Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 iun 2008 - Anul XIII, nr. 149 (3830)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Isărescu: Viteza de creştere a creditului devine riscantă atât pentru bănci, cât şi pentru economie

Vineri, 27 Iunie 2008 (14:58:56)

Viteza de de dezvoltare a creditului de consum este excesiv de ridicată şi devine riscantă atât pentru bănci, cât şi pentru macroeconomie, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

  El a menţionat că banca centrală nu vizează o stopare sau o scădere a creditelor, ci o dezvoltare a acestora "în zona de normalitate".

"România s-a apropiat de zona de normalitate, aceasta fiind rata între creditul neguvernamental şi PIB, de circa 40%, nivel unde se situează şi Polonia. În unele state din Europa aceasta este mai ridicată, de aproape de 100%, dar noi şi polonezii ne aflăm în partea de jos, media europeană fiind totuşi de 55-60%", a explicat Isărescu.

Şeful băncii centrale a arătat că riscul creşte o dată cu viteza dezvoltării segmentului de creditare, iar băncile fiind interesate să obţină profit, subestimează riscul de multe ori.

El a spus că nu sunt suficiente mesajele transmise de BNR şi de guvernator către băncile comerciale, arătând că este nevoie de acţionarea prin anumite pârghii, precum creşterea provizioanelor şi prin rapoarte de echilibru mai strânse.

"Este extrem de îngrijorător să aud că se iau credite pentru că omul nu are cu ce să plătească întreţinerea. Creditul e luat pentru a fi dat înapoi, şi cu dobândă, care nu e nemiloasă. Din acest punct de vedere, creditul trebuie să acopere un dezechilibru temporar, însă dacă devine permanent toată lumea trebuie să aibă de gândit", a continuat Isărescu.

Guvernatorul BNR s-a referit şi la unele produse care au devenit periculoase, precum creditele acordate fără o analiză temeinică a situaţiei financiare a clientului.

"Astfel, le transmitem băncile comerciale că trebuie să termine cu creditele date cu buletinul şi să le explice clienţilor riscurile la care se supun dacă iau credite în valută. Dincolo de reclamele la TV, care sunt sigur că se vor împuţina şi care reprezintă doar partea plăcută a creditării, băncile îşi urmăresc scopul de a obţine profit. Noi ca bancă centrală le spunem să facă acest joc în condiţii de risc minim pentru a propteja economisirile populaţiei", a explicat Isărescu.

El a mai afirmat că măsurile luate BNR şi de băncile comerciale vor conduce situaţia creditului bancar din România într-o direcţie mai sustenabilă, cu împrumuturi direcţionate către corporaţii, investiţii şi agricultură.

BNR a comunicat joi, după ce majorat de la 9,75% la 10% dobânda de politică monetară, că va monitoriza atent gradul de îndatorare al populaţiei.

"Dinamica anuală a creditului acordat sectorului privat s-a redus uşor, dar rămâne la niveluri excesiv de înalte, în principal pe segmentul creditului în valută acordat populaţiei", se arată în comunicatul BNR.

La finele lunii aprilie, împrumuturile acordate populaţiei însumau 81,75 miliarde de lei, din care creditele pentru consum reprezintă 75%

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Isărescu: Viteza de creştere a creditului devine riscantă atât pentru bănci, cât şi pentru economie .
 Vizualizări articol: 797 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Isărescu: Viteza de creştere a creditului devine riscantă atât pentru bănci, cât şi pentru economie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei