Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 nov 2008 - Anul XIII, nr. 277 (3958)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

De astăzi

Elevele de clasa a IV-a vor fi vaccinate împotriva cancerului de col uterin

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

De săptămâna aceasta, începe în şcoli programul de vaccinare a elevelor de clasa a IV-a împotriva virusului papilloma uman, responsabil de apariţia a 99% din cancerele de col uterin, a anunţat ieri şeful Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu.

Medicul a arătat că imunizarea fetiţelor nu este obligatorie, dar vaccinul le-ar putea proteja în viitor de riscul de a dezvolta boala, prin contactarea pe cale sexuală a virusului papilloma uman.

„Refuzul de a efectua vaccinarea se face prin declaraţie scrisă a părinţilor sau tutorilor legali ai copilului, cu asumarea consecinţelor ce decurg din aceasta. Nici un copil nu va fi vaccinat dacă cei care îi au în grijă nu îşi dau acordul scris în acest sens”, a asigurat Lăzăreanu, precizând că, în cel mai scurt timp, unităţile de învăţământ trebuie să organizeze şedinţe cu părinţii, la care vor fi invitaţi şi medici, care să-i informeze despre campania de vaccinare, dar şi despre riscurile existente în cazul nevaccinării.

 

Zilnic, cancerul de col uterin ucide şase românce

Pentru campania naţională, Ministerul Sănătăţii Publice a achiziţionat 330.000 de doze de vaccin, pentru care a cheltuit 23 milioane de euro. Potrivit lui Eugen Nicolăescu, decizia iniţierii şi finanţării unui astfel de program a fost impusă de realitatea cruntă: în ultimii 20 de ani, România a avut cea mai ridicată rată de mortalitate din Europa din cauza cancerului de col uterin, de 6,3 ori mai mare decât media ţărilor din Uniunea Europeană. Mai grav, această rată de mortalitate a fost în continuă creştere în ultimii 18 ani.

În ţara noastră, cancerul de col uterin reprezintă prima cauză de mortalitate prin cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani. Cumplita maladie omoară zilnic şase femei, iar în fiecare an cel puţin 3.000 de femei află că suferă de teribila boală.

 

Trei doze de vaccin pentru o imunizare completă

În judeţ, 4.439 de fetiţe cu vârste între 10 şi 11 ani fac obiectul acţiunii de imunizare, care este gratuită şi se derulează în şcoli. Vaccinarea elevelor de clasa a IV-a cuprinde administrarea unui număr de trei doze care asigură o imunizare completă – prima de luni, 24 noiembrie, a doua în ianuarie 2009, iar ultima în luna mai a anului viitor.

Potrivit şefului ASP Suceava, unităţile de învăţământ sunt pregătite să demareze acţiunea de imunizare care, la ţară, se face prin medicii de familie, iar la oraş prin medicii de la cabinetele şcolare.

„Doctorii au la dispoziţie două tipuri de vaccinuri, respectiv Cervarix şi Silgard. Unul protejează numai împotriva cancerului de col uterin, iar celălalt protejează şi împotriva altor papillomatoze. Ministerul a luat două tipuri de vaccinuri pentru a vedea care dintre ele este mai eficient şi le-a repartizat deja pe şcoli”, a spus medicul adăugând că, la „liber”, un astfel de vaccin costă 600 lei.

 

Un vaccin controversat

Acţiunea de imunizare a fetiţelor a suscitat numeroase controverse legate de posibilele efecte adverse ale vaccinului, ultima oară după ce Eugen Nicolăescu a declarat că 17 ţări din Uniunea Europeană au introdus deja vaccinul împotriva cancerului de col uterin în calendarele naţionale de vaccinare, dar site-ul oficial al Comisiei Europene nu a confirmat acest lucru.

Ieri, dr. Alexandru Lăzăreanu a dat asigurări că vaccinul împotriva cancerului de col uterin are un profil de siguranţă foarte bun, lucru demonstrat în urma administrării a peste 30 de milioane de doze de vaccin în întreaga lume, la femei şi la fetele peste 9 ani, şi a adăugat că eventualele efecte adverse sunt obişnuite şi minore comparativ cu beneficiile.

Totuşi, cei care vor judeca şi vor alege în final dacă acceptă sau nu acest vaccin sunt părinţii, care se pot opune în scris. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevele de clasa a IV-a vor fi vaccinate împotriva cancerului de col uterin.
 Vizualizări articol: 637 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Elevele de clasa a IV-a vor fi vaccinate împotriva cancerului de col uterin0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vaccin ciudat si foarte controversat trimis de
(24 nov 2008, 11:58:07
Parintii ar trebui sa se gandeasca foarte bine daca acest vaccin este necesar pt fetitele lor. Eu nu as fi de acord sa-mi vaccinez copilul. Vaccinul este mult prea controversat si la cat s-a scris despre el, as crede ca face mai mult rau decat bine.

2.   Vaccinul sterilizeaza trimis de
(24 nov 2008, 15:34:02
e o campanie urata impusa romanilor. si asa traim cum traim, acum ne vor si sterili.

nu destul anticonceptionalele induce sterilitatea si cancerul la san, le mai injectati si cu Gardasil/Silgard....fuck/stuff ?

De ce initial vaccinul era obligatoriu, desi el a produs controverse in multe tari ale lumii ?

Ce spaga si-a luat nenrocitul asta de ministru al sanatatii ? (el fiind economist, habar n-are ce e aia o seringa...)

ce legatura are baba aia Madeleine Albright cu vaccinul INITIAL IMPUS OBLIGATORIU ?

e un atac urat impus de jidani romanilor, si asta pt ca basescu a recunoscut statul Palestina. baba de mai sus mentionata e evreica, cautati pe internet si o sa vedeti.

deci asta e statul american, iar Romania pupa statul asta ....stiti voi unde...

Nu va vaccinati fetitele, le distrugeti prin sterilizare. vaccinul e aparut recent (cica..) si nu se cunosc efectele secundare. dar se stie cu siguranta ca sterilizeaza.

3.   Tun trimis de
(24 nov 2008, 17:53:10
Un ultim tun dat de sinistrul sanatatii nicolaescu. Contractul pentru achizitia vaccinului este in valoare de 24.000.000 de euro.

Si e un vaccin atat de controversat, cu rezultate atat de indoielnice si neconcludente, ca nu era nevoie ca Romania sa faca parte din avangarda europeana care sa accepte sa il TESTEZE pe copiii nostri.

Acest monstru, nicolaescu, ar trebui spanzurat sau impuscat, pentru ca a transformat copiii nostri in cobai !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei