Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 dec 2008 - Anul XIII, nr. 301 (3982)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Aţi câştigat „o ţeapă”

SMS-uri capcană de Sărbători, pe celularele sucevenilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Autorii înşelăciunilor prin intermediul mesajelor primite pe telefonul mobil, care, chipurile, anunţă câştiguri fabuloase în urma unor campanii promoţionale ale unor firme de renume naţional, încearcă să profite de perioada Sărbătorilor de iarnă şi să atragă în plasă alte şi alte victime.

În cursul zilei de ieri, pe telefoanele mobile ale multor suceveni s-au primit astfel de sms-uri (n.r. - scurt mesaj scris) care anunţau câştigarea unor premii deloc de neglijat.

„Felicitări! Firma „Coca Cola” v-a ales nr. d-voastră câştigător al sumei de 5.000 de Euro şi un telefon Nokia 3G. Pentru mai multe detalii sunaţi la nr.: 0767505657”, era unul dintre mesajele „câştigătoare”.

La acel număr de telefon, ne-a răspuns un individ, care s-a drept reprezentant al firmei „Coca Cola” şi care ne-a spus că suntem printre câştigătorii unui concurs realizat în cadrul emisiunii de la Pro Tv „Dansez pentru tine”. Tot ce era de făcut era să dăm câteva date de identificare. Pe fundal, se auzea cum o persoană tasta pe o tastatură de calculator, lăsând impresia că datele pe care le comunicam sunt înregistrate într-o bază de date. Nu a durat mult şi am fost sfătuiţi cum putem intra în posesia premiului. Aşa cum ne aşteptam, pentru acest lucru, trebuia să cumpărăm o cartelă pre-pay, în valoare de 20 de euro, şi să transmitem codul de reîncărcare la acel număr de telefon. Apoi, trebuia să mergem la BCR şi să ne ridicăm premiul.

 

Victime pe bandă rulantă

Deşi pare greu de crezut, aceste escrocherii ieftine au făcut, numai la Suceava, zeci, dacă nu chiar sute de victime.

Tot ieri, pe telefoanele mobile, mai circula un alt mesaj trimis de escroci: „Felicitări, în urma tragerii la sorţi Flanco v-a desemnat câştigătorul unui telefon Nokia N95 şi 3000 de Euro, pentru informaţii apelaţi la acest număr de telefon - 0751.981.269”.

Reţeta folosită de ţepari e simplă: anunţă prin sms un câştig important, pentru validarea căruia trebuie să trimiteţi codul valid al unei cartele pre-pay, sau trebuie să expediaţi o anumită sumă de bani la o adresă care vi se comunică prin telefon.

 

Păcăliţi din celulele penitenciarului

În urmă cu câteva luni, judiciariştii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei municipiului Suceava au reuşit să dea de urmele a două persoane cu astfel de preocupări infracţionale. Nu mică le-a fost mirarea în momentul în care au constatat că indivizii care au trimis sms-uri „câştigătoare” sunt deţinuţi din penitenciarele Mărgineni şi Galaţi, unul încarcerat pentru omor, celălalt pentru tentativă de omor.

Unul dintre cei doi a declarat, în timpul audierilor, că prin această metodă a reuşit să-şi reîncarce creditul telefonului mobil, precum şi cel al iubitei sale, aflate în libertate, cu care vorbea ore în şir pe banii credulilor.

Deţinutul a mai povestit că alegea numere de telefon la întâmplare ori din „Pagini Aurii” şi că înşelăciunea a prins la sute de oameni, păgubiţii fiind din toată ţara.

 

Prezervative pentru avocat

Pe lângă sms-urile capcană, ţeparii mai au şi alte metode de a înşela prin telefon.

Este şi exemplul unui taximetrist sucevean, care, la fel, a fost înşelat dintr-o celulă de penitenciar.

Suceveanul a fost ţepuit cu 1.400 de lei, după ce, fără să-şi dea seama, i-a încărcat puşcăriaşului creditul telefonului mobil. Taximetristul a fost tras pe sfoară de un deţinut, care, după ce i-a aflat numărul de telefon de la firma de taxi, l-a sunat şi s-a recomandat drept avocat. Sub pretextul că se află la cabana Ilişeşti, aşteaptă să se întâlnească cu o femeie, dar aproape nu mai are credit pe telefon, „avocatul” i-a cerut să-i ia o cutie de prezervative, mai multe cartele de reîncărcare şi să i le aducă, urmând a primi contravaloarea şi un comision gras.

După ce a luat bani de acasă şi a cumpărat tot ce i se ceruse, taximetristul a fost sunat din nou de clientul de la Ilişeşti, care i-a cerut conturile de reîncărcare, motivând că are de dat nişte telefoane urgente, suceveanul conformându-se şi de această dată.

Abia când a ajuns la destinaţie şi-a dat seama că a fost înşelat grosolan. Poliţiştii au reuşit să localizeze telefonul de pe care a fost sunat taximetristul, aflând că apelurile au fost date din Penitenciarul Bacău.

 

Alo, aţi „câştigat” o maşină!!!

În urmă cu circa o săptămână, un bărbat de 48 de ani, din municipiul Fălticeni, a fost înşelat prin telefon de nu mai puţin de 11.020 de lei, sumă pe care a plătit-o, chipurile, pentru înmatricularea unui autoturism de teren, WV Touareg, „câştigat” în cadrul unei campanii promoţionale.

Cornel A. a fost contactat telefonic de un individ care i-a spus că trebuie să valideze premiul prin achitarea sumei de 11.200 lei, reprezentând taxa de primă înmatriculare, cât şi o taxă de acceptare a câştigului, sumă pe care a fost convins să o trimită către un Oficiu Poştal din Bucureşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului SMS-uri capcană de Sărbători, pe celularele sucevenilor.
 Vizualizări articol: 991 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
SMS-uri capcană de Sărbători, pe celularele sucevenilor5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei