Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 nov 2008 - Anul XIII, nr. 277 (3958)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Suceava

Centrul de Transfuzii, prima unitate sanitară afectată de recesiune

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Criza economică mondială a început să se resimtă şi la nivelul unităţilor sanitare sucevene, prima afectată fiind Centrul Judeţean de Transfuzie Sangvină (CJTS). Directorul Maria Pilat a anunţat că, pe fondul recesiunii, au fost reduse la minim toate cheltuielile bugetare şi au fost scoase din calcul posibilele angajări de personal şi eventualele recompense în bani.

 

Stocuri suficiente de sânge pentru urgenţe

Ea a explicat că restricţiile au fost ordonate de ministerul de resort, printr-o adresă transmisă la mijlocul săptămânii trecute, în care se arată că „avându-se în vedere actualul risc determinat de evoluţia economiei interne şi externe, care impune adoptarea unei politici bugetare prudente, care să contracareze accentuarea dezechilibrelor macro-economice, Guvernul a decis reanalizarea deciziilor de alocare a resurselor bugetare pe ultimele două luni ale anului în curs”.

În aceste condiţii, conducerii CJTS i s-a recomandat să suspende sau să amâne diverse acţiuni, să nu mai facă angajări de personal şi să renunţe la politica de premiere a salariaţilor.

Maria Pilat a precizat, însă, că efectele crizei economice nu se vor face simţite şi în ceea ce priveşte buna desfăşurare a activităţii unităţii.

„Ni s-a luat ultima speranţă că vom primi bani pentru reparaţii, că vom mai face măcar mici renovări în incintă. Suntem mulţumiţi totuşi că nu este afectată aprovizionarea cu pungi şi reactivi, că avem cu ce achiziţiona tichete pentru donatori”, a spus directorul unităţii, exprimându-şi încrederea că nu vor exista dificultăţi în asigurarea unui stoc suficient de sânge pentru urgenţe, inclusiv pe perioada Sărbătorilor.

 

Campanie electorală fără politicieni donatori de sânge

Maria Pilat a arătat că în actuala campanie electorală nici o personalitate politică nu a trecut pragul Centrului Judeţean de Transfuzie Sangvină pentru a da sânge.

În schimb, problema donării i-a sensibilizat pe studenţi, care au demarat o campanie menită să atragă atenţia asupra importanţei de a ajuta oamenii care necesită transfuzii. Acţiunea, demarată în această lună de liderii Asociaţiei Studenţilor din Universitatea Suceava, a avut un ecou destul de răsunător şi a mai umplut frigiderele unităţii.

„La început, studenţii au venit unul câte unul, dar apoi s-au prezentat în grupuri de circa zece persoane”, a spus directorul CJTS, adăugând că în momentul de faţă toate grupele de sânge există în cantităţi satisfăcătoare, singura excepţie fiind întâlnită la RH negativ.

De menţionat că, în octombrie, Centrul Judeţean de Transfuzie a numărat 508 donatori, cifră considerată ca fiind nu tocmai mulţumitoare, având în vedere capacitatea de procesare a unităţii. În noiembrie, până la această dată, peste 320 de persoane au dat sânge, iar şefa CJTS estimează că luna viitoare numărul celor care vor veni la donare va creşte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Centrul de Transfuzii, prima unitate sanitară afectată de recesiune.
 Vizualizări articol: 642 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Centrul de Transfuzii, prima unitate sanitară afectată de recesiune5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei