Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 aug 2008 - Anul XIII, nr. 187 (3868)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Suceava, împânzită de motoscutere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Moda deplasării pe motoscutere a prins foarte bine şi în judeţul Suceava. Încă de anul trecut, pe străzi au apărut foarte multe astfel de vehicule, iar în 2008 tendinţa de creştere continuă.

Unii au simţit mirosul acestei afaceri, şi au început să aducă în Suceava un număr mare de motoscutere, şi în general tot felul de vehicule pe două roţi, iar afacerea merge bine.

Deplasarea pe aceste vehicule se dovedeşte însă periculoasă, accidente în care sunt implicaţi motoscuterişti înregistrându-se aproape în fiecare zi.

 

Pe motoscuter, indiferent de vârstă  

Cele mai multe motoscutere sunt achiziţionate din străinătate, multe la mâna a doua. Chiar şi aşa, magazinele care vând astfel de vehicule noi nu se pot plânge de lipsă de clienţi.

„Deocamdată, scuterele sub 50 de centimetri cubi, care nu necesită înmatricularea, sunt de departe cele mai căutate. La noi la magazin au preţuri cuprinse între 920 şi 1.500 de euro, cu garanţie pe doi ani de zile, alarmă şi pornire automată. Vindem foarte bine, nu vreau să dau cifre, însă piaţa este în creştere, de aceea am şi început această afacere în decembrie anul trecut”, ne-a declarat Daniel Diaconiţa, de la magazinul Dimar Center. El a precizat că nu numai tinerii cumpără motoscutere, ci şi persoane mai înaintate în vârstă sunt interesate de achiziţionarea acestui tip de vehicule.

„Am avut câteva cazuri în care am vândut motoscutere unor oameni cu foarte mulţi bani, care vor să evite aglomeraţia din trafic”, a precizat Diaconiţa.

În linii mari, aceeaşi opinie a avut-o şi reprezentantul unui alt magazin de gen din municipiul Suceava. „Clienţii noştri sunt de toate vârstele, de la 16 până chiar la 70 de ani. Vindem lunar 15-20 de motoscutere numai la acest magazin, preţurile fiind cuprinse între 20 şi 50 de milioane de lei vechi. De asemenea, foarte mulţi caută piese de schimb”, ne-a declarat Ionuţ Paşcan, vânzător la First Bike.

Din ce am aflat de la reprezentanţii acestor magazine, cele mai multe motoscutere sunt vândute în Rădăuţi şi comunele din zonă. 

 

Nu circulă legal şi nu se protejează

La nivelul judeţului, conducătorii de motoscutere sunt implicaţi într-un număr mare de accidente rutiere. Odată cu încălzirea vremii, aproape zilnic poliţiştii au înregistrat câte un accident rutier în care au fost implicaţi astfel de participanţi la trafic.

De la începutul anului, în statisticile Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava s-au contabilizat 54 de accidente rutiere cu victime, în care au fost implicaţi motoscuterişti.

În urma acestor accidente, s-au înregistrat trei morţi, 28 de răniţi grav şi 39 de răniţi uşor, majoritatea din rândul celor care se deplasau pe vehicule cu două roţi.

Mulţi dintre cei care se deplasează pe astfel de vehicule nu au deloc cunoştinţe de legislaţie rutieră (nu posedă nici permis de conducere, nici atestat de absolvire a unui curs de legislaţie rutieră) şi nu poartă nici măcar căşti de protecţie.

Poliţiştii precizează totuşi că nu în toate cazurile motoscuteriştii sunt cei vinovaţi de producerea unui eveniment rutier, şi şoferii fiind încă neobişnuiţi cu prezenţa acestora pe străzi şi adesea lovindu-i în timp ce se deplasează regulamentar.

Conform legii, motoscuterele care au o capacitate cilindrică sub 50 de cmc trebuie doar înregistrate la primăria de pe raza localităţii în care sunt domiciliaţi proprietarii. La Primăria municipiului Suceava sunt înregistrate 230 de motoscutere. Pentru a se înregistra, proprietarul trebuie să achite o taxă de eliberare a autorizaţiei în cuantum de 60 de lei, plus încă 18,33 de lei pentru plăcuţa de înregistrare.

 

Atestatul de legislaţie rutieră, eliberat cu banii jos

Mulţi dintre cei care au o adeverinţă care atestă că au urmat un curs de legislaţie rutieră nu au făcut nici o oră de legislaţie. Situaţia, cunoscută de poliţişti, a fost demonstrată de ziarul nostru în luna martie a acestui an. Atunci, un redactor a contactat o şcoală de şoferi care anunţa că eliberează adeverinţe pentru motoscutere, fără a aminti nimic de orele de legislaţie. După o discuţie telefonică, un reprezentant al şcolii ne-a confirmat că adeverinţa se eliberează pe loc, pentru 150 de lei, fără nici o oră de instruire.

 

Soţ şi soţie, morţi după un accident de motoscuter

Cel mai grav dintre accidentele de motoscuter din acest an s-a petrecut în iulie, în comuna Botoşana. Doi soţi din localitate ieşiseră la plimbare în sat pe un vehicul cu două roţi. Deplasându-se pe timp de noapte pe contrasens, bărbatul care conducea mopedul a izbit violent o maşină condusă de un tânăr fără permis de conducere. Femeia aflată pe motoscuter a decedat pe loc, în timp ce soţul a murit ulterior la spital.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava, împânzită de motoscutere.
 Vizualizări articol: 2236 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Suceava, împânzită de motoscutere0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pacat trimis de
(11 aug 2008, 12:51:57
din pacate sau poate din fericire..... viitorul acestor asa zisi scuteristi se stie care este..... sant viitori donatori de organe....... asa ca inainte flacai , spitalele va asteapta.....:))))))))))))))))

1.1  RE: Pacat trimis de
(11 aug 2008, 15:10:44
Din pacate sunt implicati si copii f mici. Eu am vazut personal, prin comunele de pe langa orasul Liteni o proasta (nu-mi place in general sa vorbesc urat, dar asa este) cu slapi, maieu si batic pe cap (bineinteles fara casca) dar cu UN COPIL DE APROX 1 AN (sau putin peste) in fata ei, pe scuter. Bietul copil nu era vinovat ca s-a nascut cu o mama atat de idioata, si care nu se gandeste nici macar o secunda la ce pericol isi expune copilul!
2.   RECLAMA MASCATA trimis de
(11 aug 2008, 17:53:48
paiule iar nu-ti mai ajunge ma salariul de jurnalist de ****? era musai sa mentionezi si numele societatilor care vand motoscutere? nu puteai sa te limitezi la denumirea de "magazin de profil"? trebuia sa-i dai si numele? poate se sesizeaza vreun director de pe la monitorul vostru si te da afara si iti faci si tu o frumoasa cariera in vanzarea de motoscutere ( apropo denumirea corecta e moped) daca te-or angaja aia ca la ce jurnalist de **** esti nici in vanzarea de motoscutere nu cred ca o sa faci cariera
2.1  RE: RECLAMA MASCATA trimis de
(11 aug 2008, 23:24:33
Te joci cu romanul cand e vorba de bani?laughing Normal ca asta face reclama ascunsa! Romanul primul la furat.
3.   Parerea mea trimis de
(12 aug 2008, 01:43:54
"Aproape tot se iarta, nimic nu se uita". In afara de lipsa de respect asupra cititorilor acestui ziar din partea jurnalistului care a mentionat chiar si numele firmei (lucru irelevant pentru cititori si chiar publicitate mascata), problema mopedelor este una serioasa. Respectarea regurilor de circulatie este pentru toti participantii in trafic, sa nu uitam asta.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei