Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 iun 2008 - Anul XIII, nr. 149 (3830)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Transport dificil

Canicula a transformat ambulanţele în cuptoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Angajaţii de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă care formează echipajele ce se deplasează la solicitări sunt nevoiţi să lucreze în această perioadă în condiţii de saună.

Din cauza temperaturilor ridicate de afară, maşinile s-au transformat în adevărate cuptoare, personalul şi pacienţii suportând cu greu aerul încins din interior.

Neajunsul porneşte de la lipsa unor spaţii suficiente şi adecvate pentru gararea maşinilor, motiv pentru care acestea stau mai mult afară, expuse razelor fierbinţi ale soarelui.

 

60-70 de grade, în interiorul maşinilor

Întrucât, în anumite puncte de lucru din judeţ, garajele nu există deloc sau, din motive practice, precum distanţa mare până la staţie, nu sunt utilizate, în ambulanţele care staţionează mercurul termometrelor arată şi 60- 70 de grade.

Deşi o parte dintre maşini sunt prevăzute cu instalaţii de climatizare, atmosfera din interior este fierbinte atunci când se pleacă la solicitări, confortul termic apărând de-abia după 10 minute de mers. Aerul devine respirabil ceva mai repede doar în autosanitarele lipsite de aer condiţionat, în care ventilaţia este asigurată cu ajutorul geamurilor deschise.

Cea mai dificilă situaţie se întâlneşte la Gura Humorului, unde nici vorbă de construcţii pentru gararea maşinilor, localitate urmată de Vatra Dornei unde, de asemenea, ambulanţele rămân zi şi noapte afară, chiar dacă există nişte spaţii cu această destinaţie.

Fălticeniul ocupă locul trei în topul staţiilor cu cele mai multe neajunsuri la acest capitol, aici clădirea ocupată de autosanitare fiind ridicată înainte de 1950 şi beneficiind doar de reparaţii de întreţinere.

Nici la centru lucrurile nu stau mai bine, majoritatea ambulanţelor de la Suceava fiind protejate de razele solare doar de o copertină. Şi asta, întrucât, în garaj, încap maxim patru maşini, dar în nici un caz cele înalte, care nu pot intra din cauza girofarului.

 

Şoferii: „Curge apa pe noi fără oprire”

Stăm în cabine ca în saună. Curge apa pe noi fără oprire. Cum stai la semafor şi la intersecţie, cum se încălzeşte în interior”, spune şoferul Ştefan Noroc, angajat de 18 ani la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, adăugând că după atâţia ani de muncă s-a obişnuit şi cu condiţiile grele.

Potrivit conducătorului auto, stare sa de spirit este adoptată şi de  bolnavi, care au învăţat de-a lungul timpului să fie înţelegători. Aşa se face că nemulţumirile pacienţilor legate de neajunsurile în ceea ce priveşte transportul sunt rare şi rapid soluţionate atunci când apar.

Afirmaţiile şoferului Ştefan Noroc sunt întărite de un alt şofer, Vasile Bondari, cu o vechime la această unitate de 36 ani. Bărbatul precizează că, în zilele caniculare, când ambulanţele devin adevărate cuptoare, se mai răcoreşte între două curse la duşul sau chiuveta din incinta unităţii.

Întrucât munca sa nu presupune deplasarea la urgenţe, ci doar transportul unor anumite categorii de pacienţi, împreună cu colegii de la dispecerat, el are grijă ca majoritatea curselor să se facă dimineaţa devreme sau pe timpul nopţii, dacă distanţele de parcurs sunt mari.

„În general, la Iaşi se pleacă dimineaţa, iar în localităţi precum Târgu Mureş la miezul nopţii, astfel încât pacientul să fie în clinică la primele ore ale zilei”, explică Vasile Bondari.

 

Doar 18 maşini cu aer condiţionat

Parcul auto al Serviciului Judeţean de Ambulanţă numără la această oră 61 de maşini active după ce, de la începutul anului, 14 au fost casate.

Dintre autosanitarele funcţionale, doar 18 au aer condiţionat. Căldura sufocantă instalată în ambulanţele expuse razelor fierbinţi îi storc de vlagă pe medicii, asistenţii şi şoferii care, în această perioadă, răspund unui număr crescut de solicitări.

Într-o zi caniculară, un echipaj se deplasează la aproximativ 10 intervenţii, iar chinul oamenilor de la bordul autosanitarelor este recunoscut de conducerea unităţii.

Directorul Daniel Martiniuc admite că situaţia este dificilă şi arată că la problema disconfortului termic din zilele caniculare se adaugă o alta, respectiv uzura mai rapidă a maşinilor, în condiţiile în care acestea sunt parcate sub cerul liber.

„Avem în vedere, în viitorul apropiat, construirea unui nou garaj în curtea staţiei de la Suceava. Spaţiile existente sunt insuficiente sau inadecvate. Este păcat, în special de maşinile noi, care costă foarte mult, şi care sunt expuse intemperiilor vremii. În prezent, Ministerul Sănătăţii manifestă o atenţie deosebită pentru asistenţa de urgenţă prespitalicească şi sper că această problemă va fi rezolvată în timpul cel mai scurt”, a punctat medicul.

 

Apel la protejarea stării de sănătate

În această săptămână, reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică Suceava au făcut un apel către populaţie ca, în zilele caniculare, să fie respectate recomandările medicilor. Pentru a-şi proteja starea de sănătate, persoanele vârstnice, copiii şi bolnavii cu afecţiuni cronice, în special cardiace şi respiratorii, trebuie să evite deplasările în aer liber şi să renunţe la frecventarea locurilor aglomerate.

În cazul expunerii la soare, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie - pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcăminte lejeră, din ţesături naturale şi în culori deschise. Sunt indicate un consum crescut de lichide, între 2-4 litri pe zi, o alimentaţie săracă în grăsimi, renunţarea la cafea şi băuturi alcoolice.

Între recomandările medicilor se mai numără efectuarea duşurilor frecvente, cu apă la temperatură moderată, evitarea eforturilor fizice, mai ales în orele din jurul amiezii, când temperatura atinge valori maxime, a deplasărilor pe distanţe mari sau staţionarea în autovehicule neclimatizate.

În ceea ce priveşte activităţile din agricultură, şantiere de construcţii, hale industriale, acestea se vor desfăşura dimineaţa şi seara, dacă nu există posibilitatea asigurării unor condiţii corespunzătoare de microclimat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Canicula a transformat ambulanţele în cuptoare.
 Vizualizări articol: 1184 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Canicula a transformat ambulanţele în cuptoare3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Adevar trimis de
(27 iun 2008, 19:21:11
este adevarat,ca conditii de lucru la ambulanta sunt foarte grele.Nu este vorba doar pe timpul veri,si iarna este greu.Vara este cald,iarna este frig si zapada.am lucrat si stiu cum e.

1.1  RE: Adevar trimis de
(28 iun 2008, 10:20:12
"60-70 de grade, �n interiorul masinilor"

asta e exagerat..!!

54 de grade mi'a aratat termometrul lasat intentionat sub scaunul masinii.. care A STAT la soare toata ziua..

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei