Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 oct 2008 - Anul XIII, nr. 253 (3934)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

De Sf. Dimitrie

Slujbă arhierească la biserica-monument „In memoriam”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Zeci de credincioşi au participat ieri, de ziua Sf. Dimitrie, la slujba arhierească săvârşită în biserica-monument „In memoriam”, cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”, complex arhitectonic dedicat eroilor şi martirilor neamului românesc care s-au jertfit pentru credinţă şi demnitate în închisorile comuniste.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor numeros de preoţi.

 

Lumânări aprinse pentru eroi

Fie că erau din parohia „Naşterea Maicii Domnului”, fie că au venit din alte parohii, credincioşii s-au rugat şi au aprins lumânări în amintirea celor care s-au jertfit pentru credinţă în timpul regimului comunist şi au pierit în temniţe.

Este vorba de gropile comune din parcul de lângă actualul Palat al Justiţiei din Suceava, „cândva temută închisoare ridicată la porunca împărătesei Maria Thereza pentru cuminţirea locuitorilor din estul Imperiului Austriac şi folosită de comunişti pentru întemniţarea luptătorilor pentru libertate”, după cum scria dr. Ioan Ieţcu în volumul „Elogii mâinilor”.

 

Biserică – „minune dumnezeiască”

În această biserică, numită de ÎPS Pimen „o minune dumnezeiască”, la ridicarea căreia au avut un rol hotărâtor dr. Dragoş Corlăţeanu, dr. Ioan Ieţcu, preotul Viorel Ioan Vârlan şi toţi cei care şi-au adus o contribuţie cât de mică (credincioşii care cu jertfa lor au sprijinit parohia), au început lucrările de pictură interioară, după ce a fost finalizată catapeteasma, o lucrare de artă foarte frumoasă, sculptată în lemn de tei. În cadrul slujbei de ieri, diaconul Dumitru Moroşanu a fost ridicat de ÎPS Pimen la rangul de ierodiacon.

 

Paraclis în cinstea eroilor care au murit în temniţă

„Jertfa pe care o închinăm bisericii şi celor săraci contează în faţa lui Dumnezeu. Faptele bune, ajutorul cât de mic adus unui sărac este primit de Dumnezeu”, a spus în cuvântul său de învăţătură ÎPS Pimen, care a mai completat că în zonele sinistrate Arhiepiscopia Sucevei, cu jertfa credincioşilor, a făcut 21 de case. Arhiepiscopul Pimen a sugerat şi faptul că ar trebui reconstruit un paraclis în cinstea eroilor care au murit în temniţa de la Tribunal, în numele credinţei, paraclis care a existat în perioada austriacă, dar care a fost distrus în timpul comuniştilor.

 

Credinţă şi sacrificii

Biserica „Naşterea Maicii Domnului”, ridicată prin grija Fundaţiei „In Memoriam”, a fost sfinţită pe 12 septembrie 2004. După cum susţine dr. Ieţcu, „Fundaţia îşi propunea să înfăptuiască un act de dreptate pentru cei asasinaţi în 'Bastilia Bucovinei' şi îngropaţi fără preot, fără nume, fără cruce, în spaţiul care la strada mare se termină cu statuile celor trei paşoptişti români: M. Kogălniceanu, Alecu Russo şi Costache Negri, realizate de sculptorul bucovinean Gavril Covalschi”.

Preot paroh Viorel Ioan Vârlan, împreună cu preotul Dumitru Airinei, reuşesc să transmită credincioşilor, la fiecare întâlnire din sfânta biserică, încrederea că jertfa lor este binecuvântată de Dumnezeu şi doar împreună vor duce la bun sfârşit lucrarea începută cu atâta dragoste şi sacrificii cu aproape 15 ani în urmă.

 

Despre oamenii demonizaţi

În cuvântul de învăţătură transmis credincioşilor de ÎPS Pimen, acesta a explicat sensul Evangheliei citite duminică: despre oamenii demonizaţi. A dat exemplul unui bărbat din zona Dornei, care era „muncit de diavol”, dar care nu şi-a pierdut credinţa, „nu s-a lepădat de Hristos”. „Diavolul îl pune la încercare pe om cu tot felul de necazuri, dar puterea lui Dumnezeu este mai mare. Să nu ne lepădăm de Hristos. Să ne rugăm şi să facem fapte bune”, a completat ÎPS Pimen.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Slujbă arhierească la biserica-monument „In memoriam”.
 Vizualizări articol: 1319 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 6 voturi
Slujbă arhierească la biserica-monument „In memoriam”4.556

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei