Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 oct 2008 - Anul XIII, nr. 249 (3930)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Audieri maraton

Pelerinaj al foştilor consilieri judeţeni la DNA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Mai mulţi oameni politici au trecut ieri pe la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Serviciul Teritorial Suceava, pentru a răspunde întrebărilor procurorilor structurii centrale a instituţiei. Procurorii DNA Bucureşti au venit pentru a ancheta un împrumut de cinci milioane de euro dintr-un credit pe care Consiliul Judeţean Suceava l-a contractat în vederea realizării programului „Suceava, utilităţi şi mediu la standarde europene”.  

 

Timpul pe care fiecare persoană chemată la audieri l-a petrecut în sediul DNA a fost destul de scurt. La ieşirea din clădire, o parte dintre foştii consilieri judeţeni şi-au resetat memoria, în timp ce alţii nu s-au ferit să remarce că ancheta are serioase conotaţii politice.

Primul venit a fost Adrian Artene, care a declarat că nu-şi aminteşte cum a votat în şedinţa din 2005, când s-a decis transferul sumei de cinci milioane de euro în contul firmei Bucovina Ecotermgaz, din împrumutul de 86,7 milioane de euro contractat de Consiliul Judeţean Suceava de la Deutsche Bank.

Cu aceşti bani, Bucovina Ecotermgaz a putut plăti garanţia de participare la licitaţia pentru distribuţia de gaze naturale în mai multe localităţi ale judeţului Suceava, licitaţie a cărei corectitudine a fost contestată de un alt participant, Nord Gaz Rădăuţi, iar Tribunalul Bucureşti a dispus anularea tuturor procedurilor.  

Tot cu probleme de memorie s-a prezentat şi Gabriel Gospodaru, care a mărturisit că are calitate de martor în dosarul instrumentat de procurorii DNA.

„Le-am explicat procurorilor că am avut alte preocupări şi alte activităţi în cadrul Consiliului Judeţean şi de chestiunea împrumutului s-au ocupat oamenii de specialitate. Nu mai ţin minte cum am votat atunci”, a spus Gospodaru.

La şedinţa din 2005 privind acordarea celor cinci milioane de euro către Bucovina Ecotermgaz s-a votat în unanimitate „pentru”.

 

Consilierii Drăgoi şi Iacob cred că sunt şi implicaţii politice

Alţi consilieri nu s-au sfiit să ridice semne de întrebare cu privire la intenţiile anchetatorilor. Daniel Drăgoi a declarat că a fost de acord cu acordarea acelui credit, la fel ca toţi ceilalţi colegi consilieri judeţeni în mandatul 2004-2008.

„Este a doua sau a treia oară când sunt chemat la DNA, şi de fiecare dată s-a întâmplat în timpul campaniei electorale. Sunt coincidenţe prea mari pentru a nu-mi pune întrebări”, a spus Drăgoi.

Aceleaşi suspiciuni şi le-a manifestat şi Gheorghe Iacob. Acesta a opinat că transferul celor cinci milioane de euro a fost corect şi în acest sens a existat avizul băncii finanţatoare, dar şi al Ministerului de Finanţe.

„Cred că această anchetă are şi conotaţii politice deoarece am fost întrebat din ce partid fac parte, ceea ce mi se pare irelevant pentru mersul anchetei”, a mărturisit Gheorghe Iacob.

 

Drăgan a fugit, Vasile Ilie a fost secretos

Sabin Drăgan, un alt fost consilier judeţean prezent ieri la audieri, a refuzat să discute cu presa pe marginea acestui subiect.

În schimb, actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava Vasile Ilie s-a rezumat să spună că a fost invitat în calitate de martor.

„Nu pot să vă mai spun altceva pentru că ancheta o fac procurorii, nu ziariştii”, a comentat Vasile Ilie.

Au fost şi persoane chemate la audieri, deşi la şedinţa respectivă nu mai îndeplineau calitatea de consilieri judeţeni. Este cazul lui Vasile Latiş, care a făcut doar o vizită la DNA. 

Consilierii care au fost audiaţi ieri se adaugă celor care au dat declaraţii pe parcursul zilei de luni.

 

Mîrza şi Anton, principalii vizaţi de anchetă

Dacă foştii consilieri locali au fost chemaţi la audieri în calitate de martori, două persoane vor ajunge în faţa procurorilor în calitate de învinuiţi. Este vorba de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, şi de directorul de atunci al SC Bucovina Ecotermgaz Suceava, Ioan Anton.

„Este o chestiune de campanie electorală. Eu am avut credinţa că am făcut ce trebuia pentru populaţia judeţului Suceava şi din acest motiv cred că ce se întâmplă acum este doar un show electoral. Mai multe am să spun în cadrul unei conferinţe de presă”, a spus Gavril Mîrza.

El a anunţat că încă nu a fost chemat la audieri, dar se aşteaptă ca acest lucru să se întâmple în perioada următoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pelerinaj al foştilor consilieri judeţeni la DNA.
 Vizualizări articol: 1410 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pelerinaj al foştilor consilieri judeţeni la DNA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei