Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 feb 2008 - Anul XIII, nr. 45 (3726)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Muncă inutilă

Sucevenii trimit plângeri la toate instituţiile pentru aceeaşi problemă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Poliţiştii care se ocupă de petiţiile trimise de cetăţeni pe adresa Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava au observat în ultima vreme o tendinţă a oamenilor de a face sesizări cu privire la problemele lor la cât mai multe instituţii.

Deşi este dreptul fiecăruia de a sesiza ce doreşte şi unde doreşte, ideea este că toată această zbatere este inutilă, tot o singură instituţie, cea cu competenţă în cazul respectiv, ocupându-se până la urmă de sesizare.

Celelalte instituţii, după ce primesc petiţia, o trimit tot către organul cu competenţă în domeniu. Singurul „rezultat” este mărirea volumului de muncă, atât pentru petiţionar, cât şi pentru reprezentanţii instituţiilor, care-şi trimit petiţiile de la unii la alţii şi-şi formulează reciproc răspunsuri.

Tendinţa oamenilor de a-şi trimite petiţiile la cât mai multe instituţii are cel puţin două explicaţii. Parte dintre ei nu cunosc care anume instituţie le-ar putea rezolva problema, în timp ce alţii nu au deloc încredere în poliţie şi consideră că numai sesizând foruri superioare, problema lor ar putea fi rezolvată. 

 

Petiţiile, plimbate pe la toate instituţiile

„În ultima perioadă, numărul plângerilor trimise la mai toate instituţiile s-au înmulţit foarte mult, oamenii având impresia că dacă îşi expun problema la mai multe instituţii, cu atribuţii cât mai înalte, au mai multe şanse de a rezolva ceva”, spune inspectorul principal Alin Botezatu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.

Se ajunge astfel ca o plângere împotriva comportamentului unui vecin, de exemplu, să fie trimisă în acelaşi timp la Poliţie, Parchet, Preşedinţie, Guvern, Senat, Prefectură şi Ministerul Justiţiei.

„Când o astfel de plângere ajunge la instituţia Preşedintelui, ea se întoarce la Suceava după ce trece pe la Guvern, pe la Ministerul de care aparţinem şi pe la Inspectoratul General al Poliţiei Române. Ajunge apoi la sediul IPJ Suceava, de unde de multe ori este direcţionată spre o poliţie locală”, povesteşte cursul unei astfel de petiţii inspectorul principal.

Astfel, abia după ce se plimbă luni de zile pe la mai multe instituţii, plângerea ajunge în sfârşit la instituţia competentă să o rezolve.

 

Sucevenii, nemulţumiţi de cursul dosarelor penale

Pe parcursul anului trecut, numai către şeful IPJ Suceava au fost trimise un număr de 1272 de petiţii. 272 dintre ele nu s-au confirmat, fiind vorba de sesizări fără temei ori de probleme deja analizate şi cărora li s-a dat o soluţie. Alte câteva zeci au fost declinate către alte instituţii cu competenţă în cazul respectiv, în timp ce restul sunt în lucru.

În cele mai multe cazuri, nemulţumirile oamenilor pleacă de la dosare penale aflate în lucru. Aceştia reclamă că expertizele dispuse de organele de anchetă durează mult prea mult ori că un anume anchetator nu îşi face treaba.

„Unii solicită transferul dosarului de la un anume post de poliţie, însă o astfel de decizie o poate lua doar procurorul de caz. Avem şi cazuri când ni se cere să facem cercetări şi să contestăm decizia unor instanţe, ceea ce iarăşi nu putem face”, spune Alin Botezatu.
Acesta a ţinut totuşi să precizeze că Poliţia nu doreşte să le sugereze sucevenilor să nu mai depună petiţii ori să vină în audienţă, toate sesizările urmând a fi tratate în continuare cu seriozitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii trimit plângeri la toate instituţiile pentru aceeaşi problemă.
 Vizualizări articol: 1476 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Sucevenii trimit plângeri la toate instituţiile pentru aceeaşi problemă3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Obs trimis de
(23 feb 2008, 12:14:45
cind e atita coruptie si incompetenta in politie si procuratura la nivel local, cum dreaq sa mai ai incredere in mafiotii astia ce lucreaza mana in mana?

ei distrug increderea cetateanului in institutiile statului si tot ei se plang ca oamenii fac sesizari direct la forurile superioare.

ar trebui sa va fie putina rusine!
1.1  RE: Obs trimis de
(23 feb 2008, 12:59:48
arata-mi si mie cate foruri superioare vin si-ti rezolva problema nu tot aia mici sunt pusi sa o rezolve, cat de coruptie e mai mare cu cat e mai sus ochita petitia. asta e ..... tre sa invatam sa ne plangem de mila sau sa emigram
2.   Obs. trimis de
(23 feb 2008, 21:33:32
degeaba faceti petitii .ajung la militieni si ei nu fac nimic.doar partidul le mai dadea peste nas in trecut.acum....vezi ca dreptatea e in povesti.congo,e solutia!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sarmale verzi 4 porţii - (30 minute + 30 minute la frigider) 3 salate verzi mai mari300g brânză proaspătă de vaci100g telemea rasă1 lingură seminţe de chimen1 leg. mărar1 ceapă roşie2 linguri ulei de măsline2 cepe verzi2 linguri hrean ras200ml... Citeşte