Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 feb 2009 - Anul XIV, nr. 29 (4015)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La foc automat

Anual, instanţele sucevene sunt asaltate cu sute de cereri de întrerupere a executării pedepsei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Puşcăriaşii care şi-au încercat norocul la instanţele sucevene în speranţa că vor obţine întreruperi la executarea pedepsei nu au prea avut succes. În mai bine de doi ani, doar 0,6% dintre deţinuţi au reuşit să-i convingă pe judecătorii suceveni că pot fi lăsaţi în libertate pentru câteva luni. Cele şase persoane „învoite” au dat dovadă de disciplină, iar la finalul zilelor de întrerupere s-au prezentat la Penitenciarul Botoşani pentru a-şi ispăşi şi restul de pedeapsă.

 

Datele statistice arată că în perioada 1 ianuarie 2007 – 5 februarie 2009 s-au înregistrat 1.037 de cereri de întrerupere a executării pedepsei şi 40 de cereri de amânare a executării pedepsei. Toate aceste cereri au fost analizate la Tribunalul Suceava şi la cele şase Judecătorii din judeţ, iar magistraţii au admis doar şase cereri de întrerupere şi 12 privind amânarea executării pedepsei.

Cele mai multe dosare au fost soluţionate la Judecătoria Rădăuţi.

Din cele 352 de cereri de întrerupere a executării pedepsei a fost admisă una singură. Dosarul priveşte o femeie condamnată la trei ani de închisoare pentru înşelăciune, iar judecătorul a acceptat întreruperea executării pedepsei până la împlinirea vârstei de un an de către copilul minor al deţinutei.

De altfel, din cele şase cereri de întrerupere a executării pedepsei admise de magistraţi, doar una a vizat cauze medicale, celelalte cinci fiind acceptate ca urmare a faptului că femeile condamnate erau gravide sau aveau de crescut copii cu vârsta mai mică de un an.

Statistica arată că Tribunalul Suceava a fost a doua instanţă ca număr de cauze soluţionate. Toate cele 224 de cauze având ca obiect întreruperea executării pedepsei au fost respinse ca nefondate sau s-a luat act de retragerea cererii sau a fost declinată competenţa în favoarea altor instanţe.

La polul opus se situează Judecătoria Fălticeni, unde cele 44 de dosare au fost soluţionate negativ, în timp ce la Judecătoria Vatra Dornei, din cele 58 de cereri de întrerupere a executării pedepsei, 56 au fost respinse, iar celelalte două sunt în curs de soluţionare.

 

Dat în urmărire generală după ce a dispărut în timp ce beneficia de amânarea executării pedepsei

Un caz aparte s-a înregistrat la Judecătoria Suceava, unde un bărbat care a beneficiat de amânarea executării pedepsei a dispărut de acasă, şi se presupune că a plecat la muncă în Italia.

Încarcerat la Penitenciarul Botoşani, unde avea de executat şase luni de închisoare pentru o infracţiune rutieră, bărbatul a formulat o cerere către Judecătoria Suceava prin care solicita amânarea executării pedepsei, susţinând că are doi copii minori în întreţinere, iar soţia este plecată la muncă în Italia, el fiind unicul susţinător al familiei.

„Instanţa a dispus amânarea executării pedepsei pe o perioadă de trei luni, dar cu respectarea unor obligaţii impuse de instanţă, conform prevederilor legale. Printre obligaţiile impuse: condamnatul trebuia să se prezinte la instanţă ori de câte ori era chemat sau la organul de poliţie desemnat cu supravegherea de către instanţă, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat şi să nu depăşească limita teritorială fixată decât în condiţiile stabilite de Judecătorie”, a precizat Rodica Neagu Dumitrescu, purtător de cuvânt al Curţii de Apel Suceava.

La scurt timp după ce s-a văzut în libertate, condamnatul a început să uite de măsurile pe care trebuia să le respecte. Aşa se face că în momentul când poliţiştii l-au vizitat acasă, au găsit un lacăt mare pe poartă, iar vecinii au precizat că bărbatul plecase la muncă în Italia

„Având în vedere ignorarea cu rea-credinţă a obligaţiilor ce îi reveneau, Biroul de Executări Penale al Judecătoriei Suceava a formulat o contestaţie la executare, având ca obiect revocarea amânării executării pedepsei. Prin sentinţa penală nr. 666 din 7 noiembrie 2007, Judecătoria Suceava a revocat amânarea executării pedepsei de şase luni închisoare şi a dispus punerea în executare a acestei pedepse. În prezent condamnatul este dat în urmărire generală”, a adăugat Rodica Neagu Dumitrescu.

 

Situaţia dosarelor, pe instanţe

Din cererile depuse pentru întreruperea executării pedepsei sau pentru amânarea executării pedepsei, cele mai multe nu au avut sorţi de izbândă. Pe instanţe, lucrurile stau astfel:

 

Tribunalul Suceava

- cereri de întrerupere a executării pedepsei: 224, toate respinse
- cereri de amânare a executării pedepsei: 8, dintre care 2 respinse şi 6 acceptate pe motive medicale

 

Judecătoria Suceava

- cereri de întrerupere a executării pedepsei: 122, dintre care 5 admise, 3 pe motive medicale şi 2 pe motiv de graviditate
- cereri de amânare a executării pedepsei: 11, dintre care una admisă

 

Judecătoria Rădăuţi

- cereri de întrerupere a executării pedepsei: 352, dintre care una admisă pe motiv de graviditate
- cereri de amânare a executării pedepsei: 6, dintre care una admisă pe motive medicale

 

Judecătoria Fălticeni

- cereri de întrerupere a executării pedepsei: 44, toate respinse
- cereri de amânare a executării pedepsei: 4, toate respinse

 

Judecătoria Gura Humorului

- cereri de întrerupere a executării pedepsei: 153, toate respinse
- cereri de amânare a executării pedepsei: 3, toate respinse

 

Judecătoria Câmpulung Moldovenesc

- cereri de întrerupere a executării pedepsei: 84, toate respinse
- cereri de amânare a executării pedepsei: 5, dintre care 4 admise, 2 pe motive medicale şi 2 pentru îngrijire copil mai mic de un an

 

Judecătoria Vatra Dornei

- cereri de întrerupere a executării pedepsei: 58, dintre care 56 respinse, iar 2 în curs de soluţionare
- cereri de amânare a executării pedepsei: 3, dintre care 2 respinse, iar una trimisă spre soluţionare la altă instanţă.

 

Faptele celor care au obţinut clemenţă

Faptele pentru care erau condamnaţi cei cărora li s-au admis cererile de întrerupere a pedepsei sau de amânare a executării sunt dintre cele mai diferite.

De exemplu, la Tribunalul Suceava, inculpaţii cărora li s-a admis amânarea executării pedepsei au fost condamnaţi pentru tentativă la infracţiunea de omor calificat, aderare şi sprijinirea unui grup infracţional, trafic de persoane, lipsire de libertate în mod ilegal şi complicitate la viol.

În schimb, întreruperea executării pedepselor s-a acceptat doar pentru deţinuţi condamnaţi la fapte nu foarte grave. Cuantumul pedepselor aplicate condamnaţilor pentru care au fost admise cererile este între şase luni şi trei ani închisoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Anual, instanţele sucevene sunt asaltate cu sute de cereri de întrerupere a executării pedepsei.
 Vizualizări articol: 1679 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Anual, instanţele sucevene sunt asaltate cu sute de cereri de întrerupere a executării pedepsei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei