Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 feb 2008 - Anul XIII, nr. 45 (3726)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Un gest generos pentru sportivii români

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Miercuri seara, în Sala Regina Maria a hotelului Hilton din Bucureşti, s-a petrecut o festivitate, pentru mine cel puţin, neobişnuită. O mare companie românescă, având titlul de sponsor, şi-a anunţat premiile pe care le va oferi sportivilor români victorioşi la Olimpiada ce va fi găzduită în China, la Beijing, în luna august a acestui an. Mai exact, fiecare sportiv dobânditor al unei medalii olimpice va fi recompensat cu sume consistente de generoasa firmă românească. Parcurg lista sporturilor şi sumele înscrise în dreptul lor. Atletism, gimnastică, tir, caiac-canoe, hambal şi aşa mai departe. Sumele înscrise sunt, cele mai multe, de 10.000 euro, dar sunt şi premii, mai ales pentru sporturile cu mai mulţi participanţi, de 45.000 euro sau 70.000 euro. Într-o lume dominată de balamuc politic, de învrăjbiri peste învrăjbiri, mai are cineva timp pentru astfel de gesturi? A murit demult mecenatul literar. Lumea e dominată de egoism. Scriitorii, uitaţi prin mansarde, mor unii dintre ei în anonimat, văduviţi de cititori, de admiratori, neglijaţi de uniunea de breaslă. Sportivii (cu excepţia fotbaliştilor, care sunt nu numai fluieraţi, ci şi recompensaţi cu iubirea publicului) trăiesc şi ei drame greu de descris. Viaţa lor, consacrată exclusiv sportului pe care l-au ales şi visului performanţei, se consumă într-o trudă necontenită. Când urcă pe podium trăiesc o emoţie unică. În urma ei rămân o medalie şi o diplomă. Îi reîntâlneşti, pe aceşti sportivi, după ce clipa de triumf s-a preschimbat în cenuşă, consumându-şi flacăra şi măreţia, aproape anonimi pe străzi, prost îmbrăcaţi, zgribuliţi prin pieţe sau pilotând o Dacie de acum 20 de ani. Iată de ce m-a surprins plăcut şi chiar m-a şocat gestul grupului de firme NIRO, unul dintre marii investitori români din România. Aveam să înţeleg că încă tânărul patron Nicolae Dumitru nu este la primul gest de acest fel. Din cuvintele de salut rostite din partea firmei de directorul de imagine Ion Badea, de comentatorul sportiv Octavian Vintilă, dar şi de Nadia Comăneci, în dublă calitate, de reprezentant al sponsorului, dar şi al sportivilor, că el însuşi a practicat cândva un sport iar iubirea pentru sportivi e durabilă, nu un moft de o secundă.

Nu sunt comentator sportiv, dar nu mi-a fost greu să recunosc, în noianul de gazetari prezenţi la festivitate, numeroase vedete ale sportului. Sportivi, dar şi antrenori. Relaxat – Octavian Belu, situat de curând în vârful piramidei antrenorilor lumii. Modestă, ca întotdeauna, Gabi Szabo. Pierdute în mulţime, Laura Badea, Elisabeta Lipă. În faţa microfonului unui post de radio, micul mare, Marian Drăgulescu. Undeva, în hol, comentatorii unui post de televiziune turuie verzi şi uscate, intervin politicieni din diverse tabere, se înţeapă, se împung, se înjură. Unul care e la putere spune că nu e la putere, iar altul care pretinde că este în opoziţie este atenţionat că are în mâini toate frâiele politice şi economice. Mă întorc spre sportivii cărora NIRO le oferă echivalentul în bani al medaliilor la care visează. Mă simt mai bine între ei. Intrăm, am intrat, într-un an electoral tulbure. Gesturi asemănătoare celui consumat în Sala Regina Maria vor fi tot mai puţine. Iar dacă vor fi, cine va avea timp să le măsoare caratele de nobleţe?
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un gest generos pentru sportivii români.
 Vizualizări articol: 5434 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Un gest generos pentru sportivii români1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sarmale verzi 4 porţii - (30 minute + 30 minute la frigider) 3 salate verzi mai mari300g brânză proaspătă de vaci100g telemea rasă1 lingură seminţe de chimen1 leg. mărar1 ceapă roşie2 linguri ulei de măsline2 cepe verzi2 linguri hrean ras200ml... Citeşte