Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 feb 2008 - Anul XIII, nr. 42 (3723)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Proiect

Veterinarii apelează la elicoptere pentru a eradica turbarea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Numeroasele cazuri de turbare înregistrate de la începutul anului în judeţ au pus în alertă maximă autorităţile sanitar-veterinare, care au solicitat şi primit un acord de principiu pentru ca toate vulpile din judeţ să fie vaccinate cu momeli aruncate din elicoptere.

De la începutul anului, în judeţ au fost diagnosticate 17 cazuri de turbare, 16 la vulpi şi unul la pisică, ceea ce reprezintă o adevărată explozie în comparaţie cu anii precedenţi.

„Am solicitat ca Suceava să fie şi ea inclusă pe lista celor zece judeţe din ţară în care programul de eradicare a turbării pe zece ani debutează chiar în 2008. Am obţinut promisiunea că şi Suceava va intra pe această listă, iar vaccinarea conform normelor europene va începe şi la noi în câteva luni de zile”, a declarat doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava.

Campania de vaccinare, subvenţionată integral de Uniunea Europeană, constă în plasarea de momelii vaccinale cu ajutorul elicopterelor, operaţiunile urmând a se face cu ajutorul GPS –ului, după o identificare prealabilă a locurilor în care trăiesc vulpile.

„Dacă Suceava ar fi inclusă în acest program, se va introduce şi prima de 50 de lei pentru fiecare vulpe împuşcată. Atunci, într-adevăr, vom avea toate instrumentele necesare pentru a diminua numărul de vulpi şi a scăpa astfel de rabie”, a mai spus doctorul Dulgheru.

 

Cazurile de turbare au apărut din cauza înmulţirii vulpilor

Toţi banii necesari pentru această operaţiune modernă de plasare a momelilor vor fi suportaţi de UE, în timp ce achiziţionarea efectivă a produsului biologic şi închirierea elicopterelor şi a celorlalte mijloace tehnice necesare procesului de vaccinare revine în sarcina Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare.

„Noi aici la Suceava avem doar misiunea de a identifica locurile în care trebuiesc plasate momelile şi de a ne pune oamenii la dispoziţie în timpul acţiunilor. Nu cunoaştem detalii despre costurile acestei campanii, însă cert este că e vorba de sume foarte mari”, a explicat doctorul Dulgheru.

Ultimul caz de rabie s-a înregistrat zilele trecute în comuna Stulpicani. O vulpe turbată intrată în gospodăria unui localnic a fost omorâtă de doi câini de curte. Proprietarii au dus animalul în grajd şi apoi au chemat medicul veterinar. În acest caz riscul de transmitere a virusului, la câinii sau la oamenii care au intrat în contact cu animalul, este ridicat, iar alerta este maximă.

Veterinarii spun că înmulţirea excesivă a numărului de vulpi (în toamna trecută în judeţ era preconizată prezenţa a 2000 de vulpi) este cauza principală a apariţiei a numeroase cazuri de rabie.

Premieră: Vulpe turbată filmată

Doctorul Petrea Dulgheru a prezentat ieri presei imagini video cu o vulpe turbată aflată în ultimul stadiu al bolii. Animalul, găsit de un localnic din zona Dorna Arini, îşi mâncase parte din corp şi nu se mai putea ţine pe picioare.

Dulgheru susţine că imaginile cu vulpea turbată din Suceava sunt unice în ţară şi vor reprezenta material de studiu pentru studenţii care vor să devină medici veterinari, câteva universităţi din ţară interesându-se deja de aceste imagini.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Veterinarii apelează la elicoptere pentru a eradica turbarea.
 Vizualizări articol: 1323 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Veterinarii apelează la elicoptere pentru a eradica turbarea5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   LA NOI CA IN ALASKA trimis de
(20 feb 2008, 18:04:10
PAI BINE, CA VOI ATI MIROSIT FONDURILE EUROPENE, INTELEG, DAR NU STIU CARE IMPUSCA O VULPE TURBATA SI RISCA SA SE IMBOLNAVEASCA PENTRU 50 DE LEI , IN TIMP CE VOI, VETERINARII PREFERATI SA STATI IN ELICOPTER. CE, NU SE MAI FACE DEPLASAREA ALTFEL INCAT TREBUIE CHELTUITI BANI DOAR PENTRU CA SE UITA CINEVA PREA MULT PE ANIMAL PLANET ? FOLOSITI SUPERSONICELE, NU ELICOPTERELE!
2.   Maidanezii turbati ai lui Lungu ???? trimis de
(20 feb 2008, 21:58:25
Cainii domnului primar se prasesc cu sete din nou1 Au campanie de insiminare si ei!

Toate javrele bagaboante care ne terorizeaza , ne musca si demonstreaza lumii ca avem un primar cu adevarat din Pirlipca nu sunt vazute de domnul Petre Dulgheru? Din masina , din elicopter sau de pe geam?

Acestia sunt primii care aduc turbarea in oras!

Daca trei babe hipermenopauzate il voteaza pe Lungu, tatal maidanezilor,sa stiti ca noi, ceilalti, multi, nu!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Aripioare de pui cu varză de Bruxelles 2 porţii - 40 minute 10 aripioare de pui500g varză de Bruxelles50g unt50ml ulei (pref. măsline)50g ardei gras roşu1 lămâie± sare, piper Varza se opăreşte 1-2 minute în apă clocotită cu puţină sare, apoi se... Citeşte