar sau ultimul etaj) precum şi zona în care este amplasat imobilul.

 

Preţul terenurilor, cu 60% mai mic decât anul trecut

Şocul imobiliar s-a resimţit şi mai tare asupra preţurilor terenurilor, unde, în grilele notariale, se constată diferenţe şi de peste 60% faţă de valorile estimative de anul trecut.

Conform raportului evaluatorului, “terenurile amplasate în intravilanul localităţilor au cunoscut în majoritatea cazurilor creşteri ale valorilor de tranzacţionare de 20% până la 30% - în perioada de referinţă noiembrie 2007 – iunie 2008, după care, în ultima parte a anului (datorită accentuării crizei financiare) au scăzut cu 25% până la 40%”.

Conform graficului ataşat, dacă în 2008, în actele de vânzare – cumpărare, un teren cu o suprafaţă de până la 300 de mp, în zona A, nu putea fi înregistrat la un preţ mai mic de 250 de euro/mp, preţul acelui teren este evaluat în prezent la doar 100 de euro. 

De asemenea, dacă la periferia Sucevei, anul trecut nu puteai trece în acte că ai cumpărat un teren de casă, de 300 de metri pătraţi, cu mai puţin de 40 de euro pe metrul pătrat, acum, la notar, acel teren poate fi înscris cu un preţ de vânzare de numai 15 euro/mp.

În schimb, la terenul agricol din extravilan, diferenţele sunt mult mai mici. Dacă în 2008 preţul de vânzare al unui astfel de teren era stabilit de evaluator şi taxat de notari la doar 1,5 euro/mp, în 2009, acelaşi teren nu poate fi trecut în acte cu o valoare mai mică de 1 euro pe metrul pătrat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preţurile apartamentelor din Suceava, cu 35% mai mici ca în 2008, la notari.
 Vizualizări articol: 1045 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
Preţurile apartamentelor din Suceava, cu 35% mai mici ca în 2008, la notari3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   E de investit in imobiliare trimis de
(12 mar 2009, 21:52:54
preturile sunt in scadere pt ca nu sunt tranzactii. In perioada de criza toate tranzactiile cu valori tb inghetate (frozen). Cine e disperat vinde ieftin. In criza, investitiile in imobile sunt cele mai bune. Spre deosebire de altele, macar ai garantia ca nu ramai falit si ajungi la azilul de batrani...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei